Deal News Online

undefined

Αυξήθηκε η αεροπορική κίνηση το 2015

Βελτίωση της εικόνας του εγχώριου κλάδου των αεροπορικών μεταφορών την τελευταία τριετία, χάρη και στην αύξηση του αριθμού των αφιχθέντων ξένων τουριστών, καταγράφει πρόσφατη μελέτη της IBHS Α.Ε.

 

Επιπλέον, η αγορά επωφελήθηκε και από τις ακυρώσεις που έγιναν σε γειτονικές ανταγωνιστικές χώρες (κυρίως Αίγυπτος και Τουρκία), σύμφωνα με τον Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst της IBHS, Αλέξη Νικολαΐδη.

 

Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται στην εξέλιξη των αφίξεων από το εξωτερικό στα κυριότερα αεροδρόμια, όπου στο σύνολο του 2014 σημειώθηκε άνοδος 15,4%, στους 14,58 εκατ. ταξιδιώτες. Ιδιαίτερα ευνοημένη ήταν η Αθήνα, καθώς οι εισερχόμενοι τουρίστες στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αυξήθηκαν κατά 29,4% (ή 770.000 επιπλέον ταξιδιώτες), στα 3,39 εκ.

 

Σε ό,τι αφορά τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με την IBHS, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων επηρέασαν αρνητικά την τουριστική αγορά, ωστόσο  η επίτευξη συμφωνίας τον Ιούλιο επανέφερε τις διεθνείς αφίξεις σε ανοδική τροχιά.

 

Με βάση τα στοιχεία του ΣΕΤΕ για το πρώτο δεκάμηνο του 2015, οι αφίξεις εξωτερικού στα κυριότερα αεροδρόμια αυξήθηκαν κατά 5,7%, αγγίζοντας τα 15 εκατ. τουρίστες. Ευνοημένη ήταν η Αθήνα, καθώς ο αριθμός των επισκεπτών ήταν αυξημένος κατά 23,6%, στα 3,76 εκατ. τουρίστες, ενώ οι υπόλοιποι προορισμοί δεν εμφάνισαν σημαντική διαφοροποίηση (μόλις +0,8%).

 

Σύμφωνα με την Διευθύνουσα Σύμβουλο της Infobank Hellastat  Μαρία Μεταξογένη, οι προβλέψεις για το 2016 είναι συγκρατημένα αισιόδοξες, καθώς η εκ νέου διαμόρφωση των αφίξεων σε υψηλά επίπεδα προϋποθέτει την επικράτηση οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας.

 

«Οι πρώτες ενδείξεις πάντως είναι θετικές, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες προγραμματίζουν επέκταση δρομολογίων και αύξηση των προσφερόμενων θέσεων λόγω των αναταραχών στην Τουρκία, η οποία αναμένεται να υποστεί σημαντικές απώλειες», συμπληρώνει η κ. Μεταξογένη.

 

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

 

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 12 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:

 

Ο Κύκλος Εργασιών των εταιρειών του δείγματος το 2014 σημείωσε αύξηση 9%, στα 1,14 δισ. ευρώ.

 

Το 2014 κατεγράφησαν Κέρδη προ Τόκων Φόρων και Αποσβέσεων (ΚΠΤΦΑ) 122,50 εκατ. ευρώ (+25,7% σε σχέση με το 2013), ενώ τα Κέρδη προ Φόρων (ΚΠΦ) διαμορφώθηκαν σε 95,25 εκατ. ευρώ (+25,5%).

 

Τα μέσα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ μειώθηκαν σε 2,4% και 0,6% αντίστοιχα.

 

Η κεφαλαιακή μόχλευση περιορίστηκε οριακά σε 1,9 προς 1.

 

Ο εμπορικός κύκλος το 2014 έφτασε τις -17 ημέρες.


protoselida

Media

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη στον Εβρο

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη…

«Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τον συνοριακό φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία» επιγράφεται δημοσίευμα...

Secret Money

H EPEYNA EΛEIΠE...

H EPEYNA EΛEIΠE...

Tο αν και κατά πόσο τα «βαρυφορτωμένα» με προβλήματα και χρέη EΛTA χρειάζονται «έρευνα αγοράς»...

Τεχνολογία

 Υπερδιπλασιάστηκε λόγω Covid-19 το ηλεκτρονικό εμπόριο

Υπερδιπλασιάστηκε λόγω Covid-19 το ηλεκτρονικό εμπόριο

Η πανδημία/κρίση φαίνεται ότι αλλάζει τις online αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών, σύμφωνα με έρευνα που...

Περιβάλλον

Greenpeace: 6 σημεία κλειδιά για πλαστικά μιας χρήσης

Greenpeace: 6 σημεία κλειδιά για πλαστικά μιας χρήσης

Με σημερινή επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, η περιβαλλοντική οργάνωση...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.