Οικονομία

Επί τάπητος συνταξιοδοτικό και εισφορές

Κλιμακώνονται οι αντιδάσεις φορέων - Επιμένει ο Κατρούγκαλος στα περί μη μείωσης συντάξεων

 

Επί τάπητος τίθεται σήμερα το ζήτημα της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, στην συνεδρίαση της κοινής επιτροπής των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και με την συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων των ανεξάρτητων αυτοαπασχολουμένων.

 

Στη σημερινή συνεδρίαση της μεικτής επιτροπής, εκτός από την περίπτωση των γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών κ.λπ. θα αναζητηθούν λύσεις και για τους εργαζόμενους που αμείβονται με μπλοκάκια, αλλά ουσιαστικά υπόκεινται σε σχέση εξαρτημένης εργασίας.

 

Αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες και εμποροβιοτέχνες, διά των φορέων τους, τάσσονται κατά του κυβερνητικού σχεδίου για το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών και τις εξοντωτικές υποχρεώσεις που από 1η Ιανουαρίου 2017 θα κληθούν να καταβάλλουν.

 

Άλλωστε, από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ προκύπτει ότι σε άλλες χώρες της ΕΕ οι αυτοαπασχολούμενοι καταβάλλουν πολύ λιγότερα απ΄ ό,τι οι Έλληνες. Για παράδειγμα, στην Γαλλία, οι αυτοαπασχολούμενοι πληρώνουν περίπου 3 ή 4 φορές λιγότερα, σε ετήσια βάση, ενώ ανάλογα ηπιότερες είναι οι εισφορές και σε Ιταλία και Βέλγιο.

 

Στην συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι η μη περικοπή των συντάξεων αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση, τονίζοντας με ζέση ότι με κανέναν τόπο δεν πρόκειται να ενδώσει σε 12η συνεχόμενη μείωσή τους.

 

Μάλιστα, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια των 5 τελευταίων ετών, δηλαδή από την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου μέχρι σήμερα, οι συντάξεις έχουν ήδη μειωθεί κατά περίπου 40% [βλ. σχετικά: Κατρούγκαλος: Η μη περικοπή των συντάξεων είναι «κόκκινη γραμμή»].

 

Κινητοποιήσεις και αντιδράσεις


Το σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση προκαλεί ένα διογκούμενο κύμα αντιδράσεων, καθώς μετά τις κινητοποιήσεις των δικηγόρων και τα συνδικάτα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα προσανατολίζονται σε νέες κινητοποιήσεις, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο και πανελλαδικής απεργίας.

 

Η ΓΣΕΕ, απαντώντας στις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό, τις οποίες χαρακτηρίζει ως «καταστροφικές κυβερνητικές πολιτικές που υλοποιούνται με μεθοδεύσεις και τεχνάσματα», συγκαλεί την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου στις 8.30 π.μ. στο ξενοδοχείο PARK το Γενικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας.

 

Στο Γενικό Συμβούλιο, το οποίο θα έχει τον χαρακτήρα μίνι συνεδρίου αφού θα συμμετάσχουν όλοι οι πρόεδροι των εργατικών κέντρων της χώρας, θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Η ΓΣΕΕ μαζί με την ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο κατά του ασφαλιστικού σχεδίου της κυβέρνησης το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016, στις 12.00 μ. στην Πλατεία Ομονοίας.

 

Αβάσιμες οι αιτιάσεις, επιμένει ο Κατρούγκαλος

 

Απαντώντας στα κόμματα της αντιπολίτευσης, για το Ασφαλιστικό, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς τους περί νέας μείωσης των συντάξεων.

 

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στο θέμα των ημερών κατά τη χθεσινή κοινοβουλευτική συζήτηση για την κύρωση του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Συγκεκριμένα χαρακτήρισε αβάσιμους τους ισχυρισμούς βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι η υιοθέτηση του κοινωνικού χάρτη οδηγεί σε μείωση των συντάξεων, επαναλαμβάνοντας τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για αποτροπή των περικοπών. Ο υπουργός Εργασίας αναγνώρισε όμως ότι στη χώρα επικρατεί «εργασιακή ζούγκλα».

 

«Καλούμαστε να διαχειριστούμε μια βαριά κατάσταση εργασιακής απορρύθμισης και ζούγκλας. Προσπαθούμε να την αντιμετωπίσουμε με αλλαγές στην εργατική νομοθεσία και το ασφαλιστικό και σύντομα θα έχουμε μπροστά μας μια Ελλάδα διαφορετική από αυτή που παραλάβαμε» διαβεβαίωσε. Κατηγόρησε, παράλληλα, τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ότι έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. «Το να μας κατηγορούν σήμερα τα δύο κόμματα που δημιούργησαν την εργασιακή ζούγκλα είναι υποκριτικό», είπε χαρακτηριστικά.

 

Παράλληλα, χαρακτήρισε σημαντική την κύρωση του κοινωνικού χάρτη υπογραμμίζοντας ότι η καθυστέρηση πολλών ετών που παρατηρήθηκε για την κύρωσή του «συμβαδίζει με τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν». Υποστήριξε, παράλληλα, ότι ο κοινωνικός χάρτης δέχεται μόνο αιτιολογημένες απολύσεις, ενώ οι θεσμοί πίεζαν για την απελευθέρωσή τους. Από την πλευρά του, όμως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Θεωνάς άσκησε σκληρή κριτική στον κοινωνικό χάρτη χαρακτηρίζοντάς τον «αντεργατικό».

 

Κατά της αύξησης εισφορών ο Στουρνάρας

 

Σε παρέμβασή του για το ασφαλιστικό ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας τάχθηκε εμμέσως κατά της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. «Η εμπειρία δείχνει ότι οι επιπτώσεις από την αύξηση των εισφορών είναι χειρότερες απ' ό,τι είναι από τη μείωση της δαπάνης (σ.σ.: δηλαδή των συντάξεων). Ακριβώς εκεί πρέπει να βρούμε μία χρυσή τομή».

 

Ερωτηθείς σχετικά με το ποιο θα ήταν το θετικό σενάριο εν όψει των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν με τους δανειστές, ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε: «Να τελειώσει επιτυχώς η αξιολόγηση και μετά να ξεκινήσει μία διαδικασία βελτίωσης των συνθηκών ρευστότητας. Θα ξεκινήσει από την ΕΚΤ, αποκατάσταση της εξαίρεσης του waiver, όπου θα μπορούν τα ελληνικά ομόλογα πια να είναι επιλέξιμα για κανονική χρηματοδότηση, το οποίο θα ρίξει πολύ το κόστος χρηματοδότησης. Ακόμα και να συμπεριληφθούμε στην ποσοτική χαλάρωση και βεβαίως να ξεκινήσει η συζήτηση για τη μείωσή του, για τη μείωση του χρέους».


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή