Deal News Online

Ρομπότ θα συνδράμουν στη διάσωση προσφύγων και μεταναστών

Ρομπότ του CRASAR (Center for Robot Assisted Search and Rescue) του Texas A&M University θα συνδράμουν στις προσπάθειες της ελληνικής ακτοφυλακής και των εθελοντών στη Λέσβο, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του CRASAR και με δημοσιεύματα του ειδικού Τύπου (Popular Science, Wired).

 

Όπως αναφέρεται, μέλη του CRASAR και των Roboticists Without Borders βρίσκονται εδώ και λίγες ημέρες στο νησί, στο πλαίσιο μιας 10ήμερης αποστολής, για να βοηθήσουν στις προσπάθειες. Τα ρομπότ που χρησιμοποιούνται είναι δύο τύπων: Το EMILY (Emergency Integrated Lifesaving Lanyard) marine vehicle που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο για να βοηθά ναυαγοσώστες, και το Fotokite.

 

To EMILY περιγράφεται ως ένας συνδυασμός σωσιβίου με τζετ σκι, δεμένου με σκοινί, που μπορούν οι διασώστες να κατευθύνουν προς τους ναυαγούς μέσω τηλεχειρισμού. Ο ναυαγός το πιάνει και στη συνέχεια οι διασώστες τον ρυμουλκούν. Έχει διάρκεια ζωής μπαταρίας 20 λεπτά και μέγιστη ταχύτητα 34 χλμ/ ώρα. Όσον αφορά στα Fotokites, τα οποία εναι δεμένα επίσης με σκοινί, παρέχουν εικόνα από ψηλά.

 

Υπεύθυνη του όλου εγχειρήματος είναι η Dr. Ρόμπιν Μέρφι, η οποία υποδεικνύει τέσσερις διαφορετικούς τρόπους χρήσης του ρομπότ, εξαίροντας παράλληλα τη συνεργασία μεταξύ των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο νησί, αλλά και την αλληλεγγύη του τοπικού πληθυσμού.

 

Επίσης, αναφέρει ότι ένας τομέας στον οποίο ελπίζεται ότι θα συλλεγούν στοιχεία είναι αυτός της θερμικής απεικόνισης, για να διευκολύνονται οι διασώστες στον εντοπισμό ναυαγών τη νύχτα και με θαλασσοταραχή.

 

Όσον αφορά στο Fotokite, σημειώνεται πως δεν θεωρείται UAV (Μη επανδρωμένο αεροσκάφος) από τις υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας, οπότε και «προσπερνώνται» πιθανά κωλύματα από πλευράς κανονισμών.

 

Καταλήγοντας, η Μέρφι σημειώνει πως πρόκειται για άλλη μια περίπτωση χρήσης αποδεδειγμένα «ώριμης» ρομποτικής τεχνολογίας, η οποία υπάρχει, αλλά «δεν λαμβάνει την προσοχή και το επίπεδο χρήσης που της αξίζει...δεν έχει να κάνει με εμάς, αλλά με το να βοηθήσουμε την ανιδιοτελή δουλειά που κάνουν η ελληνική ακτοφυλακή και οι ΜΚΟ...ωστόσο αυτό το εγχείρημα ξεμένει από χρήματα...οπότε σας παρακαλούμε σκεφτείτε το ενδεχόμενο δωρεάς στο https://funds.gofundme.com/dashboard/Friends-of-CRASAR για να καλυφθούν τα εναπομείναντα κόστη. Μόλις εδραιωθεί η χρησιμότητα του ΕΜΙLY, ελπίζουμε να συγκεντρώσουμε αρκετά χρήματα για να αφήσουμε ένα EMILY (ή παραπάνω) πίσω».


Media

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή τα 96α γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη ( γεννημένος στις 29 Ιουλίου 1925) παρουσιάζει...

Secret Money

INTRAKAT: Tι θα «ψάξει» στην πίτα των43,4 δισ. projects

INTRAKAT: Tι θα «ψάξει» στην πίτα των43,4 δισ.…

Tον νέο ισχυρό πυλώνα στην κατασκευαστική αγορά φιλοδοξεί να αποτελέσει η Intrakat, διεκδικώντας ό,τι project...

Αυτοκίνητο

O ΗΡΩΝ και η Volvo Car Hellas ενώνουν τις δυνάμεις τους για την Ηλεκτροκίνηση

O ΗΡΩΝ και η Volvo Car Hellas ενώνουν…

Τη συνεργασία τους στον τομέα της ηλεκτροκίνησης ανακοινώνουν η εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ενέργειας ΗΡΩΝ...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.