Κατρούγκαλος: Το ασφαλιστικό θα ψηφιστεί εύκολα

Δηλώσεις του υπουργού Εργασίας στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΟΣΑ

 

Στις αρχές του Φεβρουαρίου τοποθετεί την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ψηφιστεί χωρίς δυσκολία.

 

«Δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου περίπτωση να μην είναι συμπαγής η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ελπίζουμε αντιθέτως να έχουμε και διεύρυνσή της», ανέφερε ο υπουργός.

 

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία δεν θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου.

 

«Δεν προλαβαίνουμε για το τέλος του Γενάρη» εξήγησε, «γιατί θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση, δεν μπορεί να μπει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο όπως το ασφαλιστικό».

 

«Σκοπεύουμε να το καταθέσουμε μέσα στον Ιανουάριο, ώστε η ψηφοφορία να γίνει το πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου», είπε.

 

Στο ερώτημα του ΑΜΠΕ εάν έχει ήδη κάποιες αντιδράσεις από τους θεσμούς για το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει και εάν θα συζητηθεί σήμερα στο Eurogroup, ο υπουργός απάντησε:

 

«Στο Eurogroup δεν θα γίνει σήμερα συζήτηση για το ασφαλιστικό, γιατί δεν έχει γίνει ακόμα διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Μπορεί ενδεχομένως να γίνει μια γενική αναφορά. Δεν έχουμε μέχρι στιγμής επίσημη αντίδραση από τους θεσμούς, για τις πάνω από τις 170 σελίδες που τους στείλαμε. Είναι η πρώτη φορά, που αυτοί έχουν να μεταφράζουν και όχι εμείς, όπως γινόταν μέχρι τώρα, που ερχόντουσαν έτοιμα από τις Βρυξέλλες τα σχέδια για τη νομοθέτηση. Το ασφαλιστικό είναι μια εθνική μεταρρύθμιση, την έχουμε θέση υπόψη των θεσμών για να έχουμε μια συζήτηση μαζί τους. Ελπίζουμε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι καλόπιστη, αλλά έχουμε εκ των προτέρων πει, ότι υπάρχουν και ορισμένα πράγματα που εμείς θεωρούμε ότι είναι έξω από το τραπέζι, όπως είναι η μείωση των κύριων συντάξεων».

 

Σε άλλη παρατήρηση, σχετικά με διαρροές τεχνοκρατών στις Βρυξέλλες που έχουν δει το νομοσχέδιο, ακούγονται σχόλια για «πολυπλοκότητα» στην απονομή συντάξεων και ότι δεν διαφαίνεται η «επί μακρόν βιωσιμότητα», ο κ. Κατρούγκαλος το αντέκρουσε λέγοντας ότι συμβαίνει το «ακριβώς αντίθετο».

 

Όπως εξήγησε: «Στο παρελθόν ορισμένες ενοποιήσεις, αρκετές από τις οποίες είχαν ενθαρρύνει και οι δανειστές μας, ήταν εικονικές. Δηλαδή έμπαιναν τα ταμεία στο ΙΚΑ, αλλά κρατούσαν τους δικούς τους κανόνες υπολογισμού της σύνταξης. Έτσι σήμερα το ΙΚΑ δίνει τις συντάξεις με 930 διαφορετικούς τρόπους. Εμείς αντίθετα προτείνουμε έναν και μόνο τρόπο υπολογισμού για όλους. Δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς, που σημαίνει μεγάλη απλοποίηση. Και ανάμεσα σε όλα τα άλλα καλά, έχουμε ισονομία, ισότητα και συντάξεις που θα βγαίνουν πολύ πιο γρήγορα».

 

Απορρίπτοντας κάθε έννοια «πολυπλοκότητας» ο υπουργός πρόσθεσε:

 

«Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι όλοι δίνουν για τη σύνταξή τους το 20% επί του πραγματικού τους εισοδήματος. Οι μισθωτοί στο μισθό τους, όλοι οι άλλοι στο πραγματικό τους εισόδημα.

 

Η σύνταξη βγαίνει με τρία απλά στοιχεία: το μέσο εισόδημα του καθενός, είτε μισθωτού είτε ελεύθερου επαγγελματία, τα χρόνια ασφάλισης και ένα συντελεστή αναπλήρωσης που θα είναι κοινός για όλους. Για πρώτη φορά λοιπόν ανάλογα με τις εισφορές που θα έχουμε δώσει και με τη δουλειά μας, θα έχουμε όλοι σύνταξη με τον ίδιο τρόπο.

 

Επιπλέον, για να βοηθήσουμε αυτούς που είναι πολύ καιρό έξω από την αγορά εργασίας, μακροχρόνια άνεργοι, ή με διακεκομμένο εργασιακό ιστορικό, προβλέπουμε και το νέο θεσμό της εθνικής σύνταξης. Θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και όχι από τις εισφορές και θα δίνει σε όλους τους συνταξιούχους μια σύνταξη βάσης, που θα είναι τέτοια ώστε να προστατεύει από τη φτώχεια, γιατί υπολογίζεται ακριβώς όπως υπολογίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση τη φτώχεια στο 60% του διάμεσου εισοδήματος».

 

Ερωτηθείς για τη μελλοντική συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την άποψη πως «σε ιδανικές συνθήκες οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να αποφασίζουν για την Ευρώπη». «Από εκεί και μετά δεν θέτουμε ζήτημα παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα το αποφασίσει το ίδιο» πρόσθεσε.


protoselida

World Business

Αποτίμηση-μαμούθ για Saudi Aramco - Στα 2 τρισ. δολ.

Αποτίμηση-μαμούθ για Saudi Aramco - Στα 2 τρισ.…

Στα 38,7 ριάλ (10,32 δολάρια) έφτασαν οι μετοχές της εταιρείας-κολοσσού στον τομέα του πετρελαίου, Saudi...

Media

SZ: Ερντογάν, ο αναγκαίος απρόβλεπτος εταίρος

SZ: Ερντογάν, ο αναγκαίος απρόβλεπτος εταίρος

Εκτενές δημοσίευμα φιλοξενεί η Süddeutsche Zeitung σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης. Στον υπότιτλο...

Αθλητικά

J Hotel: Άνοιξε το ολόδικο της ξενοδοχείο η Γιουβέντους

J Hotel: Άνοιξε το ολόδικο της ξενοδοχείο η…

Ένα ξενοδοχείο με ατμόσφαιρα ... Γιουβέντους, άνοιξε και παρουσίασε επίσημα η “Μεγάλη Κυρία” του ιταλικού...

Τουρισμός

Εβδομαδιαία αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Σκιάθου

Εβδομαδιαία αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Σκιάθου

Συνάντηση του Δημάρχου Σκιάθου Θοδωρή Τζούμα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της AEGEAN AIRLINES Δημήτρη Γερογιάννη...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.