Deal News Online

Ρομπότ θα αντικαταστήσουν 5 εκατ. εργαζόμενους έως το 2020

Πάνω από 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας υπολογίζεται ότι θα χαθούν μέχρι το 2020 εξαιτίας των εξελίξεων στους τομείς γενετικής, τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής καθώς και άλλων τεχνολογικών εφευρέσεων, εκτιμά σε έρευνά του το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum).

 

Συγκεκριμένα, η έρευνα εκτιμά ότι περισσότερες από 7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα χαθούν και 2 εκατομμύρια θα δημιουργηθούν ως αποτέλεσμα των τεχνολογικών αλλαγών που συντελούνται σε 15 αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες αγορές.

 

Σημειώνεται ότι τα ευρήματα προέκυψαν από έρευνα σε 15 οικονομίες που απασχολούν περί τους 1,9 δισεκατομμύρια εργαζόμενους ή περίπου το 65% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού.

 

Είναι ενδεικτικό ότι έχουν εκδοθεί ήδη βιβλία που μιλούν για τη δεύτερη επανάσταση των μηχανών και την άνοδο των ρομπότ, ενώ ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, Andy Haldane έχει προειδοποιήσει ότι οι εκατομμύρια θέσεις που κινδυνεύουν από τον αυτοματισμό εγείρουν σημαντικά προβλήματα που οι αξιωματούχοι πρέπει να αντιμετωπίσουν.

 

Για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο –τεχνολογικές αλλαγές που συνοδεύονται από έλλειμμα ταλέντων, μαζική ανεργία και ολοένα αυξανόμενη ανισότητα- είναι κρίσιμη η αναθεώρηση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζόμενων του σήμερα, εκτιμούν οι συντάκτες της μελέτης. Είναι αδύνατο να ξεπεραστεί αυτή η σύγχρονη τεχνολογική επανάσταση περιμένοντας από το εργατικό δυναμικό της επόμενης γενιάς να είναι καλύτερα προετοιμασμένο.

 

Ποιες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν


Οι θέσεις εργασίας σε διοίκηση και γραφεία θα αντιπροσωπεύουν τα 2/3 των απωλειών, ενώ θα καταγραφεί αύξηση στους τομείς της πληροφορικής, των μαθηματικών, της αρχιτεκτονικής και της μηχανικής. Δυσανάλογα σε σχέση με τους άνδρες, θα επηρεαστούν οι γυναίκες λόγω της περιορισμένης δραστηριοποίησής τους  σε τομείς όπως η τεχνολογία, η μηχανολογία και τα μαθηματικά.

 

Μεταξύ των χωρών που καλύπτονται από την έρευνα είναι οι Βραζιλία, Αυστραλία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία Ινδία, Ιταλία, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ.

 

Οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν ότι είναι «κρίσιμης σημασίας οι επιχειρήσεις να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στην μετεκπαίδευση του τρέχοντος εργατικού δυναμικού τους, οι εργαζόμενοι να υιοθετήσουν μία θετική προσέγγιση στη δια βίου μάθηση και οι επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ενίσχυση αυτών των προσπαθειών».


World Business

«Άλμα» 11% για την μετοχή της EQTEC

«Άλμα» 11% για την μετοχή της EQTEC

Κατά 11% ενισχύεται η μετοχή της EQTEC Plc, καθώς η εταιρεία ξεκίνησε κοινοπραξία με την...

Secret Money

H προοπτική για  το brain gain από  την «άφιξη» Pfizer και άλλων κολοσσών

H προοπτική για το brain gain από…

Eλπίδα για επιστροφή ενός μέρους των Eλλήνων επιστημόνων που υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό στα...

Αθλητικά

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής στην Ελλάδα

Ο Μορινάρι Γουατανάμπε, ο Ιάπωνας πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG), πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ελλάδα,...

Υγεία & Διατροφή

ΠΟΥ: Θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron σε δύο ομάδες ασθενών Covid-19

ΠΟΥ: Θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron σε δύο ομάδες…

Μια διεθνής επιτροπή ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συνέστησε τη συνδυαστική θεραπεία των δύο...

Περιβάλλον

Τριάντα δισεκατομμύρια γόπες πετιούνται ετησίως στην Ελλάδα

Τριάντα δισεκατομμύρια γόπες πετιούνται ετησίως στην Ελλάδα

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα πετιούνται περίπου τριάντα δισεκατομμύρια γόπες στο περιβάλλον, δημιουργώντας γενικότερο πρόβλημα, καθώς τα τσιγάρα...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.