Deal News Online

undefined

ΙΟΒΕ: Ύφεση 1,5% το 2016

Στο 1,5% τοπο  την ύφεση για το σύνολο του 2016 το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

 

Παρουσιάζοντας την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος καθηγητής Νίκος Βέττας, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα γυρίσει από αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης (ύφεση) σε θετικούς στα μέσα του τρέχοντος τους, με αποτέλεσμα σε ετήσια βάση η ύφεση να κυμανθεί στο 1,5% για το 2016.

 

Η ανεργία για το 2016 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 25,5%, από 25% το 2015 και 26,5% το 2014.

 

Ο πληθωρισμός το 2016 θα κυμανθεί στο 0,5% με 1%.

 

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα, η ύφεση το 2015, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, θα κινηθεί στην ευρύτερη περιοχή του 0,5%. Ανεξάρτητα από το ακριβές της μέγεθος, η έκταση της ύφεσης είναι σημαντικά μικρότερη από όσο αρχικά αναμενόταν με την είσοδο της οικονομίας στην περίοδο των κεφαλαιακών ελέγχων. Ταυτόχρονα βέβαια, η ύφεση επανήλθε, μετά από ένα έτος, ασθενούς έστω, ανάπτυξης το 2014, ακυρώνοντας τις προβλέψεις για σημαντικότερη ανάπτυξη ακολούθως, εκτιμά το ΙΟΒΕ.

 

Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι, συνολικά στη χώρα μας, η ανάπτυξη μέσω της προσέλευσης επενδύσεων, η αποφασιστική στροφή πόρων προς εξωστρεφείς παραγωγικές δραστηριότητες και η άμβλυνση των εμποδίων που κρατούν την οικονομία υπερβολικά κλειστή, αποτελούν τόσο επείγοντα ζητούμενα σήμερα όσο ήδη ήταν και στην έναρξη της κρίσης. Διαφαίνεται βέβαια ότι, μέσα από τις δραματικές εξελίξεις της περασμένης χρονιάς, επέρχεται μια σταδιακή αλλά καίριας σημασίας συνειδητοποίηση, από ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας, ότι η αύξηση των εισοδημάτων διέρχεται υποχρεωτικά από την ουσιαστική σύγκλιση της παραγωγικής δομής της οικονομίας με τις περισσότερο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, εκτιμά επίσης.

 

Εναλλακτικές λύσεις που υπόσχονται ευημερία και έξοδο από την κρίση μέσω βραχυπρόθεσμων τακτικών κινήσεων και χωρίς αποφασιστικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας αποδείχτηκε πλέον και στην πράξη ότι δεν υπάρχουν, αναφέρει επίσης το ΙΟΒΕ.

 

Το αν, λοιπόν, θα παραμείνει η οικονομία σε ένα παρατεταμένο διάστημα στασιμότητας, και ταυτόχρονα ευάλωτη σε εξωτερικές διαταράξεις και κινδύνους, ή αν θα εισέλθει σε πορεία ανάπτυξης εξαρτάται με κρίσιμο τρόπο από την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής και την αποφασιστικότητα της αναπτυξιακής στροφής. Οι εξελίξεις σε επιμέρους πεδία εφαρμογής της οικονομικής πολιτικής δεν υπάρχει περιθώριο να αποκλίνουν από τον κεντρικό στόχο ή να τον αμφισβητούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ.


Secret Money

TO ΞEKAΘAPIΣMA

TO ΞEKAΘAPIΣMA

Tην άλλη Παρασκευή στις 27 του μήνα είναι το «ραντεβού» για το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» όσον...

Περιβάλλον

Έβερεστ: Ανακαλύφθηκαν μικροπλαστικά στην κορυφή του!

Έβερεστ: Ανακαλύφθηκαν μικροπλαστικά στην κορυφή του!

Ίχνη μικροπλαστικών βρέθηκαν κοντά στην κορυφή του Όρους Έβερεστ, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη μελέτηπου δημοσιοποιήθηκε την...

Τουρισμός

AHLA: 71% των ξενοδοχείων θα χρειαστεί ενίσχυση

AHLA: 71% των ξενοδοχείων θα χρειαστεί ενίσχυση

Με τους νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19 που τέθηκαν σε...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.