Ράλι δια χειρός Ντράγκι στις ευρωαγορές

Σημαντικά κέρδη εμφάνισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, καθώς οι επενδυτές χαιρέτισαν την ισχυρή δέσμευση του διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι για τη λήψη πρόσθετων μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας.

 

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,73% στις 5.772 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,96% στις 9.576 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,94% στις 4.205 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 2% στις 328,75 μονάδες.

 

Στο ταμπλό, η μετοχή της ιταλικής Monte Paschi εκτινάχθηκε στο +43% ανακάμπτοντας από τις ισχυρές απώλειες των προηγούμενων ημερών, ενώ η γερμανική Commerzbank σημείωσε κέρδη κατά 1,2%. Πτώση της τάξης του 6% εμφάνισε η Deutsche Bank λόγω των ανησυχιών για τα οικονομικά αποτελέσματα του δ' τριμήνου του 2015. Mε κέρδη άνω του 17% κινήθηκε τέλος, η μετοχή της Pearson, μετά την ανακοίνωση του προγράμματος αναδιάρθρωσής της.

 

O Μάριο Ντράγκι, κατά τη συνέντευξη Τύπου, εξήρε την «αντοχή» της ευρωπαϊκής οικονομίας έναντι των παγκόσμιων αναταραχών, αφήνοντας ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων στις αρχές Μαρτίου. «Τα μέτρα της ΕΚΤ αποδίδουν καρπούς, καθώς οι δείκτες ρευστότητας έχουν βελτιωθεί σημαντικά» σημείωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, καθιστώντας σαφές ότι η οικονομία είναι θωρακισμένη έναντι των εξωγενών κινδύνων.

 

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι οι προκλήσεις έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, γεγονός που επηρεάζει και την Ευρωζώνη, καθώς οι προοπτικές της οικονομίας είναι πιο αδύναμες έναντι των αρχικών εκτιμήσεων. Σχετικά με τους γεωπολιτικούς κινδύνους, ο κ. Ντράγκι παραδέχθηκε ότι δύνανται να προκαλέσουν σημαντικές αναταραχές στην παγκόσμια οικονομία, επηρεάζοντας και την Ευρωζώνη, μέσω της επιβράδυνσης των εξαγωγών και της αδύναμης εμπιστοσύνης.

 

Όσον αναφορά τη νομισματική επιτροπή της ΕΚΤ, ξεκαθάρισε ότι τα χαμηλά επιτόκια θα παραμένουν στα τρέχοντα επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων στην επόμενη συνεδρίαση.

 

Στην Ασία, οι αγορές έκλεισαν εκ νέου πτωτικά, με τον ιαπωνικό Nikkei να υποχωρεί σημαντικά κατά 2,43% και το χρηματιστήριο της Σαγκάη να καταγράφει απώλειες κατά 2,88%.


protoselida

Τουρισμός

 “Πράσινο φως” για νέο ανελκυστήρα στην Ακρόπολη

“Πράσινο φως” για νέο ανελκυστήρα στην Ακρόπολη

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την Τετάρτη και τις τρεις μελέτες που αφορούν στην...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.