Deal News Online

undefined

«Αυγή»: Κι όμως, κάτι ενώνει Σόιμπλε-Τσίπρα

Κανείς στον ελληνικό Τύπο δεν δικαιολογεί σήμερα τον κ. Σόιμπλε για την άκομψη φράση που χρησιμοποίησε στο χθεσινό φόρουμ στο Νταβός. Κανείς, πλην «Αυγής»!

 

Η εφημερίδα Αυγή είναι η μόνη σήμερα που μιλάει για ευφυολόγημα από πλευράς του γερμανού υπουργού Οικονομικών και μάλιστα «ευφυολόγημα που επέλεξε για να μην επαναλάβει το κουραστικό "κάντε τα μαθήματά σας"»!

 

Παράλληλα, τόσο στο κεντρικό της άρθρο, όσο και στο ρεπορτάζ από το Νταβός, η εφημερίδα μιλάει για το πόσο κοντά έχει φέρει η προσφυγική κρίση τη Γερμανία και την Ελλάδα, καθιστώντας τη χώρα της κυρίας Μέρκελ ουσιαστικά τη μόνη σύμμαχό μας.

 

Στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα αναφέρει ότι Αθήνα και Βερολίνο βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή κάνοντας ειδική αναφορά στο πηγαδάκι μεταξύ Σόιμπλε και Τσίπρα που πραγματοποιήθηκε μετά το πάνελ στο οποίο συμμετείχαν.  Εκεί συμφώνησαν να ανοίξουν απευθείας γραμμή επικοιωνίας για το προσφυγικό αλλά και για το ελληνικό πρόγραμμα.

 

Επίσης η εφημερίδα αναφέρθηκε στο ίδιο θέμα και στο κεντρικό της άρθρο με τίτλο «Κι όμως, κάτι ενώνει Σόιμπλε - Τσίπρα»:

 

Γιατί μετά το στρογγυλό τραπέζι για το "Μέλλον της Ευρώπης" στο Νταβός δύο από τους συμμετέχοντες συνέχισαν τη συζήτηση; Τι παραπάνω είχαν να πουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι οποίοι κατά κανόνα διαφωνούν και το δείχνουν και δημόσια; Πιθανότατα δεν θα το μάθουμε ποτέ, η συνομιλία ήταν τετ α τετ. Πλην όμως, υπάρχει μια βάσιμη ερμηνεία ότι έχουν ένα κοινό ζόρι που μπορεί να τους ενώνει, σχεδόν όσο τους διχάζει το αιώνιο "αγκάθι" του ελληνικού προγράμματος.

 

Κι αυτό το ζόρι είναι το προσφυγικό. Ένα ζήτημα που διχάζει βαθιά τη Γερμανία και απειλεί να γκρεμίσει τη μέχρι πρότινος πανίσχυρη Άνγκελα Μέρκελ. Αν παρακολουθήσει κανείς προσεκτικά το βίντεο από τη συζήτηση στο Νταβός, ξεχνώντας προς στιγμήν την οικονομική κρίση, θα δει ότι επανειλημμένα ο Τσίπρας ζητούσε την αλληλεγγύη όλων των εταίρων για τις χώρες πρώτης υποδοχής (Ελλάδα) αλλά και τελικού προορισμού (Γερμανία) των προσφύγων. Οι διατυπώσεις που χρησιμοποιούσε για το ίδιο θέμα ο Σόιμπλε ήταν ανάλογες. "Όχι στην Ευρώπη α λα καρτ" έλεγε ο Τσίπρας, "ναι σε μια συμμαχία των προθύμων" πρόσθετε ο Σόιμπλε.

 

Προφανώς δεν γεννήθηκε μια μεγάλη αγάπη στο Νταβός. Και οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου στην αξιολόγηση της διαχείρισης της ευρωκρίσης παραμένουν. Οι ιδέες του Τσίπρα για μια άλλου τύπου οικονομική πολιτική στην Ευρώπη, που να προωθεί την ανάπτυξη και στις χώρες που στενάζουν κάτω από τη μέγγενη της λιτότητας, δεν αρέσουν καθόλου στον Σόιμπλε, που επιμένει στην πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

 

"It is the implementation, stupid" ήταν το... ευφυολόγημα που επέλεξε ο Σόιμπλε, με το στεγνό σουαβικό χιούμορ του, για να μην επαναλάβει το "κουραστικό" -παραλίγο να αναδειχθεί σε χειρότερη έκφραση του 2015 στη Γερμανία- "κάντε τα μαθήματά σας". Όμως για πρώτη φορά Τσίπρας και Σόιμπλε είπαν την ίδια ατάκα: "Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης". Έως τώρα το ζητούσε μόνο η Ελλάδα - και ο γερμανικός Τύπος κάγχαζε -και κάποιοι το έκαναν και χθες- ότι "θέλετε απλώς περισσότερα λεφτά". Τώρα το ζητάει και η Γερμανία, που βλέπει ότι ένα προς ένα τα σύνορα κλείνουν γύρω της και αυξάνονται οι πιέσεις στο εσωτερικό της να κάνει το ίδιο. Ίσως τελικά αυτή η προσφυγική κρίση να φέρει πιο κοντά αυτούς που δίχασε τόσο βαθιά η οικονομική.


protoselida

World Business

Διακόπτεται η παραγωγή της μπύρας Corona

Διακόπτεται η παραγωγή της μπύρας Corona

Θα διακόψει προσωρινά την παραγωγή της μπύρας Corona ο μεξικανικός όμιλος Grupo Modelo ύστερα από...

Media

Το Εθνικό Θέατρο μπαίνει στην ψηφιακή εποχή

Το Εθνικό Θέατρο μπαίνει στην ψηφιακή εποχή

Προσαρμοζόμενο στις ανάγκες της εποχής και του «Μένουμε σπίτι» το Εθνικό Θέατρο προχωρά στην ψηφιακή...

Τεχνολογία

Το επιβλαβές διαδικτυακό περιεχόμενο κύρια γονεϊκή ανησυχία

Το επιβλαβές διαδικτυακό περιεχόμενο κύρια γονεϊκή ανησυχία

Το επιβλαβές (βίαιο ή σεξουαλικό) περιεχόμενο θεωρείται ο σημαντικότερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν τα παιδιά ενώ...

Περιβάλλον

Θεσσαλονίκη: Πώς ο κορωνοϊός αυξάνει τους βατράχους

Θεσσαλονίκη: Πώς ο κορωνοϊός αυξάνει τους βατράχους

Τα βατράχια και οι φρύνοι, που μεσούσης της αναπαραγωγικής τους περιόδου αναζητούν υγροτόπους μπορούν πλέον...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.