Deal News Online

undefined

Η ενδυνάμωση του ευρώ απειλεί την ευρωζώνη Προτεινόμενο

Η περιφέρεια της Ευρώπης που αγωνίζεται ενάντια στην κρίση, βρίσκεται προ των πυλών για ακόμα ένα πλήγμα στην ήδη ζοφερή προοπτική για οικονομική ανάπτυξη, αυτή τη φορά από τη μεγάλη άνοδο του ευρώ, το οποίο έφθασε προς στιγμήν στα 1,4515 δολάρια, λίγο χαμηλότερα από τα 1,4521 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2009, στο οποίο είχε ανέλθει την Τετάρτη.

 

Η άνοδος του ευρώ, πέρα απ' ότι καθιστά τα προϊόντα της ζώνης του ενιαίου νομίσματος πιο ακριβά στις διεθνείς αγορές, πρόκειται να επηρεάσει τους εξαγωγείς σε όλη την 17μελή ζώνη, με το παγκόσμιο εμπόριο να επιβραδύνεται δραματικά το τρέχον έτος.

 

Πλησίον του υψηλότερου επιπέδου του τελευταίου 15μήνου παραμένει το ευρωπαικό νόμισμα έναντι του δολαρίου, καθώς αυξάνονται οι δηλώσεις ευρω-τραπεζιτών που προδιαθέτουν τις αγορές για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ.

 

Το ευρώ είναι σχεδόν 10% υψηλότερο έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ από την αρχή του έτους, και 4% υψηλότερο έναντι της βρετανικής στερλίνας. Την Τρίτη είχε φτάσει στο $1.45 για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2010.

 

Οι εξαγωγείς μπορούν να αντέξουν συνήθως υψηλότερη συναλλαγματική ισοτιμία όταν οι όγκοι συναλλαγών αυξάνονται, όπως συνέβη πέρυσι που το παγκόσμιο εμπόριο ανθούσε, με επικεφαλείς τις ταχέως αναπτυσσόμενα αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία.

 

Το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να αυξηθεί και να φτάσει στο 7.4% μέσα στο 2011, ωστόσο, μένει αρκετά πίσω σε σχέση με το 12,4% του 2010, δήλωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αυτή την εβδομάδα.

 

Πλήγμα στην ευρωζώνη


Την ίδια ώρα εντείνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του ισχυρού ευρώ στις αδύναμες χώρες της ευρω-περιφέρειας, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

 

Μεταξύ των πλέον ευάλωτων στην άνοδο του ευρώ είναι η Ιρλανδία, η οποία έχει μεγάλη έκθεση στις συναλλαγές εκτός της ζώνης του ευρώ, και η Πορτογαλία, η οποία εξάγει χαμηλής αξίας προϊόντα, όπως η κλωστοϋφαντουργία.

 

Αυτό θα μπορούσε εύκολα να διευρύνει το ήδη μεγάλο χάσμα μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και της ασθενέστερης περιφέρειας στη Νότια Ευρώπη και Ιρλανδία, οι οποίες αντιμετωπίζουν ήδη μια συντριπτικά υψηλή ανεργία, μια κρίση χρέους και μια σκληρή δημοσιονομική λιτότητα.

 

Η επίπτωση στο ΑΕΠ της Ιρλανδίας, εφόσον η ισοτιμία του ευρώ παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα, υπολογίζεται σε 2,3% για το 2012 και σε 1,2% για την Πορτογαλία. Επιπτώσεις -σε μικρότερο βαθμό- εκτιμάται ότι θα υπάρχουν και στην Ισπανία.

 

Γερμανία


Οι Γερμανοί εξαγωγείς δεν ανησυχούν τόσο για την άνοδο του ευρώ, όσο κυρίως για τις υψηλές τιμές της ενέργειας και των εμπορευμάτων. Έτσι, η ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου μειώνει τις τιμές των εμπορευμάτων που τιμολογούνται σε δολάρια.

 

Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι μόνο μία στις έξι γερμανικές επιχειρήσεις ανησυχεί για το ράλι του ενιαίου νομίσματος και θεωρεί ότι είναι μία μεγάλη απειλή.

 

Πηγή: Wall Street Journal


World Business

Ελον Μασκ: Ο δεύτερος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο

Ελον Μασκ: Ο δεύτερος πιο πλούσιος άνθρωπος στον…

Κατά 7,2 δισ. δολάρια αυξήθηκε η περιουσία του συνιδρυτή και διευθύνοντα συμβούλου της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας...

Media

Το εμβόλιο της Astra Zeneca έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα με χαμηλότερη δόση

Το εμβόλιο της Astra Zeneca έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα…

Το κεφάλι τους «ξύνουν» πολλοί επιστήμονες προσπαθώντας να εξηγήσουν τα ενθαρρυντικά αλλά μάλλον ασυνήθιστα αποτελέσματα...

Secret Money

TO ΞEKAΘAPIΣMA

TO ΞEKAΘAPIΣMA

Tην άλλη Παρασκευή στις 27 του μήνα είναι το «ραντεβού» για το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» όσον...

Περιβάλλον

Έβερεστ: Ανακαλύφθηκαν μικροπλαστικά στην κορυφή του!

Έβερεστ: Ανακαλύφθηκαν μικροπλαστικά στην κορυφή του!

Ίχνη μικροπλαστικών βρέθηκαν κοντά στην κορυφή του Όρους Έβερεστ, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη μελέτηπου δημοσιοποιήθηκε την...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.