Deal News Online

undefined

Spiegel: Ένα μάθημα για την ΕΕ

Τα περί εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν απασχολούν και σήμερα τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

 

Η Welt του Βερολίνου αναφέρεται στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την κατάσταση στο προσφυγικό και σημειώνει: «Το γεγονός ότι ειδικά η Ελλάδα είναι αυτή που θα πρέπει να φυλάξει τα πιο σημαντικά εξωτερικά σύνορα είναι μοιραίο. Η υπερχρεωμένη και οικονομικά κατεστραμμένη χώρα αποτυγχάνει καθημερινά να φέρει εις πέρας αυτό το τεράστιο έργο. Η χώρα-μέλος της ΕΕ μετά από τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης θεωρείται ένα αποτυχημένο κράτος με ανεπαρκή διοίκηση, πελατειακή οικονομία και έλλειψη κοινωνικών υποδομών. Και το ρήγμα στα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα μοιάζει να βαθαίνει. Από τις αρχές του χρόνου, παρά τον χειμωνιάτικο καιρό, ο αριθμός των προσφύγων αυξήθηκε κατά πολύ, ακόμα μια φορά. Κανένας από τους πρόσφυγες δεν θέλει να μείνει παραπάνω από όσο είναι απαραίτητο στο ελληνικό έδαφος. Η περίθαλψη θεωρείται αναξιοπρεπής παρόλο που οι Βρυξέλλες παρέχουν οικονομική βοήθεια».

 

Όπως γράφει η Deutsche Welle, σε άλλο δημοσίευμα η Welt αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας. Ανάμεσα σε άλλα και στην Ελλάδα: «Οι χώρες στις οποίες η διαφθορά υποχώρησε κατά τρόπο εντυπωσιακό είναι η Μεγάλη Βρετανία, η Σενεγάλη και η Ελλάδα. Η χώρα που βρίσκεται σε κρίση θεωρούνταν το 2012 η πιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης. 'Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν την περίοδο της κρίσης φέρνουν καρπούς' δηλώνει ο Φιν Χάινριχ, διευθυντής ερευνών στην Διεθνή Διαφάνεια. 'Οι πιο σοβαρές μορφές διαφθοράς, οι οποίες υπήρχαν μέχρι το 2011 μειώθηκαν'. Η διαφθορά για παράδειγμα στο σύστημα υγείας υποχώρησε πολύ».

 

Η Handelsblatt αναφέρεται και αυτή στο προσφυγικό και επιγράφει ρεπορτάζ της με τον τίτλο: «Οι Βρυξέλλες θέτουν τελεσίγραφο στην Ελλάδα». Η εφημερίδα σημειώνει: «Η κυβέρνηση στην Αθήνα ξεκίνησε ήδη τον Νοέμβριο του 2015 να τηρεί τους κανόνες της συνθήκης του Σένγκεν, ωστόσο ο Επίτροπος Ντομπρόβσκις δήλωσε πως 'θα πρέπει να γίνουν περισσότερα'. Αυτό σημαίνει αποτελεσματική καταγραφή των προσφύγων που καταφθάνουν, λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και απέλαση ανθρώπων που δεν δικαιούνται άσυλο. Η ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών στην ΕΕ μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο εάν διασφαλιστούν τα εξωτερικά σύνορα. Εάν αποτύχει η συμφωνία του Σένγκεν, αυτό θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην εσωτερική αγορά. Απειλούνται οικονομικές ζημίες δισεκατομμυρίων».

 

«Ένα μάθημα για την ΕΕ» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα του Spiegel και αναφέρεται στο προσωρινό κλείσιμο των συνόρων μεταξύ Ελλάδας και FYROM. Στο άρθρο σημειώνεται: «Προσωρινό ή όχι το κλείσιμο έδωσε μια πρόγευση για το ακόλουθο σενάριο: τι θα συνέβαινε εάν η ΕΕ πραγματοποιούσε τις απειλές της και έδιωχνε από τη ζώνη του Σένγκεν την Ελλάδα;»

 

Και λίγο παρακάτω το άρθρο σημειώνει: «Το κλείσιμο των συνόρων για δέκα ώρες οδήγησε σε έναν συνωστισμό: 1.200 πρόσφυγες ανάμεσά τους παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς εγκλωβίστηκαν σε ένα βενζινάδικο στην Ειδομένη. Άλλοι 1.200 σε ένα προσφυγικό καταυλισμό στα σύνορα... Οι πρόσφυγες εκεί πρέπει να βασιστούν στον εαυτό τους, χωρίς υποστήριξη από ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως του Γιατρούς χωρίς Σύνορα ή την οργάνωση Save the Children».


protoselida

World Business

Η Uber εξαγόρασε την εφαρμογή διανομής φαγητού Postmates

Η Uber εξαγόρασε την εφαρμογή διανομής φαγητού Postmates

Η Uber ολοκλήρωσε την εξαγορά της εφαρμογής διανομής φαγητού Postmates Inc έναντι 2,65 δισ. δολαρίων σε μετοχές,...

Media

Πρόσκληση για ΠΜΣ «Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας και Περιβάλλοντα Αλληλεπίδρασης»

Πρόσκληση για ΠΜΣ «Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας και Περιβάλλοντα…

Πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 ανακοίνωσετο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας και Περιβάλλοντα Αλληλεπίδρασης» (Master...

Secret Money

 TI «ΠAIZEI» ME TH XAΛYBOYPΓIKH;

TI «ΠAIZEI» ME TH XAΛYBOYPΓIKH;

Yπάρχει άραγε κάποια εξέλιξη στις συζητήσεις μεταξύ των τραπεζών και της Xαλυβουργικής για το θέμα...

Τουρισμός

CLIA: «Ορόσημο» οι ευρωπαϊκές οδηγίες επανέναρξης της κρουαζιέρας

CLIA: «Ορόσημο» οι ευρωπαϊκές οδηγίες επανέναρξης της κρουαζιέρας

"Ορόσημο" στην προσπάθεια επανέναρξης των δρομολογίων κρουαζιέρας στην Ευρώπη, χαρακτήρισε η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.