Ανησυχία για νέα παγκόσμια κρίση

Η ιδιωτική κατανάλωση και ο «μαύρος χρυσός» ρυθμιστές της ανάπτυξης

 

Τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας, σε συνάρτηση με την υψηλή καταναλωτική διάθεση, συνεχίζουν να δίνουν σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, παρά το αδύναμο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον.

 

Ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που ανησυχούν, καθώς οι οικονομικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο δεν επιτρέπουν περισσότερη αισιοδοξία.

 

Ολοένα και περισσότερα εμπόδια εμφανίζονται στο δρόμο που οδηγεί, σύμφωνα με την Deutsche Welle, την γερμανική οικονομία προς την ανάπτυξη:

 

α) Σημαντικές εξαγωγικές αγορές, όπως η Κίνα, «ασθενούν».

 

β) Τα οικονομικά νέα από τις ΗΠΑ δεν είναι πλέον τόσο ενθαρρυντικά.

 

γ) Το ευρώ ενισχύεται έναντι του δολαρίου, καθιστώντας πιο ακριβά τα προϊόντα «Made in Germany».

 

Το Προσφυγικό

 

Κατά το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους το εξωτερικό εμπόριο απώλεσε το ρόλο του ως μοχλού ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας. Σε βασικούς πυλώνες εξελίχθηκαν η ιδιωτική κατανάλωση αλλά και οι δημόσιες δαπάνες για τους πρόσφυγες. Το ΑΕΠ αυξήθηκε πέρσι κατά 1,7 % σε σχέση με το 2014.

 

Παρά την εξασθένηση των ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι και την τρέχουσα χρονιά η γερμανική οικονομία θα τρέξει με θετικό πρόσημο. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αλλά και το ΔΝΤ προβλέπουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,7 %. Λιγότερο αισιόδοξες οι εκτιμήσεις του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου που κάνει λόγο για 1,3 %. Ο επικεφαλής της Commerzbank, Γιοργκ Κρέμερ, αποδίδει την επιφυλακτική στάση του επιμελητηρίου στις πρόσφατες αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια.

 

Η ιδιωτική κατανάλωση

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων, βασικός μοχλός ανάπτυξης παραμένει η ιδιωτική κατανάλωση. Τα ποσοστά ανεργίας είναι ιδιαίτερα χαμηλά, ενώ, χάρη στον χαμηλό πληθωρισμό, οι μισθολογικές αυξήσεις αναμένεται να οδηγήσουν φέτος σε αύξηση του πραγματικού εισοδήματος. Προς όφελος της ανάπτυξης όμως λειτουργούν και οι αυξημένες δαπάνες του Δημοσίου για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

 

Ο ρόλος του πετρελαίου


«Δωρεάν» αναπτυξιακό πρόγραμμα θεωρείται και η χαμηλή τιμή του πετρελαίου που απαλλάσσει καταναλωτές και επιχειρήσεις από σημαντικά έξοδα, αφού μειώνονται αισθητά τα κόστη του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Γενικότερα ισχύει ο εξής κανόνας, σύμφωνα με οικονομολόγους: η μείωση της τιμής του πετρελαίου κατά 10 % οδηγεί σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1 έως και 0,5 %.

 

Η πτώση της τιμής του «μαύρου χρυσού» όμως εγκυμονεί και κινδύνους. Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες αναγκάζονται να προχωρήσουν σε περικοπές και αυτό με τη σειρά του μπορεί να έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. «Δεν είμαστε κατά του φθηνού πετρελαίου, αλλά όχι σε αυτό το βαθμό», σχολιάζει ο διευθυντής του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου Μάρτιν Βανσλέμπεν.

 

Εξαιτίας της χαμηλής τιμής του πετρελαίου μάλιστα το ΔΝΤ διόρθωσε επί τα χείρω τις προγνώσεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2016. «Προφανώς έχουμε μπροστά μας έναν δύσβατο δρόμο», σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Μορίς Όμπστφελντ.


protoselida

Media

Πέθανε ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης

Πέθανε ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 74 ετών, ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας, Γιώργος Κοτανίδης.

Secret Money

H NEA MEΛETH

H NEA MEΛETH

H PAE επισπεύδει την επικαιροποίηση της εθνικής μελέτης εκτίμησης επικινδυνότητας σχετικά με την ασφάλεια εφοδιασμού...

Τεχνολογία

Ανασφαλές το 76% των Ελλήνων για τα προσωπικά του δεδομένα

Ανασφαλές το 76% των Ελλήνων για τα προσωπικά…

Με την ευκαιρία της σημερινής Ευρωπαϊκής Ημέρας Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων (που καθιερώθηκε από το...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.