Le Monde: Στη ίδια βάρκα Τσίπρας-Μέρκελ

Η προσφυγική κρίση έφερε πιο κοντά την Άγκελα Μέρκελ και τον Αλέξη Τσίπρα επισημαίνει η γαλλική Le Monde σε σημερινό της δημοσίευμα.

 

«Οι μοίρες της καγκελαρίου και του έλληνα πρωθυπουργού είναι πλέον αλληλένδετες. Στις αρχές του 2015 ήταν αμείλικτοι αντίπαλοι, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να "αλλάξει" την Ευρώπη και η Άγκελα Μέρκελ αρνούνταν πεισματικά να υποχωρήσει έστω και μια σπιθαμή από την πολιτική λιτότητας. (...) Στην προσφυγική πολιτική όμως βρίσκονται στην ίδια βάρκα. Είτε θα βυθιστούν μαζί, είτε θα την οδηγήσουν σε ασφαλές λιμάνι. Ίσως μια μέρα η ΕΕ να γιορτάζει δύο ήρωες που κατάφεραν να υπερασπιστούν ολομόναχοι την ευρωπαϊκή αξιοπρέπεια», σημειώνει η εφημερίδα σύμφωνα με την Deutsche Welle.

 

«Η Ελλάδα δεν είναι άμοιρη ευθυνών για την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται μετά το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια», σημειώνει σε πρωτοσέλιδο σχόλιο με τίτλο «Να μην εγκαταλειφθεί η Αθήνα στην τύχη της» η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Και η εφημερίδα της Φραγκφούρτης προσθέτει: «Για αρκετούς μήνες η ελληνική κυβέρνηση προωθούσε προς τα βόρια τους πρόσφυγες χωρίς να δίνει ιδιαίτερη σημασία στις διαμαρτυρίες άλλων χωρών. Παρόλα αυτά όμως είναι χωρίς προηγούμενο οι διαφωνίες για την ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική να λαμβάνουν χώρα στην πλάτη μιας, ήδη εξασθενημένης, χώρας-μέλους. (...) Πολύ σωστά η Κομισιόν προτίθεται να βοηθήσει στην ανακούφιση των προσφύγων. Θεμελιώδη ερωτήματα παραμένουν ωστόσο αναπάντητα: Θα επωμιστεί η Ελλάδα την αναποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής προσφυγικής πολιτικής; Είναι δυνατόν να οδηγηθεί συνειδητά στην αποτυχία μια χώρα που κρατήθηκε ύστερα από μεγάλες προσπάθειες των εταίρων στο ευρώ; Σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι απαντήσουν "ναι" στα ερωτήματα αυτά, τότε η ΕΕ δεν θα έχει λαμπρό μέλλον».

 

H εφημερίδα Hamburger Abendblatt διακρίνει αλλαγή στάσης της Άγκελα Μέρκελ στην προσφυγική της πολιτική. Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Η καγκελάριος αντιδρά σε όσα συμβαίνουν στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ διαφορετικά από ό,τι μισό χρόνο πριν. Τότε επέτρεψε σε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονταν "εγκλωβισμένοι" στην Ουγγαρία να έρθουν στη Γερμανία. Τώρα όμως η Άγκελα Μέρκελ τηρεί σκληρή στάση. Δεν αποκλείεται η κλιμάκωση της κατάστασης στην Ειδομένη να επιταχύνει εν τέλει μια ευρωπαϊκή λύση στην προσφυγική κρίση».

 

Με αφορμή την καθ' όλα επιτυχημένη ολοκλήρωση του κυπριακού προγράμματος προσαρμογής, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει συνέντευξη με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. «Στο ξεκίνημα του προγράμματος βρισκόμασταν ενώπιον διλήμματος», λέει ο πρόεδρος της Κύπρου και συνεχίζει: «Θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας ή θα επιλέξουμε τον ευκολότερο δρόμο που θα επιδοκιμαστεί από τον κόσμο, αλλά δεν θα μας οδηγήσει στο στόχο; Διαλέξαμε την πρώτη επιλογή. Συνδικάτα και κόμματα συνειδητοποίησαν τις ευθύνες τους, ο πληθυσμός έδειξε κατανόηση. Έτσι δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι θα είχαμε επιτυχία». Στο ερώτημα τι λειτούργησε στην Κύπρο καλύτερα από την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της κρίσης ο Νίκος Αναστασιάδης απαντά: «Οι προϋποθέσεις ήταν διαφορετικές. Η οικονομία μας έχει παραδοσιακά καλύτερες δομές και οι προοπτικές ανάπτυξης ήταν θετικές. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα. Εκτός αυτού ο ρόλος συνδικάτων και κομμάτων είναι διαφορετικός. Και η νοοτροπία είναι διαφορετική», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Κύπρου.


protoselida

Media

Αύξηση κερδών για Lenovo

Αύξηση κερδών για Lenovo

Η Lenovo ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη για το γ΄ τρίμηνο χρήσης αυξήθηκαν 11% σε...

Αθλητικά

Μάντσεστερ Σίτι: “Πολιτικά κίνητρα” στην τιμωρία της Uefa

Μάντσεστερ Σίτι: “Πολιτικά κίνητρα” στην τιμωρία της Uefa…

Ο διευθύνων σύμβουλος της Μάντσεστερ Σίτι Ferran Soriano υποστήριξε ότι η διετής αποβολή της ομάδας...

Τουρισμός

“Rental Company of the Year” η Avis

“Rental Company of the Year” η Avis

Τη διάκριση της κορυφαίας εταιρίας ενοικίασης αυτοκινήτων στην Ελλάδα ("Rental Company of the Year") για...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.