Deal News Online

undefined

«Τόσα χρόνια ζούσαμε με δανεικά» Προτεινόμενο

Την εκτίμησή του ότι το πολιτικό σύστημα είναι συνολικά υπεύθυνο για τη σημερινή κατάσταση εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μιλώντας στην γενική συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδος.

 

Ο κ. Δασκαλόπουλος επισήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του: "Πριν από ένα σχεδόν χρόνο, για να αποφύγει τη χρεοκοπία, η χώρα δεσμεύτηκε σε μία προσπάθεια συνολικής αλλαγής με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και μέτρα, που όμως υπονομεύθηκαν πολιτικά και εφαρμόσθηκαν αποσπασματικά. Η αποτυχία που πολλοί αποδίδουν σήμερα στο σκιάχτρο του Μνημονίου, είναι στην πραγματικότητα δική μας αποτυχία -δική μας ολιγωρία. Το φάσμα της επίσημης εθνικής πτώχευσης παραμένει απειλητικό γιατί η κυβέρνηση καθυστερεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, γιατί η αντιπολίτευση και το πελατειακό σύστημα σαμποτάρουν την υλοποίηση όσων ψηφίζονται, γιατί εν τέλει συλλογικά αρνούμαστε να αλλάξουμε κουλτούρα -όπως προσφυώς τόνισε μόλις χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας".

 

Αναφερόμενος στην συζήτηση για την αναδιάρθρωση ο κ. Δασκαλόπουλος είπε: "Ανακυκλώνεται τούτες τις μέρες στα κομματικά μπαλκόνια και στα τηλεπαράθυρα η σεναριολογία περί αναδιάρθρωσης του χρέους. Παρουσιάζεται είτε ως αναπόφευκτο κακό είτε ως ανέξοδη διέξοδος σωτηρίας. Παραλείπουν, όμως, οι κομματικοί ρήτορες και οι τηλεσυζητητές να πουν στην κοινή γνώμη μια κρίσιμη αλήθεια: ότι, όποια μορφή κι αν πάρει τώρα η αναδιάρθρωση του χρέους, αναπόφευκτα συνεπάγεται ακόμα πιο σκληρά μέτρα, ακόμα βαρύτερες θυσίες, ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση του επιπέδου ζωής μας, ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια για τη συντριπτική πλειοψηφία του κοινωνικού συνόλου. Κι αν κάποτε μπορεί ή πρέπει να γίνει στο πλαίσιο μιας ευρύτερης Ευρωπαϊκής λύσης, δεν θα μας απαλλάξει από την ανάγκη της ριζικής αλλαγής και του επίπονου εκσυγχρονισμού της οικονομίας και της κοινωνίας μας".

 

Ο εκσυγχρονισμός είναι η προϋπόθεση για να επιστρέψουμε γρηγορότερα στην πολυπόθητη ανάπτυξη, που πράγματι αποτελεί την οριστική σωτηρία. Η ανάπτυξη όμως δεν δημιουργείται με κρατικό σχεδιασμό, επιδοτήσεις ή μείγματα αναπτυξιακών μέτρων. Δημιουργείται όταν οι οικονομικά ενεργοί πολίτες αποφασίζουν να επενδύσουν και να ρισκάρουν. Ανάπτυξη από την πραγματική οικονομία θα δούμε όταν δεν θα υπάρχει η τεράστια αβεβαιότητα που δημιουργεί το φάσμα της εθνικής χρεοκοπίας και η πιστωτική ασφυξία που δημιούργησε η κατάρρευση του δημοσίου, επισήμανε ο κ. Δασκαλόπουλος.

 

Ο ίδιος πρόσθεσε: "Το ίδιο έλλειμμα σοβαρότητας και ευθύνης σφράγισε και τη δημόσια συζήτηση για την καταπολέμηση του χρέους μέσω της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Οι κατ' επάγγελμα ακοίμητοι φρουροί του έθνους ξεσηκώθηκαν. Δεν είχαν φαίνεται αντιληφθεί, όλοι οι πατριώτες του προσκηνίου, ότι τόσα χρόνια ζούσαμε με δανεικά υποθηκεύοντας τον τόπο. Ξεπουλιέται η Ελλάς!, κραυγάζουν σήμερα. Ποια Ελλάδα αλήθεια εννοούν; Την Ελλάδα της καταπατημένης γης και των εγκαταλειμμένων ακινήτων, των δημοσίων οργανισμών και υποδομών που λυμαίνονται οι κομματικές και συντεχνιακές κλίκες; Η Ελλάδα που "δεν πωλείται" είναι η Ελλάδα που ρημάζει! Λογικό είναι να θέλουν να τη διαφυλάξουν όσοι την απομύζησαν και εξακολουθούν να την απομυζούν".

 

"Η ιδιοτέλεια, η ιδεοληψία κι η ανειλικρίνεια είναι τα τρία κακά του δημοσίου βίου -όχι της μοίρας μας. Αυτά ακυρώνουν τις θυσίες των πολιτών και την προοπτική ανόρθωσης του τόπου. Εδώ κι ένα χρόνο εξαντλούμε τις ανοχές των δανειστών μας και τις αντοχές του λαού μας. Συνθηματολογούμε αντί να επιχειρούμε, αλληλοϋποβλεπόμαστε αντί να ομονοούμε. Το τρίπτυχο των μεταρρυθμίσεων, των αποκρατικοποιήσεων και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2012 - 2015 αποτελεί την ύστατη ευκαιρία για την κυβέρνηση να προωθήσει τις αλλαγές που θα ξανακάνουν τη χώρα μας διεθνώς φερέγγυα και το μέλλον μας βιώσιμο. Αποτελεί, ταυτόχρονα, μια ύστατη πρόκληση προς το πολιτικό σύστημα ν' αναλάβει τις ευθύνες του, να ξεπεράσει τα πολωτικά του σύνδρομα, να λειτουργήσει επιτέλους θετικά και όχι μηδενιστικά. Όλοι οι υπόλογοι φορείς οφείλουν στον λαό την αλήθεια για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, για το κόστος που θα χρειαστεί να καταβάλουμε. Η αλλαγή είναι ένας οδυνηρός μονόδρομος -αλλά κάθε άλλος δρόμος οδηγεί απευθείας στο γκρεμνό", ανέφερε ο κ.Δασκαλόπουλος.

 

"Αυτή η αλήθεια είναι η βάση μιας στοιχειώδους πολιτικής και κοινωνικής σύμπλευσης για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας. Το πολιτικό σύστημα είναι συνολικά υπεύθυνο για τη σημερινή κατάσταση. Και θα είναι συνολικά συνένοχο στα μάτια της κοινής γνώμης αν ο τόπος καταρρεύσει. Σ' ένα εθνικό ναυάγιο δεν θα υπάρξουν κομματικές εξαιρέσεις, ούτε ατομικές αθωώσεις", τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κλείνοντας την ομιλία του.

 

Διαβάστε επίσης: Εμπόδιο εξόδου στις χρηματαγορές μια πιθανή αναδιάρθρωση


Media

Αντίθετη η ΕΣΗΕΑ στις αγωγές πολιτικών εναντίον δημοσιογράφων

Αντίθετη η ΕΣΗΕΑ στις αγωγές πολιτικών εναντίον δημοσιογράφων

Την αντίθεσή του εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ «για τις ενέργειες πολιτικών προσώπων, που...

Αθλητικά

Προβληματισμός για εμβολιασμούς σε Ολυμπιάδα και Euro

Προβληματισμός για εμβολιασμούς σε Ολυμπιάδα και Euro

Με τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων να αρνούνται τα δημοσιεύματα ότι οι Αγώνες που πρόκειται να λάβουν χώρα στο Τόκιο τοφετινό καλοκαίρι υπάρχει περίπτωση...

Τεχνολογία

e-commerce: Με ρυθμό 42,7% «έτρεξε» το 2020

e-commerce: Με ρυθμό 42,7% «έτρεξε» το 2020

Χρήσιμες συμβουλές και εφαρμογές που αποτελούν το «κλειδί» για τους εν δυνάμει δημιουργούς ηλεκτρονικών καταστημάτων,...

Περιβάλλον

Η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης

Η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου της Ατμοσφαιρικής…

H χώρα αποκτά Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΠΕΑΡ), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος...

Τουρισμός

Στρατηγική συνεργασία Celestyal Cruises με Versonix Seaware

Στρατηγική συνεργασία Celestyal Cruises με Versonix Seaware

Τη στρατηγική συνεργασία της με τη Versonix, μια κορυφαία εταιρεία λογισμικού, αφιερωμένη στην παροχή ολοκληρωμένων...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.