Deal News Online

undefined

Βρυξέλλες προς ευρω-τράπεζες: Μακριά από τα ρωσικά ομόλογα

Να αποφύγουν την πρώτη -μετά την επιβολή των κυρώσεων της Δύσης- ομολογιακή έκδοση του ρωσικού κράτους καλούν τις ευρωπαϊκές τράπεζες οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

 

Αν και οι κυρώσεις της ΕΕ δεν απαγορεύουν ρητά τις αγορές ρωσικού κρατικού χρέους, αξιωματούχοι της ΕΕ επανέλαβαν ιδιωτικά τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον ότι μπορεί να γίνει κακή χρήση των εσόδων από την έκδοση, σημειώνει η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

 

Η ομολογιακή έκδοση - που αναμένεται να έχει τη μορφή ενός 10ετούς ευρωομολόγου ύψους 3 δισ. δολαρίων - έρχεται σε μία περίοδο που τα οικονομικά του ρωσικού κράτους έχουν πληγεί από την ύφεση και τη βουτιά των διεθνών τιμών πετρελαίου. Στις ιδιωτικές οδηγίες προς τις τράπεζες, αξιωματούχοι της ΕΕ τους ζήτησαν να έχουν κατά νου τους κινδύνους από τη χρήση των ομολόγων με σκοπό την παράκαμψη των κυρώσεων και να λάβουν προφυλάξεις, επιμένοντας, μεταξύ άλλων, σε ρήτρες που δεν θα επιτρέπουν τα έσοδα από τα ομόλογα να πάνε σε φορείς που υφίστανται κυρώσεις.

 

Εάν αυτή η προειδοποίηση πείσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αποφύγουν την έκδοση, η Ρωσία θα μπορούσε να αναγκασθεί να εγκαταλείψει την πρώτη έφοδό της στις κεφαλαιαγορές μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, κάτι που θα αποτελούσε οικονομικό και πολιτικό πλήγμα για το Κρεμλίνο. «Είναι σαφές ότι δεν θέλουν να λάβουμε μέρος. Έχουμε αποθαρρυνθεί», δήλωσε τραπεζίτης που ήταν ενήμερος για την καθοδήγηση. Παρά τις προειδοποιήσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Σεργκέι Στόρτσακ επέμεινε τον περασμένο μήνα ότι αρκετές ξένες τράπεζες είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν. Εν τω μεταξύ ο Αντρέι Μπελούσοφ, οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου Πούτιν, δήλωσε ότι δεν αναμένει αύξηση του κόστους δανεισμού της Ρωσίας.

 

Η Μόσχα επεδίωκε από πολύ καιρό να υπονομεύσει το καθεστώς των κυρώσεων της Δύσης, μέσω της πρόσβασής της στις κεφαλαιαγορές της, εντείνοντας ταυτόχρονα τις διαφορές μεταξύ των χωρών - μελών (της ΕΕ) για την ακολουθητέα πολιτική. Ωστόσο δεν υπήρξε έως τώρα σημαντική μεταβολή της πολιτικής κυρώσεων που είχε την ισχυρή στήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου 'Αγκελα Μέρκελ. Μετά από μακρές συζητήσεις χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ επιβεβαίωσαν ότι οι σχέσεις με τη Μόσχα εξαρτώνται από την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ για ανακωχή στην Ουκρανία. Μόνο η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Ιταλία πίεσαν για μεγαλύτερη ευελιξία ή μία χαλάρωσης της αντίδρασης της ΕΕ έναντι της Ρωσίας, αναφέρει το δημοσίευμα. Αυτό σημαίνει, προσθέτει το δημοσίευμα, ότι αν δεν υπάρξει μία απροσδόκητα ταχεία πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία της Ουκρανίας, η ΕΕ κινείται για μία ακόμη φορά στην παράταση των υφιστάμενων περιορισμών στους τομείς της ενέργειας, της άμυνας και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, κατά τη λήξη των σημερινών μέτρων τον Ιούνιο.


protoselida

Media

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη στον Εβρο

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη…

«Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τον συνοριακό φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία» επιγράφεται δημοσίευμα...

Secret Money

H EPEYNA EΛEIΠE...

H EPEYNA EΛEIΠE...

Tο αν και κατά πόσο τα «βαρυφορτωμένα» με προβλήματα και χρέη EΛTA χρειάζονται «έρευνα αγοράς»...

Τεχνολογία

 Υπερδιπλασιάστηκε λόγω Covid-19 το ηλεκτρονικό εμπόριο

Υπερδιπλασιάστηκε λόγω Covid-19 το ηλεκτρονικό εμπόριο

Η πανδημία/κρίση φαίνεται ότι αλλάζει τις online αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών, σύμφωνα με έρευνα που...

Περιβάλλον

Greenpeace: 6 σημεία κλειδιά για πλαστικά μιας χρήσης

Greenpeace: 6 σημεία κλειδιά για πλαστικά μιας χρήσης

Με σημερινή επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, η περιβαλλοντική οργάνωση...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.