Κατρούγκαλος: Στο τραπέζι ακόμη η σύνταξη των 280 ευρώ

Κόκκινη γραμμή συνεχίζει να αποτελεί για την Κυβέρνηση η μείωση των συντάξεων.

 

Αυτό διαμήνυσε σε όλους τους τόνους ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξη που παραχώρησε, στην οποία έκανε επίσης λόγο για το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο για τις κύριες συντάξεις αλλά και για την δύσκολη θέση που βρίσκεται αυτή την στιγμή η Κυβέρνηση η οποία βάλλεται από παντού.

 

Ωστόσο διευκρίνισε πως μείωση δεν θα υποστούν σε καμιά περίπτωση οι κύριες αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα παράθυρο για το ψαλίδισμα των επικουρικών, ενώ ταυτόχρονα επισήμανε πως οι δανειστές επιμένουν η σύνταξη να φτάσει ταβάνι έως τα 280 ευρώ.

 

Τα σημεία τριβής

 

Ωστόσο όπως αποκάλυψε στην συνέντευξη του οι δανειστές να επιμένουν σε περικοπές σε όλα τα επίπεδα, απαιτήσεις που φέρνουν τριπλό ψαλίδι για όλους με μειώσεις στις επικουρικές.

 

Στο τραπέζι μένει πάντα το κυμαινόμενο ποσό για την εθνική σύνταξη από τα 15 ως τα 20 έτη ασφάλισης με τους δανειστές να μιλούν για ποσά της τάξης των 250 ως 280 ευρώ για όσους αποχωρούν στα 67 και έχουν 20 έτη ενώ η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί για όσους έχουν 20 έτη το ποσό να πέσει κάτω από τα 384, όμως ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για όσους έχουν 15 έτη το ποσό να πέσει στα 270 με 280 ευρώ/ μήνα.

 

Αιχμές κατά του ΔΝΤ

 

Ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε επίσης ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει επιδείξει αρνητική στάση στην πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των εισφορών και πρόσθεσε ότι στη διαπραγμάτευση δεν υπάρχει ομοφωνία ΔΝΤ-Ευρωπαίων. Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι έχουν τεθεί ορισμένοι οικονομικοί στόχοι από το μνημόνιο, «όμως ο τρόπος που θα επιλέξει η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τους στόχους αυτούς, είναι στη δική της διακριτική ευχέρεια».

 

«Αυτό υπερασπιζόμαστε. Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τους οποίους έχω μιλήσει, θεωρούν αυτονόητο ότι, εφόσον θα συμμορφωθούμε με τους στόχους που έχουμε αποδεχθεί, τα μέσα προς τη συμμόρφωση αυτών των στόχων πρέπει να είναι δική μας επιλογή», συμπλήρωσε ο υπουργός. Τόνισε, μάλιστα, ότι η βασική διαφορά από τη διαπραγμάτευση του παρελθόντος είναι ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται στη βάση ενός δικού της κειμένου, «που δεν ήρθε μεταφρασμένο και που δεν αποσκοπεί απλώς να εφαρμόσει δεσμεύσεις που αναλήφθησαν τον Ιούλιο». Όπως είπε, «πρόκειται για μία σφαιρική και σαρωτική μεταρρύθμιση σε όλο το ασφαλιστικό, που δεν ήταν βιώσιμο και, κυρίως, δεν ήταν δίκαιο σύστημα».

 

Για την εθνική σύνταξη

 

Όσον αφορά στην εθνική σύνταξη, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι υπάρχουν αμφισβητήσεις ως προς τα γενικά χαρακτηριστικά του συστήματος. Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση επιδιώκει τη δημιουργία ενός αναδιανεμητικού συστήματος προς όφελος των φτωχότερων και των μεσαίων στρωμάτων, «σε αντίθεση με την άλλη πλευρά, η οποία επιμένει να είναι το σύστημα περισσότερο αναλογικό». Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, διενεργείται σκληρή διαπραγμάτευση.

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη για να μην μειωθεί το αφορολόγητο, τονίζοντας ότι κοινή γραμμή και του ασφαλιστικού και του φορολογικού είναι η ελάφρυνση των φτωχότερων. «Πρέπει να επιβαρυνθούν περισσότερο οι λίγοι που έχουν πολλά», πρόσθεσε.

 

Έρχεται το νέο Ασφαλιστικό

 

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι είναι εφικτό μέσα στο Μάρτιο να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Από τη στιγμή που θα κατατεθεί, όπως τόνισε, θα υπερψηφιστεί, «γιατί είναι ένα νομοσχέδιο που ανταποκρίνεται στις βασικές αρχές της αριστεράς, που είναι η ισονομία και η κοινωνική δικαιοσύνη».

 

Η πιο δύσκολη καμπή

 

Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι στην πιο δύσκολη στιγμή της τετραετίας της. «Είμαστε στη φάση που μόνο δύσκολα μέτρα έχουμε πάρει και ο κόσμος δεν έχει δει ακόμα τα θετικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, ενώ, παράλληλα, εκτίμησε ότι από το δεύτερο εξάμηνο θα υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας.

 

Σχετικά με τις κινητοποιήσεις διάφορων επαγγελματικών ομάδων κατά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που προωθεί η κυβέρνηση, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε, κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης του ότι για την κυβέρνηση η παρουσία του κόσμου στους δρόμους δεν είναι βάρος. «Στη διαπραγμάτευση είναι πλεονέκτημα, γιατί υπερασπιζόμαστε και εμείς τον κοινωνικό διανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος, που αρκετοί από αυτούς που είναι στους δρόμους το υπερασπίζονται» διευκρίνισε ο υπουργός.

 

Αναφερόμενος στο κλείσιμο των τραπεζών, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για πραξικόπημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).


protoselida

World Business

Air Liquide: Επένδυση 30 εκατ. στο διυλιστήριο Tabangao στο Batangas

Air Liquide: Επένδυση 30 εκατ. στο διυλιστήριο Tabangao…

Η Air Liquide θα επενδύσει 30 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή μίας προηγμένης μονάδας παραγωγής...

Media

Reuters: Ίσως πάρει μήνες η επιστροφή της Aramco σε φυσιολογικούς ρυθμούς

Reuters: Ίσως πάρει μήνες η επιστροφή της Aramco…

Η πλήρης επιστροφή της Saudi Aramco στους φυσιολογικούς όγκους παραγωγής πετρελαίου, "ίσως πάρει μήνες", ...

Secret Money

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

Mπορεί ο Γ. Σταματίου να διατηρήθηκε στη θέση του επικεφαλής του Iασώ, αλλά στο νέο...

Τεχνολογία

Εφαρμογές γνωστοποιούν στο Facebook την σεξουαλική ζωή χρηστών

Εφαρμογές γνωστοποιούν στο Facebook την σεξουαλική ζωή χρηστών

Ορισμένες εφαρμογές που καταγράφουν την περίοδο των γυναικών κατηγορούνται ότι μοιράστηκαν ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.