Αβραμόπουλος: Εικόνες ντροπής στην Ειδομένη

Η κλιμάκωση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα σχολιάστηκε από ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών παρατάξεων κατά τη διάρκεια συζήτησης για την πολιτική ασύλου στο Στρασβούργο.

 

Για «εικόνες ντροπής στην Ειδομένη, που δεν τιμούν την ιστορία και τον πολιτισμό της Ευρώπης» έκανε λόγο, στη δευτερολογία του, ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

 

Μιλώντας εκ μέρους της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, ο κύπριος ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης ανέφερε ότι «μόνο ντροπή προκαλούν οι εικόνες στην Ειδομένη ή τα κέντρα φιλοξενίας, που μετατράπηκαν σε κέντρα κράτησης». Από την πλευρά του, σχολιάζοντας τα πρόσφατα επεισόδια στην Ειδομένη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος μίλησε για «υπέρμετρη χρήση βίας από τους αστυνομικούς των Σκοπίων και ρίψη χημικών μέσα σε ελληνικό έδαφος» που είναι ασυμβίβαστη με το καθεστώς χώρας υποψήφιας για ένταξη.

 

Η αντιπρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας Τάνια Φαγιόν από τη Σλοβενία, η οποία συμμετείχε σε πρόσφατη «αυτοψία» του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «τα ελληνικά νησιά έχουν μετατραπεί σε φυλακές» και ότι θα πρέπει να δοθούν στην Ελλάδα καλύτερες τεχνικές δυνατότητες, καθώς «είναι αδιανόητο οι πρόσφυγες να ζητούν άσυλο μέσω Skype». Όλα αυτά στο πλαίσιο συζήτησης για την ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, στην οποία οι ευρωβουλευτές κατέδειξαν για μία ακόμη φορά τις αδυναμίες στον ισχύοντα «κανονισμό του Δουβλίνου», που προβλέπει ότι η αίτηση ασύλου από υπήκοο τρίτης χώρας υποβάλλεται στη «χώρα εισόδου» του στην ΕΕ.

 

«Θέλουμε φιλόδοξη και ουσιαστική βελτίωση»

 

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε ότι «δεν θέλουμε διακοσμητική μεταρρύθμιση, θέλουμε φιλόδοξη και ουσιαστική βελτίωση του Δουβλίνου». Η επισήμανση αυτή ήταν ίσως και μία απάντηση σε όσους θεωρούν ότι η Κομισιόν έκανε «ένα βήμα πίσω» και, την περασμένη εβδομάδα, δεν κατέθεσε μόνο την, αναμενόμενη από πολλούς, πρόταση για κατάργηση του «Δουβλίνου» με υποχρεωτικό διαμοιρασμό των προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., αλλά δύο ιδέες υπό μορφή εναλλακτικών επιλογών, μία εκ των οποίων προβλέπει την κατ΄αρχήν διατήρηση του Δουβλίνου, αλλά με παράλληλη θέσπιση ενός «μηχανισμού έκτακτης ανάγκης» για τον διαμερισμό προσφύγων στα κράτη - μέλη, ο οποιος θα ενεργοποιείται κατά περίπτωση.

 

Πάντως το Ευρωκοινοβούλιο, με ψήφισμα για την πολιτική ασύλου που εγκρίθηκε την Τρίτη, στηρίζει τη γραμμή του κ. Αβραμόπουλου για ουσιαστική αλλαγή του «Δουβλίνου» - και μάλιστα με προφανή στήριξη και των δύο μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και των Σοσιαλιστών. «Δεν θέλουμε απλώς λύσεις ανάγκης σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, θέλουμε μία μακροπρόθεση στρατηγική» επεσήμανε η εισηγήτρια του ΕΛΚ Ρομπέρτα Μετσόλα.


protoselida

Secret Money

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή…

Tι συμβαίνει με τη μετοχή της MLS Πληροφορικής η οποία έχει υποχωρήσει κατά 36% στο...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Τουρισμός

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προώθηση οινοτουρισμού στο Παρίσι

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προώθηση οινοτουρισμού στο Παρίσι

Ειδική εκδήλωση - προβολή θα πραγματοποιήσει στο βραβευμένο ελληνικό εστιατόριο "Le Mavrommatis" στο Παρίσι, τη...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.