Ζωντανός ο εφιάλτης των «λουκέτων»

Συμπεράσματα από τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ

 

Μετά από 6 χρόνια επίμονης οικονομικής κρίσης, που δοκίμασε σκληρά νοικοκυριά και επιχειρηματικό κόσμο, ιδίως τις ΜμΕ των μεγάλων αστικών κέντρων, τα «λουκέτα» εξακολουθούν να μαστίζουν τους ιδιοκτήτες εμπορικών επιχειρήσεων, που, εκτός των υψηλών φόρων και του γενικότερα βεβαρυμμένου λειτουργικού κόστους, πλέον καλούνται να αντιμετωπίσουν και την αβεβαιότητα των ημερών, καθώς η σύγκλιση της κυβέρνησης με τους δανειστές μας καθυστερεί ανησυχητικά.

 

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, τον περασμένο Μάρτιο το κλέισιμο επιχειρήσεων και καταστημάτων στην Αθήνα άγγιξε το ποσοστό του 25,9% -αποτέλεσμα σαφώς καλύτερο από εκείνο του περασμένου Σεπτεμβρίου (26,4%) και αρκετά πιο θετικό σε βάθος 12μηνου (27,5% τον Μάρτιο 2015).

 

Σχετική σταθερότητα χαρακτήριζε την εικόνα των «λουκέτων» ανάμεσα στον Σεπτέμβριο του 2014 (27%) και τον Μάρτιο του 2015. Προηγουμένως τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα, κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2013 (32,3%)-Μαρτίου 2014 (31,4%), όπως είχαν διαμορφωθεί οι οικονομικές εξελίξεις, σταδιακά, μετά τον Σεπτέμβριο του 2012 (28,2%) και τον Μάρτιο του 2013 (28,7%).

 

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων τον περασμένο Μάρτιο παρέμεινε σχεδόν ίδιο, με ελάχιστη αρνητική απόκλιση, στο 26,7% από 26,8% τον περασμένο Σεπτέμβριο, κοντά δηλαδή στο 27%. Εδώ παρατηρείται σχετική σταθερότητα από τον Μάρτιο του 2014 (26,1%), που συνεχίσθηκε χωρίς την παραμικρή μεταβολή τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους και επιδεινώθηκε ελαφρά τον Μάρτιο του 2015 (26,3%).

 

Σημαντική μείωση των λουκέτων παρατηρήθηκε τον Μάρτιο του 2013, σε σχέση με το 26,9% του Σεπτεμβρίου του 2012. Ο Πειραιάς, όπως όλα δείχνουν, έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα στις βασικές αγορές της χώρας, αφού τα κλειστά καταστήματα βρίσκονται στο υψηλότερο ποσοστό από τις υπόλοιπες, εδώ και τρία χρόνια. Τον Μάρτιο ήταν 33,7%, πολύ κοντά επί τα χείρω στο 33,4% του Σεπτεμβρίου του 2015 και στο 33,5% του περσινού Μαρτίου.

 

Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, η χειρότερη περίοδος ήταν αυτή του Σεπτεμβρίου του 2014 (34,9%), έπειτα από μια μακρά ανοδική πορεία των «λουκέτων», που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2012 (28,0%), για να συνεχισθεί τον Μάρτιο του 2013 (28,6%) και να ανέβει πολύ παραπάνω τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς (32,4%), παραμένοντας στα επίπεδα αυτά έως και τον Μάρτιο του 2014.

 

Τέλος, στην Πάτρα ο Μάρτιος κατέγραψε κλειστά καταστήματα της τάξης του 22,4%, ενώ στις προηγούμενες δύο καταγραφές η αναλογία κυμαινόταν υψηλότερα, στο 23,4% τον περασμένο Σεπτέμβριο και στο 23,5% τον περσινό Μάρτιο. Φαίνεται, δηλαδή, μια τάση αποκλιμάκωσης από τον Σεπτέμβριο του 2014 (24,2%) και τον Σεπτέμβριο του 2013, με χαμηλότερο σημαντικά το ποσοστό του Μαρτίου του 2014 στο 22,1%.

 

Αθήνα


Υψηλά και χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές είναι τα γενικά ποσοστά των κλειστών καταστημάτων στους μεγαλύτερους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά και της Πάτρας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή και την οδό που εξετάζεται.

 

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕΜΥ, στην Αθήνα οι οδοί με τα συχνότερα ρεκόρ λουκέτων είναι η Χαριλάου Τρικούπη με ποσοστό 42%, η Σταδίου με 35,1% και η Πανεπιστημίου με 35%, ενώ η έρευνα αναλύει και την εξέλιξη των κλειστών εμπορικών επιχειρήσεων και ανά περιοχή του κέντρου. Περισσότερα από το ένα στα τρία καταστήματα βρίσκεται κλειστό στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, η οποία φαίνεται να έχει πληγεί σε μεγαλύτερο βαθμό από την κρίση.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕΜΥ, το 35% των καταστημάτων στα Εξάρχεια είναι «κλειδωμένο», με την κατάσταση να έχει επιδεινωθεί ελαφρά σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι τα κλειστά καταστήματα αποτελούσαν το 34%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η περιοχή των Εξαρχείων έχει σημειώσει και το ρεκόρ λουκέτων τον Μάρτιο του 2014, με το 44% των καταστημάτων να είναι κλειστό.

 

Κατά δύο μονάδες «βελτιωμένη» σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα είναι η κατάσταση στις κεντρικές οδούς της Αθήνας, στις οποίες το 33% των καταστημάτων παραμένει κλειστό. Η «βελτίωση» προκύπτει από την οριακή μείωση των λουκέτων που αποτυπώθηκαν στην έρευνα του περασμένου Σεπτεμβρίου, όπου το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων είχε διαμορφωθεί στο 35%.

 

Η χειρότερη επίδοση για την εν λόγω περιοχή καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2014, με το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων να ανέρχεται στο 39%.

 

Κλειστό παραμένει ένα στα τέσσερα καταστήματα στο Κολωνάκι, με το ποσοστό των λουκέτων να διαμορφώνεται στο 25%. Το ποσοστό παραμένει αμετάβλητο σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ η χειρότερη περίοδος για την περιοχή καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2014 με το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων να ανέρχεται στο 31%.

 

Οριακά λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα, αλλά ανησυχητικά πολλά είναι τα λουκέτα στο εμπορικό τρίγωνο της πόλης. Σύμφωνα με τα ευρήματα του ΙΝΕΜΥ, περισσότερα από το ένα στα πέντε καταστήματα (ποσοστό 21% έναντι 22% τον Σεπτέμβριο του 2015) παραμένουν κλειστά.

 

Στην παρούσα περίοδο καταγραφής το ποσοστό των λουκέτων στο κέντρο είναι το χαμηλότερο, ωστόσο το γεγονός ότι στην πιο δυναμική αγορά της χώρας και την πολυπληθέστερη από αριθμό καταστημάτων περιοχή, το 21% παραμένει κλειστό, καταδεικνύει το πλήγμα που έχει δεχθεί ο εμπορικός τομέας. Διαχρονικά, η χειρότερη συγκυρία για το εμπορικό τρίγωνο καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 όπου το 29% των καταστημάτων παρέμενε κλειστό.

 

Από άποψη ποσοστού, την καλύτερη επίδοση καταγράφει η Πατησίων, στην οποία το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων ανέρχεται στο 18%, αυξημένο κατά μία μονάδα σε σχέση με την έρευνα του Σεπτεμβρίου (17%). Στη συγκεκριμένη οδό καταγράφονται και οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2013 ήταν κλειστό το 32% των καταστημάτων, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2014 τα λουκέτα είχαν περιοριστεί στο 13%.

 

Πειραιάς


Σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα, αλλά τραγική είναι η κατάσταση στον Πειραιά. Συγκεκριμένα, στο κέντρο της πόλης παραμένει κλειστό το 28% των καταστημάτων, ενώ επίσης αμετάβλητη είναι η εικόνα στο λιμάνι όπου το 39% των καταστημάτων είναι κλειστό. Δραματική είναι η κατάσταση στην Τερψιθέα όπου τα λουκέτα ανέρχονται στο 43%.

 

Ωστόσο, σε επιμέρους οδούς τα λουκέτα αγγίζουν και το 55%. Ειδικότερα, στην οδό Αλκιβιάδου περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις είναι κλειστές, με το ποσοστό των λουκέτων να διαμορφώνεται στο 53%, παραμένοντας το ίδιο σε σχέση με την έρευνα του περασμένου Σεπτεμβρίου. Στην οδό Κολοκοτρώνη το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων ανέρχεται στο 35%, στην Κουντουριώτου στο 49% και στη Ναυάρχου Νοταρά στο 55%.

 

Θεσσαλονίκη


Ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων και στις κεντρικές εμπορικές οδούς της Θεσσαλονίκης. Η χειρότερη εικόνα καταγράφεται στην οδό Κασσάνδρου στην οποία η μία στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις (50%) παραμένουν κλειστές. Το υψηλό ποσοστό των λουκέτων στην Κασσάνδρου παραμένει για τρίτο συνεχές εξάμηνο, ενώ η χειρότερη «επίδοση» με ποσοστό 52% κλειστών καταστημάτων καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2014. Περισσότερες κλειστές επιχειρήσεις σε σχέση με την περασμένη έρευνα καταμετρήθηκαν στην οδό Αγίας Σοφίας, όπου το ποσοστό των λουκέτων ανήλθε στο 39% έναντι 37% κατά τον περασμένο Σεπτέμβριο.

 

Σημειώνεται ότι από τον Μάρτιο του 2013 έως και τον Μάρτιο του 2015 το ποσοστό των κλειστών εμπορικών επιχειρήσεων στην Αγίας Σοφίας παρέμενε σταθερό στο 39%.

 

Ελαφρά υποχώρηση της τάξεως των τριών μονάδων κατέγραψαν τα λουκέτα στην οδό Αριστοτέλους Βαλαωρίτου, με το ποσό να διαμορφώνεται στο 38%, έναντι 41% του περασμένου Σεπτεμβρίου και 42% του Μαρτίου 2015.

 

Μικρή μείωση των λουκέτων παρατηρείται και στην οδό Λεωνίδα Ιασονίδη, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 30% έναντι 33% του περασμένου Σεπτεμβρίου αλλά και του Μαρτίου 2015.

 

Αντίθετη πορεία ακολουθεί η Λεωφόρος Δωδεκανήσου, όπου το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων ανήλθε στο 37%, έναντι 31% του περασμένου Σεπτεμβρίου και 25% του Μαρτίου 2015.

 

Πάτρα


Στην Πάτρα, αν και το γενικό ποσοστό των λουκέτων ανέρχεται στο 22,4%, σε ορισμένες οδούς προσεγγίζει το υπερδιπλάσιο. Μεταξύ των οδών αυτών είναι η Αράτου, όπου το ποσοστό των κλειστών εμπορικών επιχειρήσεων εκτοξεύεται στο 43% (έναντι 40% τον Σεπτέμβριο του 2015), η Γεωργίου Καραϊσκάκη με ποσοστό 42% (έναντι 41%), η Φιλοποίμενος με ποσοστό 35% και η Δημητρίου Βότση με ποσοστό 34%.

 

Πάντως οι δύο τελευταίες οδοί παρουσιάζουν βελτίωση της εικόνας, καθώς στην έρευνα του περασμένου Σεπτεμβρίου το ποσοστό των λουκέτων στη Φιλοποίμενος ήταν 46% και στη Δημητρίου Βότση 38%.


protoselida

World Business

“Gear down”  για τον  πληθωρισμό

“Gear down” για τον πληθωρισμό

«Καμπανάκια« χτυπούν στην οικονομία της Ευρωζώνης, συνεχώς. Το τελευταίο, το ρεκόρ τριετίας που «χτύπησε» ο...

Secret Money

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Tώρα που η ΔEH από το «γκρεμό» στον οποίο βρισκόταν, βαδίζει στο δρόμο της «διάσωσης»,...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Τουρισμός

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προώθηση οινοτουρισμού στο Παρίσι

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προώθηση οινοτουρισμού στο Παρίσι

Ειδική εκδήλωση - προβολή θα πραγματοποιήσει στο βραβευμένο ελληνικό εστιατόριο "Le Mavrommatis" στο Παρίσι, τη...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.