«Κλειδώνει» ίσως και σήμερα το νέο Ασφαλιστικό

Μειωμένες 7 στις 10 νέες συντάξεις - Με όριο προστασίας τα 1.000 ευρώ οι σημερινοί συνταξιούχοι

 

Με σειρά αλλαγών και υπαναχωρήσεων, από την πλευρά της κυβέρνησης, λαμβάνει την οριστική του μορφή το νομοσχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα σημειωθούν περαιτέρω αλλαγές, καθώς θα προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές μας.

 

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας θα κάνει τις τελευταίες διορθώσεις, ώστε το κείμενο να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα, με στόχο να ψηφιστεί πριν από το Πάσχα.

 

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, προωθούνται οι κάτωθι αλλαγές:

 

- Μη δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες σε ποσοστό 16% αντί για 20%, με αντίστοιχη μείωση της εθνικής σύνταξης -κάτι που ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί στους αγρότες την εποχή των μπλόκων. Οι Θεσμοί απέρριψαν την ελληνική πρόταση για μόνιμη έκπτωση καθώς και αυτή για 5ετή μεταβατική περίοδο κατά την οποία ο ΟΓΑ θα μπορούσε να διατηρήσει την αυτονομία του χωρίς να ενταχθεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

 

- Η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους επιστήμονες θα ανέρχεται σε 50% για τη τριετία 2017-2019 και θα ξεκινά από εισοδήματα έως 13.000 ευρώ (έναντι 10.000 ευρώ της αρχικής διάταξης). Η έκπτωση θα μειώνεται κατά 1% ανά 1.000 ευρώ, ώστε να μηδενιστεί για εισοδήματα άνω των 58.000 ευρώ. Δηλαδή  σε εισόδημα 20.000 ευρώ η έκπτωση θα είναι 40%, για τα 30.000 ευρώ στο 30%, έως ότου πέσει στο 5% για εισόδημα άνω των 58.000 ευρώ. Ισχύουν οι εκπτώσεις 14% και 17% για τους νέους επιστήμονες.

 

- Ο νέος τρόπος υπολογισμού των κύριων συντάξεων που θα ισχύσει από την ψήφιση του νομοσχεδίου  θα βασίζεται στο μέσο όρο των αποδοχών που είχε ο ασφαλισμένος από το 2002 (έτος ολοκλήρωσης μηχανογραφικού συστήματος) και μετά, δηλαδή τα τελευταία 15χρόνια. Κάθε χρόνο θα μπαίνει στο σύστημα άλλο ένα έτος υπολογισμού έως ότου περιληφθεί το σύνολο του εργασιακού βίου.

 

- Περικοπές σε περίπου 180.000 επικουρικές συντάξεις με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης. Οι συντάξεις θα επαναυπολογιστούν  με το νέο ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% κατ έτος που προβλέπεται για τους σημερινούς ασφαλισμένους.  Ο νέος συντελεστής οδηγεί σε αναπλήρωση 18% του συντάξιμου μισθού για 40 έτη ασφάλισης.

 

- Από τις περικοπές θα γλιτώσουν όσοι έχουν εισόδημα αθροιστικά από κύρια και επικουρική σύνταξη έως 1.300 ευρώ. Το «πλαφόν» προστασίας θα υπολογίζεται στο μεικτό ποσό, δηλαδή προ φόρων και κρατήσεων υπέρ υγειονομικής περίθαλψης, με αποτέλεσμα να υποστούν απώλειες και συνταξιούχοι με χαμηλότερα εισοδήματα.

 

- Στο στόχαστρο θα μπουν κατά προτεραιότητα οι συντάξεις με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης για τις οποίες όμως δεν καταβλήθηκαν αντίστοιχες εισφορές.

 

- Απώλειες αναμένεται να έχουν οι συνταξιούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ασφαλιστικών ταμείων, των εμπορικών καταστημάτων, της ΔΕΗ, των τραπεζών, των ναυτικών και τουριστικών πρακτόρων, των ιδιωτικών εκπαιδευτικών κ.ά.

 

Η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιφυλάξει ειδική μεταχείριση στις κατηγορίες ασφαλισμένων που κατέβαλαν υψηλές εισφορές, όπως είναι οι τραπεζοϋπάλληλοι οι οποίοι έφυγαν με πολύ υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης κοντά στο 40-50% του συντάξιμου μισθού τους και με εισφορές της τάξης του 9%.

 

Το Υπουργείο Εργασίας στηρίζεται στη θετική προσέγγιση των Ευρωπαίων σε σχέση με το μείγμα προτάσεων που είναι υπό συζήτηση ώστε να μην περάσει η σκληρή γραμμή του ΔΝΤ που απαιτεί να εξασφαλιστεί το ποσό των 700 εκατ. ευρώ αποκλειστικά από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων.

 

Η αύξηση των εισφορών κατά 1% εξασφαλίζει 250 εκατ. ευρώ ετησίως ενώ με την αξιοποίηση – ρευστοποίηση της περιουσίας του ΕΤΕΑ, το υπουργείο εκτιμά ότι μπορούν να εξοικονομηθούν επιπλέον 100 -200 εκατ. ευρώ ώστε να μην «πέσει» βαρύ το πακέτο των περικοπών στις πλάτες των συνταξιούχων.

 

Το ποσό που απαιτείται τελικά να προέλθει από περικοπές – με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου αφού δεν έχει επιτευχθεί ακόμα συμφωνία – κυμαίνεται σε 300-350 εκατ. ευρώ. Μεσοσταθμικά η μείωση των επικουρικών υπολογίζεται σε 12% αλλά δεν θα αφορά και το 1,2 εκατ. των συνταξιούχων του ΕΤΕΑ.

 

Όσον αφορά τον νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος τονίζει ότι με το σχέδιο νόμου εξασφαλίζεται  εθνική σύνταξη στο ύψος των 384 ευρώ και ποσοστά αναπλήρωσης που προστατεύουν τους πιο αδύναμους και ταυτόχρονα δίνουν κίνητρα παραμονής στην εργασία για όσους έχουν αυτή τη δυνατότητα.

 

Όπως είπε χαρακτηριστικά το 80% των ασφαλισμένων με μισθό έως 1.000 ευρώ θα λάβει... υψηλότερη σύνταξη από τα σημερινά επίπεδα.

 

Αντίθετα παράγοντες της ασφάλισης υποστηρίζουν ότι χαμένοι θα βγουν οι ασφαλισμένοι με περισσότερα από 25 έτη ασφάλισης και υψηλότερες των 1.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές καθώς θα δουν τις συντάξεις τους να απομειώνονται μεσοσταθμικά από 10% έως 35%.

 

Σύμφωνα με παράγοντες της ασφάλισης, οι νέοι συντελεστές που θα φτάνουν για τα 40 έτη στα 40,7% θα έχουν δυσμενή αποτελέσματα σχεδόν για το 70% των ασφαλισμένων, ίσως και περισσότερους.

 

Επιπρόσθετα οι ασφαλισμένοι που θα εξέλθουν με 15ετία θα λάβουν κατά 20% χαμηλότερη σύνταξη απ' ό,τι σήμερα καθώς σε αυτούς η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ θα καταβληθεί μειωμένη.


protoselida

Secret Money

TA «AYTOMATA KAΠEΛA»

TA «AYTOMATA KAΠEΛA»

Δεν πρόλαβε να εξοντώσει η ρουκέτα του αμερικανικού drone τον Iρανό στρατηγό Σουλεϊμανί και σε...

Υγεία & Διατροφή

Καινοτόμος θεραπεία των όγκων του ΚΝΣ

Καινοτόμος θεραπεία των όγκων του ΚΝΣ

Οι νέες εξειδικευμένες θεραπείες στην αντιμετώπιση του καρκίνου και όχι μόνο, προσφέρουν ελπίδα σε χιλιάδες...

Τουρισμός

Έμφαση στον γαμήλιο τουρισμό δίνει το Ρέθυμνο

Έμφαση στον γαμήλιο τουρισμό δίνει το Ρέθυμνο

Στον εναλλακτικό τουρισμό, με ιδιαίτερη έμφαση στον γαμήλιο τουρισμό, στοχεύει το Ρέθυμνο, ενώ έχει αναπτύξει...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.