Καταρρέει η δημοτικότητα του Ολάντ

Με κατακερματισμό κινδυνεύει η γαλλική Αριστέρα καθώς η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ συνεχίζει να κατακρημνίζεται.

 

O πρόεδρος της Γαλλίας θα έχανε τις εκλογές τον επόμενο χρόνο ανεξαρτήτως του αντιπάλου που θα είχε να αντιμετωπίσει, κατέδειξε μια δημοσκόπηση που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας με τον επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας να προειδοποιεί, λόγω των πολύ χαμηλών επιδόσεων του Γάλλου πρόεδρου, ότι η γαλλική Αριστερά κινδυνεύει με πλήρη «κατακερματισμό».

 

Ο Ολάντ, που ανέλαβε προεδρικά καθήκοντα το 2012, δήλωσε σε ψηφοφόρους κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής που μεταδόθηκε σε ζώνη υψηλής τηλεθέασης την περασμένη εβδομάδα ότι οι πολιτικές του αποδίδουν καρπούς και η κατάσταση στην χώρα ολοένα και βελτιώνεται. Ο ίδιος επισήμανε ότι θα αποφασίσει στο τέλος του χρόνου εάν θα θέσει υποψηφιότητα για μια δεύτερη θητεία στις προεδρικές εκλογές του 2017.

 

Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα, αλλά και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, κατέδειξαν ότι οι ψηφοφόροι δεν πείστηκαν και οι πιθανότητες να επανεκλεγεί μειώνονται.

 

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησαν οι εταιρείες TNS Sofres One Point το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο και οι συντηρητικοί «Οι Ρεπουμπλικάνοι» θα καταφέρουν να περάσουν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ακόμα μάλιστα κι αν το δεξιό κόμμα επιλέξει έναν άγνωστο στο ευρύ κοινό υποψήφιο.

 

Όταν, βάσει της δημοσκόπησης, ο Φρανσουά Ολάντ αναμετρήθηκε για παράδειγμα με τον πρώην πρωθυπουργό Αλάν Ζιπέ ή τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, τα ποσοστά του στον πρώτο γύρο προβλέπονταν 5 έως 7 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σύγκριση με μια ανάλογη δημοσκόπηση τον Δεκέμβριο.

 

Η έρευνα δείχνει επιπλέον ότι οι υποψήφιοι από μικρότερα κόμματα, που ανήκουν στον χώρο της Αριστεράς, θα συγκεντρώσουν περισσότερες ψήφους όλοι μαζί σε σύγκριση με τον νυν πρόεδρο της χώρας.

 

«Εάν η Αριστερά δεν συσπειρώσει τους πρωταγωνιστές της θα κατακερματιστεί και θα περιθωριοποιηθεί για ένα διάστημα 20 ετών» επισήμανε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν- Κριστόφ Καμπαντελίς στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI.

 

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση των TNS Sofres One Point, ο Φρανσουά Ολάντ θα συγκεντρώσει μόλις 14 έως 16% των ψήφων στον πρώτο γύρο, μόλις 1-2% μπροστά από τον αριστερό Ζαν-Λικ Μελανσόν στις περισσότερες περιπτώσεις και ακόμα και πίσω από εκείνον σε μία περίπτωση.

 

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα λάβουν 4-5% και οι υποψήφιοι της άκρας Αριστεράς περίπου το ίδιο.

 

Για τον Καμπαντελίς, αυτό δείχνει ότι τα κόμματα της Αριστεράς πρέπει να συμφωνήσουν στην υποψηφιότητα ενός και μόνο προσώπου και πρέπει να συσπειρωθούν πίσω από τον Ολάντ, ο οποίος «είναι ο μοναδικός που μπορεί να συσπειρώσει την Αριστερά και να νικήσει».

 

Ωστόσο ο Γάλλος πρόεδρος ενδέχεται να μην μπορέσει καν να υποστηρίξει αυτό το σενάριο της «χρήσιμης ψήφου», υπογραμμίζει το στέλεχος της TNS Sofres Εμανουέλ Ριβιέρ, αναφερόμενος σε μια κοινή πρακτική που ακολουθείται βάση της οποίας ο υποψήφιος του μεγαλύτερου κόμματος θα επιδιώξει να εξασφαλίσει την υποστήριξη εκείνων που δελεάζονται από υποψηφίους μικρότερων κομμάτων οι οποίοι έχουν λίγες ή και καμιά πιθανότητα να εκλεγούν, επιχειρώντας να τους πείσει ότι η ψήφος τους θα πάει χαμένη.


protoselida

Secret Money

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

Mπορεί ο Γ. Σταματίου να διατηρήθηκε στη θέση του επικεφαλής του Iασώ, αλλά στο νέο...

Αθλητικά

ΟΠΑΠ και ΠΑΕ ΑΕΚ συνεχίζουν μαζί

ΟΠΑΠ και ΠΑΕ ΑΕΚ συνεχίζουν μαζί

Την ανανέωση της χορηγικής τους συνεργασίας παρουσίασαν την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019, ο ΟΠΑΠ και...

Αυτοκίνητο

Η Peugeot πρώτη και στις προτιμήσεις των εταιρειών

Η Peugeot πρώτη και στις προτιμήσεις των εταιρειών

Πρώτη είναι η Peugeot και στην προτίμηση των εταιρειών για το διάστημα Ιανουαρίου -Αυγούστου 2019...

Τουρισμός

Θεοχάρης: Στόχος μας η αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος

Θεοχάρης: Στόχος μας η αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού…

Τόσο η αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος όσο και η αύξηση της ανταγωνιστικότητάς του αποτελούν...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.