Σε συμφωνία εντός Απριλίου ελπίζει ο Κατρούγκαλος

«Θέλω να ελπίζω ότι μέσα στο Απρίλιο θα έχουμε συμφωνία» είπε μιλώντας από ραδιοφώνου ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνοντας ότι στο συμπέρασμα αυτό οδηγούν όλες οι δηλώσεις των Ευρωπαίων, ακόμα και αυτών που δεν μας είχαν συνηθίσει, όπως είπε, σε ενθαρρυντικές δηλώσεις.

 

«Είμαι αισιόδοξος ότι από το δεύτερο εξάμηνο και μετά και όταν σταματήσει να υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα, η οικονομία μας θα πάρει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης με αποτέλεσμα σταδιακά να μειώνεται η ανεργία» επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος, ενώ σχολιάζοντας δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι οι δανειστές θα πιέσουν για να εφαρμοστούν πιο επώδυνα μέτρα, ξεκαθάρισε ότι από τη στιγμή που η ελληνική οικονομία «έπιασε» τους στόχους που είχαν τεθεί, «κανείς δεν μπορεί να μας υποχρεώσει να πάμε παραπέρα».

 

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό, τόνισε ότι με δεδομένο ότι η ελληνική κοινωνία έχει φθάσει στα όρια αντοχής και «η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε», ενώ επανέλαβε ότι οι υφιστάμενες συντάξεις δεν θα έχουν καμία μείωση.

 

Για τις μελλοντικές –όπως είπε– ήταν απαραίτητο να γίνουν περικοπές, καθώς η συνταξιοδοτική δαπάνη έχει μειωθεί, σε σχέση με αυτή που κάλυπτε τις μέχρι σήμερα συντάξεις.

 

«Ο καθένας πρέπει να πληρώνει όπως πλήρωναν στο παρελθόν τα συνήθη υποζύγια, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που είναι τα συνήθη θύματα» σημείωσε ο υπουργός και υπενθύμισε ότι η βασική φιλοσοφία τής επιχειρούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι «ο καθένας πρέπει να πληρώνει ανάλογα με τις δυνάμεις του».

 

Διαβεβαίωσε ότι δεν θα μειωθούν συντάξεις ανθρώπων που έχουν μισθό μέχρι 1.000 ευρώ, ή λίγα χρόνια ασφάλισης, γιατί –όπως εξήγησε- αν μειώνονταν κάτω από το μηνιαίο εισόδημα των 900 ευρώ, πολλοί θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα επιβίωσης.

 

Επανέλαβε ότι για τους μισθωτούς με «μπλοκάκια» εφαρμόζεται ο κανόνας που ισχύει για τους μισθωτούς (6,5% ο μισθωτός και 13,5% ο εργοδότης), ενώ για τους επιστήμονες είπε ότι ήταν άδικο ένας δικηγόρος, με εισόδημα 100.000 ευρώ ετησίως, να πληρώνει την ίδια ασφαλιστική εισφορά (5.000 ευρώ) με έναν συνάδελφό του που έβγαζε 5.000 ευρώ τον χρόνο.

 

«Εφαρμόζουμε και για τους ελεύθερους επαγγελματίες τους ίδιους κανόνες που υπάρχουν για τους μισθωτούς, 20% στο εισόδημα και ακριβώς επειδή η προσαρμογή για ορισμένους θα ήταν προβληματική έχουμε και μια σημαντική μεταβατική περίοδο» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

 

Ερωτηθείς αν το ασφαλιστικό σύστημα θα παραμείνει βιώσιμο και για τα επόμενα χρόνια, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι σε περίπτωση που η ανεργία παραμείνει στα ποσοστά του 25% θα υπάρξει και πάλι πρόβλημα και επισήμανε ότι αυτό που επιδιώκεται είναι να προσαρμοστεί το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό και να ελαφρυνθεί το βάρος στον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να διευκολυνθεί η ανάπτυξη.


protoselida

Media

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για ταξιδιωτικές υπηρεσίες

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για ταξιδιωτικές υπηρεσίες

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συλλογή γραπτών προσφορών με...

Αθλητικά

Στο ΣτΕ προσέφυγαν ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Στο ΣτΕ προσέφυγαν ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι ομάδες της Ξάνθης και του ΠΑΟΚ, ζητώντας να ακυρωθεί...

Τουρισμός

Η Ίος τράβηξε τα βλέμματα στο Μιλάνο

Η Ίος τράβηξε τα βλέμματα στο Μιλάνο

Μόνο θετικά σχόλια και βλέμματα συγκέντρωσε η αντιπροσωπεία του Δήμου Ιητών στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.