Deal News Online

undefined

Τσίπρας: Δεν ανεχόμαστε αμφισβήτηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γγ του ΝΑΤΟ

 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον κ. Στόλτενμπεργκ, η οποία μεταδόθηκε απ' ευθείας απ' όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς παρά την απεργία της ΠΟΕΣΥ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας αναφέρθηκε στις μονομερείς αξιώσεις και θέσεις της Τουρκίας, οι οποίες, όπως χαρακτηριστικά είπε, προκαλούν προβλήματα στην επίλυση του Προσφυγικού.

 

Την απόλυτη ουδετερότητα του ΝΑΤΟ, σε σχέση με τα προσκόμματα που θέτει η Τουρκία για την ανάπτυξη των πολεμικών πλοίων της Συμμαχίας σε ολόκληρο το Αιγαίο, εξέφρασε ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας [βλ. σχετικά: Παυλόπουλος: Χρειάζεται αλληλεγγύη από ΕΕ, ΝΑΤΟ στο Προσφυγικό] και αρμόδιους παράγοντες των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας.

 

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε ανοιχτά το θέμα των μονομερών αξιώσεων της Άγκυρας, η οποία δεν επιτρέπει στα πλοία του ΝΑΤΟ να κάνουν επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης σε τρεις από τους πέντε τομείς που είχαν αποφασιστεί. Για να δικαιολογήσει την αρνητικότητά της αυτή, η Τουρκία προβάλλει ως επιχείρημα τα περί αποστρατιωτικοποιημένων ελληνικών νησιών, την έκταση του ελληνικού εναέριου χώρου όπως η ίδια την θεωρεί και τις γκρίζες ζώνες, ώστε δεν επιτρέπει καν τον ελλιμενισμό ΝΑΤΟϊκών πλοίων σε ελληνικά νησιά.

 

Ο κ. Στόλτενμπεργκ υποστήριξε ότι «το ΝΑΤΟ βοηθά στην αντιμετώπιση των αιτίων της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης». «Τώρα παρέχουμε σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες στις ακτοφυλακές Ελλάδας και Τουρκίας», πρόσθεσε ο γγ του ΝΑΤΟ και υποστήριξε πως «υπήρξε σημαντική μείωση στον αριθμό των ατόμων που μεταφέρονται από Τουρκία στην Ελλάδα». «Το ΝΑΤΟ βοηθάει να αντιμετωπιστούν εγκληματικές ομάδες», πρόσθεσε, εννοώντας τους διακινητές.

 

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχτεί οποιεσδήποτε τέτοιες ενέργειες που αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, ωστόσο, την ίδια ώρα είπε ότι θα συνεχιστούν οι κοινές προσπάθειες για να καταστεί η συμφωνία για τους πρόσφυγες αποτελεσματική.

 

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως η επιτυχής συμβολή του στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι απαραίτητη «προκειμένου και το ίδιο το ΝΑΤΟ  να αναδείξει την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά του».

 

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, το κάθε κράτος έχει δικαίωμα να εκφράζει τις ανησυχίες του για την ασφάλειά του και υπογράμμισε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει εποικοδομητικά κάθε πρόταση που αφορά στην προώθηση της πρακτικής συνεργασίας ΝΑΤΟ-ΕΕ και απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε πρόταση αποκλεισμού έναντι κρατών-μελών της ΕΕ.

 

Στόλτενμπεργκ: Στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης η Ελλάδα


Από την πλευρά ο κ. Στόλτενμπεργκ συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για τη «σθεναρή» δέσμευσή του και για το γεγονός ότι, όπως είπε, «η Ελλάδα είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες».

 

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης», ανέφερε και πρόσθεσε πως Ελλάδα, Γερμανία και Τουρκία ζήτησαν τη βοήθεια του ΝΑΤΟ.

 

«Τώρα παρέχουμε σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες στις ακτοφυλακές Ελλάδας και Τουρκίας», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως «υπήρξε σημαντική μείωση στον αριθμό των ατόμων που μεταφέρονται από Τουρκία στην Ελλάδα και το ΝΑΤΟ βοηθάει να αντιμετωπιστούν εγκληματικές ομάδες» και «συνεργάζεται πιο στενά από ποτέ με ΕΕ στο Αιγαίο».

 

«Το ΝΑΤΟ βοηθά στην αντιμετώπιση των αιτίων της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης», είπε επίσης ο γγ του ΝΑΤΟ.

 

Διαφωνία ΝΑΤΟ - Αθήνας για τη Ρωσία


Ο κ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε πως με τον κ. Τσίπρα συζήτησε επίσης την πρόκληση της Ρωσίας η οποία -κατά τον γγ του ΝΑΤΟ- «θέλει να επιβληθεί όλο και περισσότερο».

 

«Προσαρμοζόμαστε σε μία συμπεριφορά της Ρωσίας, η οποία γίνεται πιο επιθετική σε σχέση με την Ουκρανία» είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο με τον οποίο συναντήθηκε πριν τις συνομιλίες με τον κ. Τσίπρα.

 

«Το ΝΑΤΟ ακολουθεί μια πολιτική αποτροπής και διαλόγου. Ό,τι κάνουμε είναι αμυντικό και πλήρως συμβατό με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις αλλά σε εποχές έντασης είναι σημαντικό να έχουμε ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου», είπε και τόνισε πως η Ελλάδα συμβάλλει σημαντικά, δαπανώντας πάνω από 2% του ΑΕΠ για την Άμυνα.

 

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για την ανάγκη να παραμείνει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας με την Ρωσία, επισημαίνοντας ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν μπορεί να εμπεδωθεί δίχως συνεργασία με την Ρωσία.


protoselida

Media

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη στον Εβρο

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη…

«Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τον συνοριακό φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία» επιγράφεται δημοσίευμα...

Secret Money

H EPEYNA EΛEIΠE...

H EPEYNA EΛEIΠE...

Tο αν και κατά πόσο τα «βαρυφορτωμένα» με προβλήματα και χρέη EΛTA χρειάζονται «έρευνα αγοράς»...

Υγεία & Διατροφή

ΕΟΦ: Απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης βιοκτόνων

ΕΟΦ: Απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης βιοκτόνων

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων αποφάσισε την απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης των βιοκτόνων «Total Care αντισηπτικό...

Τουρισμός

ΣΕΤΚΕ: O υπουργός Τουρισμού καταδικάζει τα μικρά καταλύματα

ΣΕΤΚΕ: O υπουργός Τουρισμού καταδικάζει τα μικρά καταλύματα…

Βολές  εναντίον του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη εξαπέλυσε το προεδρείο της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.