Στα ίδια επίπεδα το κόστος ανέγερσης οικίας

Πάγωσαν τα κόστη ανέγερσης νέων κτηρίων κατοικιών λόγο της μεγάλης πτώσης στην οικοδομική δραστηριότητα, λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και της μείωσης των στεγαστικών δανείων.

 

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο Γενικός Δείκτης Τιμών Κατηγοριών Έργων Κατασκευής Νέων Κτιρίων Κατοικιών ο οποίος εκφράζει τη μεταβολή των τιμών που καταβάλλονται στους κατασκευαστές - εργολήπτες των διαφόρων επιμέρους τμημάτων κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου παρέμεινε αμετάβλητος σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2010 έναντι αύξησης 0,2%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του έτους 2010 προς το 2009.

 

Σε βραχυπρόθεσμη βάση δηλαδή στη σύγκριση από τρίμηνο σε τρίμηνο η τάση των τιμών είναι πτωτική. Ο γενικός δείκτης κατά το 1ο τρίμηνο 2011, σε σύγκριση με το δείκτη του 4ου τριμήνου 2010, σημείωσε μείωση 0,2%, έναντι αύξησης 0,1%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2010 προς το 2009.

 

Ο δείκτης του δωδεκαμήνου Απριλίου 2010 - Μαρτίου 2011, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Απριλίου 2009 - Μαρτίου 2010, σημείωσε αύξηση 0,3%, έναντι μείωσης 0,4%, που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα. Βασική αιτία ήταν η άνοδος των τιμών των υλικών κατασκευής με τον γενικό δείκτη να καταγράφει αύξηση κατά 3,9%, ενώ ο δείκτης κόστους αμοιβής εργασίας καταγράφει σε ετήσια βάση μείωση κατά 1,2%.

 

Στην τριμηνιαία σύγκριση ο δείκτης κατά το 1ο τρίμηνο 2011, σε σύγκριση με το δείκτη του 4ου τριμήνου 2010, σημείωσε αύξηση 0,3%, έναντι αύξησης 0,4%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2010 προς το 2009.

 

Τέλος ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Απριλίου 2010 - Μαρτίου 2011, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Απριλίου 2009 - Μαρτίου 2010, παρουσίασε αύξηση 2,0%, έναντι μείωσης 0,5%, που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

 

Η άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου και των μετάλλων είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση για το Μάρτιο του Γενικού Δείκτη Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών κατά 3,7%, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2010 έναντι αύξησης 2,7% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του έτους 2010 προς το 2009.

 

Η συνολική αύξηση διαμορφώθηκε, κυρίως, από τις επιμέρους αυξήσεις της τιμής του πετρελαίου κίνησης κατά 24,1% των σωλήνων χαλκού κατά 23,4% των αγωγών χαλκού κατά 16,5% του σιδήρου οπλισμού κατά 14,6%.

 

Στη μηνιαία σύγκριση ο ρυθμός ανόδου των τιμών φαίνεται ότι υποχωρεί. Ο Γενικός Δείκτης κατά το Μάρτιο 2011, σε σύγκριση με το δείκτη του Φεβρουαρίου 2011, σημείωσε αύξηση 0,1%, έναντι αύξησης 0,5%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2010.

 

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε μηνιαία βάση καταγράφονται στο πετρέλαιο κίνησης κατά 3,6%, τους σωλήνες χαλκού και του διακόπτες κατά 0,9%, τις πρίζες και τα μονωτικά τύπου σάντουιτς κατά 0,8%.


protoselida

Media

Τουρκικά ΜΜΕ: Ο ελληνικός στρατός λαμβάνει μέτρα εναντίον της Τουρκίας

Τουρκικά ΜΜΕ: Ο ελληνικός στρατός λαμβάνει μέτρα εναντίον…

Ιαχές πολέμου από την Ελλάδα βλέπει η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «YeniSafak». Σε δημοσίευμά της με...

Αθλητικά

Ρωσία: Εκτός Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο λόγω αποκλεισμού

Ρωσία: Εκτός Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο λόγω αποκλεισμού

Η αλλοίωση αποτελεσμάτων εργαστηριακών εξετάσεων στη Μόσχα οδήγησε στην απόφαση της Παγκόσμιας Υπηρεσίας κατά του...

Τεχνολογία

Αποστολή ρομπότ με ενσυναίσθηση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Αποστολή ρομπότ με ενσυναίσθηση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ένα «έξυπνο» ρομπότ, εξοπλισμένο με αισθητήρες που αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα στη φωνή, εκτοξεύτηκε με προορισμό...

Περιβάλλον

Ευρωκοινοβούλιο: Συζήτηση Ελλήνων για νέα ΚΑΠ – «Green Deal»

Ευρωκοινοβούλιο: Συζήτηση Ελλήνων για νέα ΚΑΠ – «Green…

Μετά από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρο Κόκκαλη, πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζήτηση σχετικά...

Τουρισμός

Συνάντηση Θεοχάρη – ΣΕΤΚΕ: Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στο επίκεντρο

Συνάντηση Θεοχάρη – ΣΕΤΚΕ: Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στο…

Η διοίκηση της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.) συναντήθηκε με τον υπουργό Τουρισμού, κ. Χάρη...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.