Επτά σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους

"Δίνουν και παίρνουν" τα σενάρια για το ελληνικό χρέος όπου αυτή τη φορά διεθνής νομική εταιρεία έχει μελετήσει επτά σενάρια για το τι θα γίνει.

 

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής η διεθνής αυτή εταιρεία προβλέπει τα εξής σενάρια:

 

1. Έξοδο στις αγορές στα τέλη του 2012 ή το 2013 οπότε λήγει και το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Για να γίνει αυτό θα πρέπει οι αγορές να έχουν πειστεί για τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Αγκάθι εδώ είναι το δημόσιο χρέος που αναμένεται να διαμορφωθεί υψηλότερα από το 150% του ΑΕΠ.

 

2.Το δεύτερο σενάριο, που προϋποθέτει συμφωνία με τους δανειστές, προβλεπει να προταθεί επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμης των ομολόγων που διαθέτουν ιδιώτες – κυρίως τράπεζες. Με τον τρόπο αυτό δεν θα υπάρξει – σύμφωνα με το ρεπορτάζ - "κούρεμα" και δεν θα μεταβληθεί η αξία των ομολόγων που κατέχουν. Ο φόβος εδώ είναι μήπως οι αγορές εκλάβουν την συνεννόηση ως προάγγελο ευρύτερης αναδιάρθρωσης που θα περιέχει και "κούρεμα".

 

3.Το τρίτο σενάριο -πάλι με συνεννόηση με τους δανειστές – προβλέπει πλήρη αναδιάρθρωση χρέους πριν το 2013 ώστε να γινει βιώσιμο. Βάσει του σεναρίου αυτού θα υπάρξει σημαντικό κούρεμα και ταυτόχρονα επιμήκυνση. Αυτή η εξέλιξη θεωρείται ωστόσο ότι θα έχει άσχημο αντίκτυπο στις υπόλοιπες αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης.

 

4.Το τέταρτο σενάριο προβλέπει αναδιάρθρωση του χρέους που βρίσκεται στα χέρια του ΔΝΤ και της ΕΕ. Στο τέλος του μνημονίου αυτό θα συμβαίνει με το ένα τρίτο του ελληνικού χρέους. Ωστόσο αυτό θα συναντήσει την αντίσταση των πολιτών των χωρών που μας έχουν δανείσει.

 

5.Το πέμπτο σενάριο προβλέπει αναδιάρθρωση των δανείων του ιδιωτικού τομέα με σημαντικό "κούρεμα" στα ομόλογα των ιδιωτών. Ο κίνδυνος εδώ είναι ότι ακόμη και η συνολική διαγραφή του χρέους των ιδιωτών δεν εγγυάται την επιστροφή της χώρας στις αγορές, καθώς θα έχει δεχτεί πλήγμα στο οικονομικό της κύρος.

 

6.Το έκτο σενάριο προβλέπει αναδιάρθρωση των δανείων της ΕΕ και του ΔΝΤ αλλά και του ιδιωτικού τομέα, μία λύση που μπορεί να γίνει – σύμφωνα με το δημοσίευμα πάντα – αποδεκτή μόνο αν ισομοιραστούν τα βάρη σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

 

7.Το έβδομο σενάριο της εταιρείας και το πιο ακραίο, είναι η Ελλάδα να τεθεί σε διεθνή κηδεμονία, με νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας και νέο μνημόνιο. Το σενάριο αυτό δεν μπορεί να γίνει πολιτικά αποδεκτό από την Ελλάδα.


protoselida

Media

Τουρκικά ΜΜΕ: Ο ελληνικός στρατός λαμβάνει μέτρα εναντίον της Τουρκίας

Τουρκικά ΜΜΕ: Ο ελληνικός στρατός λαμβάνει μέτρα εναντίον…

Ιαχές πολέμου από την Ελλάδα βλέπει η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «YeniSafak». Σε δημοσίευμά της με...

Αθλητικά

Ρωσία: Εκτός Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο λόγω αποκλεισμού

Ρωσία: Εκτός Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο λόγω αποκλεισμού

Η αλλοίωση αποτελεσμάτων εργαστηριακών εξετάσεων στη Μόσχα οδήγησε στην απόφαση της Παγκόσμιας Υπηρεσίας κατά του...

Αυτοκίνητο

«Open Weekend» για το λανσάρισμα του PEUGEOT 208

«Open Weekend» για το λανσάρισμα του PEUGEOT 208

Η Peugeot, με αφορμή το λανσάρισμα του δημοφιλούς μοντέλου της νέου Peugeot 208, διοργανώνει...

Τεχνολογία

Αποστολή ρομπότ με ενσυναίσθηση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Αποστολή ρομπότ με ενσυναίσθηση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ένα «έξυπνο» ρομπότ, εξοπλισμένο με αισθητήρες που αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα στη φωνή, εκτοξεύτηκε με προορισμό...

Περιβάλλον

Ευρωκοινοβούλιο: Συζήτηση Ελλήνων για νέα ΚΑΠ – «Green Deal»

Ευρωκοινοβούλιο: Συζήτηση Ελλήνων για νέα ΚΑΠ – «Green…

Μετά από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρο Κόκκαλη, πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζήτηση σχετικά...

Τουρισμός

Συνάντηση Θεοχάρη – ΣΕΤΚΕ: Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στο επίκεντρο

Συνάντηση Θεοχάρη – ΣΕΤΚΕ: Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στο…

Η διοίκηση της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.) συναντήθηκε με τον υπουργό Τουρισμού, κ. Χάρη...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.