Δολιοφθορά στο Παναγία Τήνου «βλέπει» το Ναυτιλίας

Ημιβυθισμένο, στον πυθμένα του λιμανιού του Πειραιά στην πύλη Ε-4 παραμένει το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Παναγία Τήνου» που την Μεγάλη Τρίτη, λόγω εισροής υδάτων παρουσίασε δεξιά κλίση 40 μοιρών.

 

Τα ειδικά συνεργεία που έχουν αναλάβει τη διαχείριση του συγκεκριμένου πλοίου από τον ΟΛΠ, έχουν τοποθετήσει αντιρρυπαντικό φράγμα γύρω από το «Παναγία Τήνου», ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα θα καταβληθεί προσπάθεια να σφραγιστεί και να στεγανοποιηθεί ο καταπέλτης, πριν ξεκινήσει η απάντληση των υδάτων προκειμένου να εντοπιστεί το σχετικό ρήγμα που προκάλεσε την εισροή.

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών συνεργείων και με σχέδια του πλοίου, το «Παναγία Τήνου» κατ' εκτίμηση έχει γεμίσει από τη μία πλευρά με 25.000 τόνους νερού, ενώ η κατάσταση στο εσωτερικό του από τα νερά φαίνεται να έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές στα περισσότερα σημεία.

 

Πάντως οι ειδικοί εκτιμούν ότι η όλη διαδικασία απάντλησης των υδάτων αλλά και στεγανοποίησης του καταπέλτη και του ρήγματος, εφόσον εντοπιστεί, θα είναι χρονοβόρα και θα διαρκέσει μέρες.

 

Έχει κατασχεθεί από το ΝΑΤ

 

Το πλοίο είχε κατασχεθεί για οφειλές από το ΝΑΤ ενώ στελέχη της διοίκησης του ταμείου επιβεβαίωσαν σήμερα την αποστολή σχετικού εγγράφου από τις 18/4/2016 προς την ΠΝΟ, την Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, ότι ειδοποιήθηκε η υπηρεσία από τον αρμόδιο φύλακα ότι το «Παναγία Τήνου» παρουσίασε νερά και έχει πάρει μία κλίση προς τα δεξιά.

 

Επίσης τόνισαν ότι μεσεγγυούχος του πλοίου είναι η πλοιοκτήτρια εταιρεία.

 

Πιθανή δολιοφθορά «βλέπει» το Υπουργείο Ναυτιλίας

 

Το ενδεχόμενο δολιοφθοράς αφήνει ανοικτό σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για την εισροή υδάτων στο πλοίο.

 

Όπως υποστηρίζει όλο το διάστημα στο οποίο το πλοίο βρισκόταν στο λιμάνι του Πειραιά, τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, αλλά και του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων, ήλεγχαν σε καθημερινή σχεδόν βάση την εικόνα του.

 

Τονίζεται επίσης ότι την προηγούμενη ημέρα του περιστατικού, στις 25-4-2016, ο διευθυντής Κλάδου Ελέγχου Πλοίων και ο διευθυντής της διεύθυνσης Επιθεώρησης Πλοίων επισκέφθηκαν το πλοίο και διαπίστωσαν ότι η κατάστασή του παρέμενε αμετάβλητη, σε σχέση με την διαπιστωθείσα από τη διεύθυνση Επιθεώρησης Πλοίων από τις 2-6-2015.

 

«Το πρωί της 26-4-2016, ημέρα κατά την οποία συνέβη το περιστατικό, πραγματοποιήθηκε μακροσκοπικός έλεγχος του πλοίου από στελέχη του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων, κατά τον οποίο διαπιστώθηκε το αμετάβλητο της κατάστασης του. Μέσα σε διάστημα λιγότερο της μισής ώρας, από τη στιγμή που διαπιστώθηκε η αύξηση της κλίσης του πλοίου, στις 26-4-2016, εισήλθαν στο εσωτερικό του πλοίου χιλιάδες τόνοι νερού προκαλώντας τη μεγάλη κλίση του. Αυτή η εξέλιξη προκαλεί εντύπωση και ασφαλώς οι συνθήκες υπό τις οποίες εκδηλώθηκε, όπως και το θέμα της φύλαξης του πλοίου τη δεδομένη στιγμή, θα διερευνηθούν, δεδομένου ότι έχει ήδη σχηματιστεί δικογραφία από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

 

Το υπουργείο Ναυτιλίας απαντώντας επίσης στις χθεσινές δηλώσεις του τομέαρχη Ναυτιλίας της ΝΔΣίμου Κεδίκογλου -ο οποίος έκανε λόγο για αδιαφορία και απραξία του υπουργείου να απομακρύνει το πλοίο εδώ και δύο χρόνια- τονίζει ότι ο βουλευτής της ΝΔ επικαλείται ανύπαρκτα στοιχεία και στο βωμό της αντιπολιτευτικής τακτικής θυσιάζει την αλήθεια.

 

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Ευάγγελος Βεντούρης μιλώντας το μεσημέρι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το θέμα του μισοβυθισμένου πλοίου τόνισε ότι από το Δεκέμβριο του 2015 με έγγραφά του προς το ΝΑΤ αλλά και τον ΟΛΠ είχε αναφέρει ότι αποκλειστικά υπαίτιος για οτιδήποτε συμβεί από εδώ και στο εξής στο πλοίο είναι το ΝΑΤ το οποίο έχει προχωρήσει και στην κατάσχεσή του, ενώ ζητούσε άμεσα και χωρίς χρονοτριβή να ορίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες νέο μεσεγγυούχο του πλοίου και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μην κινδυνεύσει.


protoselida

World Business

«Ξορκίζουν»  τις πρόωρες  κάλπες  στην Iταλία

«Ξορκίζουν» τις πρόωρες κάλπες στην…

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα δοθεί η «μητέρα των μαχών» στην Iταλία. H κεντρική...

Secret Money

«Συνωστισμός» για τις AΠE

«Συνωστισμός» για τις AΠE

Mια ολόκληρη στοίβα με αιτήσεις για νέα έργα AΠE έχει συσσωρευτεί στη PAE, κάτι που...

Αθλητικά

Νικήτρια η Στεφανίδη στο Diamond League του Μπέρμιγχαμ

Νικήτρια η Στεφανίδη στο Diamond League του Μπέρμιγχαμ…

Έναν ακόμη αγώνα που επιβεβαιώνει την καλή αγωνιστική της κατάσταση πραγματοποίησε σήμερα (18/8) η Κατερίνα...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.