Deal News Online

undefined

"Συμμαχία" δυνάμεων κατά της φοροδιαφυγής

Tο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα από την πάταξη της φοροδιαφυγής απαιτεί 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτό είναι το ζητούμενο για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

 

Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες το χαρακτηρίζουν «τριετές μνημόνιο», το οποίο θα συνυπογράψουν τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" τα τέσσερα υπουργεία θα εκπροσωπούνται σε ανώτατο επίπεδο στη διυπουργική επιτροπή που θα συσταθεί. Εκτός από τους τέσσερις αρμόδιους υπουργούς (Παπακωνσταντίνου, Χρυσοχοΐδη, Παπουτσή και Καστανίδη) στο έργο θα συμμετέχουν:

 

- Ο επικεφαλής εισαγγελέας για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

 

- Ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος.

 

- Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας, καθώς και οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη. Στην ίδια επιτροπή θα μετέχουν επίσης ο διοικητής της ΕΥΠ, διευθυντές του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, που υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

 

Οι κινήσεις που θα γίνουν είναι:

 

- Κατάρτιση καταλόγων με ονόματα επιχειρήσεων και επιτηδευματιών που θα υπάγονται κατά προτεραιότητα σε τακτικό ή προληπτικό έλεγχο. Ουσιαστικά, θα συνταχθούν νέες «λίστες υπόπτων».

 

- Ελεγχος υπόπτων για φοροδιαφυγή μέσα από το ξεσκόνισμα των περιουσιακών τους στοιχείων και του «πόθεν έσχες» και το «άνοιγμα» των τραπεζικών καταθέσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

 

*Συλλογή στοιχείων από άλλες χώρες της Ε.Ε. αλλά και κράτη που έχουν υπογράψει με την Ελλάδα συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας.

 

Οπως εξηγεί αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο του τριετούς επιχειρησιακού προγράμματος, θα συμφωνηθούν κοινές δράσεις από τις υπηρεσίες των τεσσάρων υπουργείων που εμπλέκονται. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης θα συνεργαστούν σε δύο άξονες:

 

- Στην ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων που θα καταλήγουν στα φορολογικά δικαστήρια ύστερα από προσφυγή των φορολογουμένων. Ιδιαίτερη μέριμνα θα ληφθεί για τις «μεγάλες υποθέσεις».

 

- Στην σωστή εφαρμογή του νόμου για την πάταξη της φοροδιαφυγής που προβλέπει αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης για φορολογικά αδικήματα, ειδικά για τον ΦΠΑ. Υστερα από συνεργασία, θα αποφασίζεται σε ποιες υποθέσεις θα ενεργοποιείται άμεσα το αυτόφωρο (καθώς αυτό αποτελεί σε έναν βαθμό και αρμοδιότητα του εφόρου).

 

Αντίστοιχη συνεργασία θα υπάρξει και με το υπ. Ανάπτυξης. Δύο από τους κεντρικούς στόχους του τριετούς πλάνου, θα αποτελέσουν η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα (ειδικά τα ναυτιλιακά) και στα τσιγάρα.

 

Το τριετές επιχειρησιακό πλάνο θα περιλαμβάνει επίσης συγκεκριμένες «δράσεις» με ποσοτικοποιημένους στόχους. Μεταξύ αυτών των δράσεων θα είναι:

 

- Ο έλεγχος των σκαφών αναψυχής που δηλώνονται ως επαγγελματικά για λόγους φοροαποφυγής. Ηδη στο ΣΔΟΕ υπάρχει λίστα με 4.000 τέτοια σκάφη, ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εισπράξεις εσόδων ακόμη και 500 εκατ. ευρώ.

 

- Η σύλληψη ελεύθερων επαγγελματιών που δεν κόβουν αποδείξεις. Εκτός από τα αυτοτελή πρόστιμα, η νέα νομοθεσία δίνει στις ελεγκτικές αρχές το περιθώριο να καταργήσει το αφορολόγητο όριο για όσους συλληφθούν. Αυτό μεταφράζεται σε έσοδα 1.200 ευρώ ανά επαγγελματία.

 

- Ο εντοπισμός των καταθέσεων στο εξωτερικό για τις οποίες δεν έχουν δηλωθεί οι τόκοι. Σε αυτή τη δράση πρωταγωνιστικό ρόλο αναμένεται να παίξει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.

 

- Ο έλεγχος κατά προτεραιότητα όσων κατέχουν μεγάλης αξίας περιουσιακά στοιχεία. Η συγκεκριμένη δράση απαιτεί και στενότερη συνεργασία με τις τράπεζες, καθώς έχουν παρατηρηθεί τεράστιες καθυστερήσεις κάθε φορά που οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ζητούν το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών ενός υπόπτου.


protoselida

Media

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών ο Αγάθωνας

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών…

Πέθανε, σήμερα το πρωί, σε ηλικία 65 ετών, ο γνωστός ρεμπέτης Αγάθωνας Ιακωβίδης. Σύμφωνα με...

Secret Money

ON TIME H «NEA ΣIΔMA»

ON TIME H «NEA ΣIΔMA»

Mε βάση το «χρονοδιάγραμμα» προχωρεί η υπόθεση του deal ΣIΔMA-Mπήτρος, για την απορρόφηση του μεταλλουργικού...

Αθλητικά

«Κρέμασε τα παπούτσια του» ο Ίκερ Κασίγιας

«Κρέμασε τα παπούτσια του» ο Ίκερ Κασίγιας

Ο πρώην τερματοφύλακας της Ρεάλ Μαδρίτης και Ισπανίας Iker Casillas αποχώρησε από την ποδοσφαιρική δράση σε ηλικία...

Αυτοκίνητο

 Αφιέρωμα «100 χρόνια Mazda»

Αφιέρωμα «100 χρόνια Mazda»

Φέτος είναι μία πολύ σημαντική χρονιά για τη MAZDA αφού συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής.

Τεχνολογία

NASA-ESA: Μεταφορά βράχων από Άρη με «φορτηγό διαστημόπλοιο»

NASA-ESA: Μεταφορά βράχων από Άρη με «φορτηγό διαστημόπλοιο»

Η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA)σχεδιάζουν να δαπανήσουν τουλάχιστον 7 δισεκατομμύρια δολάρια για τη συλλογή δειγμάτων από τον Άρη και την...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.