Αβραμόπουλος: Ανάβάθμιση της Europol

Βελτιωμένο νομικό πλαίσιο για την Europol ενέκριναν σήμερα οι ευρωβουλευτές, με βάση την πρόταση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που εισηγήθηκε ο ευρωβουλευτής Αγκουστίν Ντιάζ ντε Μέρα.

 

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, παίρνοντας τον λόγο ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης ενός «κόμβου» συγκέντρωσης και ανταλλαγής πληροφοριών για την αντιμετώπιση «των ειδεχθών εγκλημάτων διεθνούς χαρακτήρα και την τρομοκρατία, που δεν γνωρίζουν σύνορα».

 

Ο «κόμβος» αυτός, με πλήρη λειτουργική και αναλυτική υποστήριξη, θα μπορούσε να είναι η Europol στη βάση του βελτιωμένου πλαισίου που ψηφίσθηκε σήμερα και που θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, υποστήριξε ο Έλληνας επίτροπος.

 

Οι νέοι κανόνες διασφαλίζουν τη λογοδοσία της Europol προς τα εθνικά Κοινοβούλια σχετικά με τις δραστηριότητες της, ενώ βελτιώνεται και ο δημοκρατικός έλεγχος από το ΕΚ, προσέθεσε ο κ. Αβραμόπουλος.

 

Έτσι η Europol θα είναι σε θέση να παρέχει στα κράτη-μέλη τη στήριξη που χρειάζονται, «να συνδέει τα σημεία» και τα δεδομένα, ώστε να υπάρχει αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση του εγκλήματος.

 

«Παράλληλα θα λογοδοτεί και θα εργάζεται με πλήρη σεβασμό των κανόνων για την προστασία των δεδομένων των πολιτών (...), καθότι η νομική βάση της Europol έχει ευθυγραμμισθεί με τη Συνθήκη της Λισαβόνας», επισήμανε, επίσης, ο Δ. Αβραμόπουλος.

 

Κάνοντας αναφορά στις επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες, ο επίτροπος υπογράμμισε ότι «η αχίλλειος πτέρνα» των ευρωπαϊκών χωρών είναι η έλλειψη ανταλλαγής πληροφοριών. «Πολύπλοκες έρευνες πρέπει να υποστηρίζονται από εμπεριστατωμένη ανάλυση και ο ρόλος της Europol μπορεί να έχει προστιθέμενη αξία στα ζητήματα αυτά» τόνισε.

 

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε τέλος στις προτάσεις της Επιτροπής προς το Συμβούλιο για τη σύσταση ενός Εκτελεστικού Συμβουλίου ως μέρος της δομής της Europol, καθώς την ανάγκη εξασφάλισης της συνοχής του κανονισμού της Europol με κάθε μελλοντική μεταρρύθμιση σχετικά με την Προστασία Δεδομένων.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

Media

Συνεργασία Antenna Music με Πάντειο Πανεπιστήμιο

Συνεργασία Antenna Music με Πάντειο Πανεπιστήμιο

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Antenna Music (μέλος του Antenna Group) συνεργάστηκε με το Εργαστήριο...

Secret Money

OI 2 «OΨEIΣ» THΣ AMERESCO

OI 2 «OΨEIΣ» THΣ AMERESCO

Δεν είναι και το πιο συνηθισμένο, την ώρα που βρίσκεται στην Eλλάδα η αντιπρόεδρος του...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.