Deal News Online

undefined

Γεροβασίλη: Φρένο στα σενάρια του ανασχηματισμού

Φρένο στα σενάρια για ανασχηματισμό το επόμενο χρονικό διάστημα βάζει η Όλγα Γεροβασίλη.

 

«Ο πρωθυπουργός μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασίσει εάν θα κάνει και πότε ανασχηματισμό. Είναι μια συζήτηση η οποία γίνεται στο δημόσιο διάλογο γιατί ο πρωθυπουργός είχε πει ότι σ' ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα κριθεί το έργο των υπουργών, όπως και πρέπει να γίνεται, όπως ξέρετε είναι αποκλειστικά δική του αρμοδιότητα το πότε και το τι είδους ανασχηματισμός θα γίνει. Κατά την εκτίμησή μου δεν επίκειται στο άμεσο χρονικό διάστημα» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

 

Για την αξιολόγηση

 

Σχετικά με την αξιολόγηση εξέφρασε την άποψη πως θα κλείσει στις 24 Μαίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτά τα οποία έχουμε, όχι μόνο ως αίσθηση, όχι μόνο ως άποψη αλλά και ως δεδομένα με βάση τις δηλώσεις των συμμετεχόντων αξιωματούχων είναι ότι στις 24 του μηνός θα κλείσει η αξιολόγηση. Αυτό το οποίο ενδέχεται να αποτελέσει συζήτηση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, έχει να κάνει με το χρέος. Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, δεν είναι μια απλή συζήτηση.

 

Όμως, έχουμε όλους τους λόγους να πιστεύουμε από το κλίμα που υπάρχει αλλά και από τα δεδομένα -όπως σας είπα- ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στο Eurogroup στις 24 του Μάη».

 

Το χρέος


Για το χρέος τόνισε: «Ο οδικός χάρτης όσον αφορά τις ενέργειες αλλά και τη συζήτηση για το χρέος έχει αποτυπωθεί σε τίτλους στην προηγούμενη συνεδρίαση. Αυτές τις μέρες υπάρχει συζήτηση για τους άμεσους και μακροπρόθεσμους στόχους, για τις δράσεις και τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν σε σχέση με τη διαχείριση και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

 

Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι έχει αποτυπωθεί ήδη ένας τέτοιος χάρτης ως μια απόφαση, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ έως σήμερα. Το να αναγνωρίζεται από όλους πια ότι πρέπει να υπάρξει διαχείριση του χρέους, είναι ένα βήμα το οποίο δεν το είχαμε ανεξάρτητα αν είχαν διατυπωθεί κάποιες γενικές αρχές ή ευχολόγια, παλαιότερα».

 

Ο κόφτης


Ερωτηθείσα για τον κόφτη, η κ. Γεροβασίλη είπε: «Για να είμαστε σαφείς: όταν βρίσκεσαι σε μια δανειακή σύμβαση και με την συμφωνία η οποία συνυπογράφηκε και ακολουθεί, υπάρχουν δεσμεύσεις όσον αφορά στους στόχους. Δέσμευση για την προσέγγιση των στόχων υπάρχει ήδη από τη συμφωνία του Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι όταν έχεις κάνει μια σύμβαση και έχεις βάλει στόχους αν δεν τους φθάσεις, έτσι και αλλιώς θα αναγκαστείς να κάνεις κάτι ούτως ώστε να προσαρμοστείς».

 

Δεν πρόκειται για επιπλέον μέτρα

 

«Με τη δική μας κυβέρνηση, αυτά τα οποία εφαρμόζονται και ψηφίζονται σήμερα, είναι τα συμφωνηθέντα του Ιουλίου, χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον. Δεν είναι επιπλέον μέτρα αυτά τα οποία έρχονται σήμερα αλλά είναι αυτά που έχουν συμφωνηθεί τον Ιούλιο. Και ως γνωστόν έγινε μια συζήτηση για επιπρόσθετα μέτρα. Αυτή η συζήτηση έγινε το προηγούμενο διάστημα και έλεγε ότι θα κληθούμε να πάρουμε και άλλα μέτρα 2% του ΑΕΠ επιπλέον.

 

Σας θυμίζω ότι, με όλη την προσπάθεια που έγινε από τη διαπραγματευτική ομάδα και την ελληνική κυβέρνηση, αυτό απετράπη. Επομένως, δεν έχουμε επιπλέον μέτρα. Έχουμε τα του μνημονίου του καλοκαιριού, τα οποία είναι γνωστά σε όλους, το 3% του ΑΕΠ το οποίο θα ψηφίζαμε μέσα στο διάστημα που διανύουμε και το οποίο και υλοποιούμε ακριβώς, όπως είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε. Σας θυμίζω ότι η συμφωνία πήρε και την έγκριση του ελληνικού λαού, τον Σεπτέμβριο» συνέχισε η κ. Γεροβασίλη και υπενθύμισε ποια ήταν η δέσμευση του Σεπτεμβρίου.

 

Η κοινωνία όρθια

 

«Η δέσμευση του Σεπτεμβρίου ήταν να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια και να τηρήσουμε γραμμές στην προστασία των πιο αδύναμων και μεσαίων κοινωνικών και οικονομικών στρωμάτων.

 

Αυτό και το οποίο έγινε, είναι ότι είναι η πρώτη φορά, μετά από έξι χρόνια, που δεν μειώθηκαν μισθοί και κύριες συντάξεις, όπως και υποσχεθήκαμε και νομοθετήθηκε στο νομοσχέδιο που ψηφίσαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Επίσης προστατεύεται η πρώτη κατοικία και στα επιχειρηματικά δάνεια τα συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία.

 

Εμείς υποσχεθήκαμε ότι μέσα σε αυτό το δυσάρεστο περιβάλλον, θα προστατεύσουμε τους ανθρώπους με τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα όσον αφορά την πρώτη κατοικία το να μην επιβαρυνθούν φορολογικά και ασφαλιστικά αυτές οι κατηγορίες και να κάνουμε μέσω αυτής της μεταρρύθμισης αναδιανομή, ούτως ώστε αυτή τη φορά τα βάρη να περάσουν σε αυτούς οι οποίοι μπορούν και αντέχουν να πληρώσουν περισσότερο. Αυτό ακριβώς κάναμε. Και δεν νομίζω ότι το αμφισβητείτε».

 

«Έχουμε λόγους -και αποτυπωμένους σε νούμερα- για να είμαστε αισιόδοξοι, όχι γιατί θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι και γενικώς πολιτικά θα θέλαμε να το χρησιμοποιήσουμε έτσι, αλλά έχουμε τα νούμερα που αποτυπώνουν.

 

Άρα, έχουμε περισσότερους λόγους να συζητάμε με αισιοδοξία σήμερα για την ανάκαμψη της οικονομίας και κατά συνέπεια της κοινωνίας. Όλη η προσπάθεια είναι για να βγούμε από αυτήν την κατάσταση γρήγορα, αποτελεσματικά, σε μία άλλη κατεύθυνση και βεβαίως με την κοινωνία όρθια και προστατευμένα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα» είπε μεταξύ άλλων η κ. Γεροβασίλη.


Secret Money

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

Mε «σπριντ» παρομοιάζουν αρκετοί, -κοντά στις διεργασίες-, την προσπάθεια να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να...

Τεχνολογία

Πλατφόρμα για τον κορωνοϊό ανά δήμο

Πλατφόρμα για τον κορωνοϊό ανά δήμο

Μέσω ειδικής πλατφόρμας θα μπορούν να ενημερώνονται, οι πολίτες για τον βαθμό επικινδυνότητας της περιοχής...

Περιβάλλον

Εκατοντάδες φάλαινες-πιλότοι έχουν εξοκείλει στην Τασμανία

Εκατοντάδες φάλαινες-πιλότοι έχουν εξοκείλει στην Τασμανία

Περίπου 380 φάλαινες έχουν πεθάνει σε ένα τραγικό συμβάν που δεν φαίνεται να έχει ξανακαταγραφθεί στην Αυστραλία, αναφέρουν...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.