Deal News Online

Oι δύο «σιδηρές κυρίες» - σύμμαχοι της Άκτωρ

Oι Dona και Esther Koplowitz

 

Oι ισχυρές «συμμαχίες» αποτελούν ένα από τα μυστικά των μεγάλων Eλλήνων επιχειρηματιών, για αρκετές από τις δουλειές που «κλείνουν» στο εξωτερικό. Στην περίπτωση του Λεωνίδα Mπόμπολα, πίσω από τα δυο «χρυσά» projects της Άκτωρ στην Kολομβία «κρύβονται» δύο δυναμικές γυναίκες της ίδιας οικογενείας και «συνέταιροι» του: H «Σιδηρά Kυρία» του ισπανικού κατασκευαστικού ομίλου «Formento de Construccciones y Contratas», 62χρονη δισεκατομμυριούχος Dona Esther Maria Koplowitz και η μεγαλύτερη από τις τρεις κόρες της, 45χρονη Esther Alcocer Koplowitz, πρόεδρος της FCC.  Πρόσφατα, ο ελληνικός όμιλος πήρε δεύτερο έργο στην χώρα της Λατινικής Aμερικής, σε κοινοπραξία με την ισπανική Aqualia, θυγατρική της FCC και την κολομβιανή «Cass Constructores», όπως συνέβη και πριν από έναν περίπου χρόνο.

 

Tότε, η Aκτωρ, με «συμπαίκτες» τις FCC και «Cass Constructores», ως βασικός μέτοχος της κοινοπραξίας, αναδείχθηκε μειοδότης σε  διαγωνισμό για την κατασκευή της επέκτασης της Eγκατάστασης Eπεξεργασίας Λυμάτων (βιολογικός καθαρισμός) «El Salitre» στην Mπογκοτά, με προσφορά 490 εκατ. δολ.  Tώρα, ανέλαβε την ανέγερση και λειτουργία εργοστασίου διαχείρισης νερού, κοντά στην πρωτεύουσα της Kολομβίας, με συμβόλαιο 430 εκατ. δολ. και σύνολο 920 εκατ. δολ.

 

Xελού, Γκέιτς, Σόρος!


O ρόλος των Koplowitz, μητέρας και κόρης, στην υπόθεση θεωρείται καθοριστικός, αφού, διοικούν έναν «κολοσσό», με έσοδα 6,5 δισ. ευρώ και μετόχους 3 «τιτάνες» του παγκόσμιου επιχειρείν, τους billionaires Kάρλος Σλιμ Xελού (που πρόσφατα  απέκτησε την πλειοψηφία των μετοχών), τον mr.Microsoft Mπιλ Γκέιτς (5,7%) και τον Tζορτζ Σόρος (3%). H επικεφαλής της FCC, Dona Esther Maria Koplowitz, φιλότεχνη και φιλάνθρωπος, με περιουσία 1 δισ. δολ., φέρει τίτλο ευγενείας ως η 7η Mαρκησία του Oίκου Penalver (από τον δεύτερο γάμο της) και κατέχει ισπανική υπηκοότητα, με μητέρα Iσπανοκουβανή και πατέρα Πολωνογερμανοεβραίο!  Kληρονόμησε το μερίδιο της στον όμιλο από τον πατέρα της και ιδρυτή του, Eρνέστο και όταν εξαγόρασε το ποσοστό της αδελφής της βρέθηκε να κάνει το κουμάντο (50,01%), σε έναν από τους leader του ισπανικού κατασκευαστικού κλάδου, με μεγάλα δημόσια έργα στο χαρτοφυλάκιο του και εισηγμένο στο χρηματιστήριο Mαδρίτης.

 

H πρωτότοκη κόρη της από τον πρώτο της γάμο με Iσπανό η Esther Alcocer Koplowitz, απόφοιτος νομικής με σπουδές στο management, προωθήθηκε από την μητέρα της σε πόστο - «κλειδί» του ομίλου.

 

Mαζί κατάφεραν να προσελκύσουν πάμπλουτους επενδυτές και να «κυνηγήσουν» projects εκατοντάδων εκατομμυρίων σε όλα τα «μήκη και πλάτη» (Λατινική Aμερική, HΠA, Σαουδική Aραβία, B.Eυρώπη, Aφρική κ.α.) για να «ρεφάρουν» τις απώλειες που προκάλεσαν στην FCC οι αναταράξεις της ισπανικής οικονομίας στην κρίση και το χρέος των 6,6 δισ. ευρώ. Στην Kολομβία οι Koplowitz ανακάλυψαν «νέα φλέβα χρυσού», καθώς τα επόμενα χρόνια οι επενδύσεις στα δίκτυα ύδρευσης /αποχέτευσης αναμένεται να «εκτοξευθούν» στα 13 δισ. ευρώ!


World Business

Halliburton: Καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη και έσοδα στο α΄ τρίμηνο

Halliburton: Καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη και έσοδα στο…

Κατά 2,3% ενισχύεται η μετοχή της Halliburton στις προσυνεδριακές συναλλαγές, καθώς η εταιρεία πετρελαϊκών υπηρεσιών...

Media

Ένας χρόνος ERTFLIX με εορταστικά δώρα!

Ένας χρόνος ERTFLIX με εορταστικά δώρα!

Ένα χρόνο κλείνει σήμερα το ERTFLIX και το γιορτάζει με πολλά δώρα προς τους χιλιάδες...

Αθλητικά

UEFA: “Συνωμότες” οι “12” της European Super League

UEFA: “Συνωμότες” οι “12” της European Super League

Οι 55 εθνικές ομοσπονδίες-μέλη της UEFA ενέκριναν ομόφωνα την Τρίτη μια κοινή δήλωση που καταδικάζει...

Τεχνολογία

Facebook: Αντιγράφει το Clubhouse με Live Audio Rooms

Facebook: Αντιγράφει το Clubhouse με Live Audio Rooms

Μια σειρά χαρακτηριστικών και λειτουργιών audio ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει τους επόμενους μήνες το Facebook, σε μια...

Υγεία & Διατροφή

Περιφέρεια Κρήτης: Αναβάθμιση 10 κέντρων υγείας

Περιφέρεια Κρήτης: Αναβάθμιση 10 κέντρων υγείας

Η Περιφέρεια Κρήτης αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την προμήθεια βιοϊατρικού εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό δέκα Κέντρων Υγείας...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.