Deal News Online

undefined

Καταδίκη για Creta Farm στο Ρέθυμνο

Η διαμάχη με το «Αρχιπέλαγος», οι καταγγελίες για ρύπανση και η αγωγή 1 εκ. των Δομαζάκη

 

«Η αλλαντοβιομηχανία υποστηρίζει πως διαθέτει όλες τις απαραίτητες άδειες από το νόμο και πως οι τιμές ρύπων είναι εντός των επιτρεπόμενων ορίων»

 

Δεν έχουν τέλος οι κρητικές «φουρτούνες» για τους αδελφούς Δομαζάκη. Το Τριμελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνου καταδίκασε τον πρόεδρο της Creta Farms, Μανώλη Δομαζάκη σε φυλάκιση ενός έτους και επέβαλε πρόστιμο 3.000 ευρώ, αφού η εταιρεία κρίθηκε ένοχη για ρύπανση του περιβάλλοντος.

 

Μια απόφαση που βασίστηκε σε έκθεση αυτοψίας, που πραγματοποιήθηκε πριν από μια εξαετία στην περιοχή, αν και η πλευρά Δομαζάκη την χαρακτηρίζει «αόριστη και ατεκμηρίωτη».

 

Πρόκειται για μία μόνο υπόθεση (Σεπτέμβριος 2005) από τις πολλές που εκκρεμούν ως προς το να εκδικαστούν, ανάμεσα στην εισηγμένη και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας, «Αρχιπέλαγος», μια διαμάχη η οποία έχει ξεσπάσει από τα τέλη του 2009 και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση μέχρι σήμερα, με εκατέρωθεν καταγγελίες, «πόλεμο» ανακοινώσεων και μια αγωγή ύψους 1 εκατ. ευρώ από την Creta Farms στο Ινστιτούτο για ηθική βλάβη.

 

Η μη κυβερνητική περιβαλλοντική οργάνωση «Αρχιπέλαγος» έχει καταγγείλει τον Μανώλη Δομαζάκη και τον αδελφό του και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Κώστα, για «αντιπεριβαλλοντικό έργο στην περιοχή Λατζιμά Ρεθύμνου, αφού οι εγκαταστάσεις της βιομηχανίας τους, οι χοιροτροφικές μονάδες των οποίων απέχουν μόλις ένα χιλιόμετρο από τις ακτές και μισό από το πλησιέστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα, φέρονται ως... ένοχες για μόλυνση στο χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον».

 

Το Ινστιτούτο, πριν από πέντε μήνες περίπου είχε καταθέσει στις αρμόδιες αρχές τα πορίσματα αναλύσεων που διενεργήθηκαν από το Εργαστήριο Ανόργανης και Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε υπόγεια νερά της περιοχής, οι οποίες κατέδειξαν «υπερχείλιση και εξαγωγή λυμάτων από τα χοιροτροφεία σε έδαφος με φυσικά ρήγματα».

 

Οι εκπρόσωποι του Ινστιτούτου ισχυρίζονται μάλιστα, πως το πρόβλημα της ρύπανσης εντοπίζεται στην περιοχή Λατζιμά από τη δεκαετία του '70 και πως οι καταδικαστικές αποφάσεις για πολεοδομικές και υγειονομικές αποφάσεις ενάντια στην Creta Farm μένουν ανεφάρμοστες με την «ανοχή» των αρμοδίων πολιτικών αρχών. Μάλιστα, έχουν καταγγείλει πως τα πρόστιμα που έχουν κατά καιρούς επιδικαστεί στην αλλαντοβιομηχανία, είτε δεν εισπράττονται, είτε διαγράφονται.

 

Η αντίδραση


Οι νομικοί εκπρόσωποι της Creta Farms μετά τη δικαστική εξέλιξη της πρώτης υπόθεσης έχουν ήδη εφεσιβάλει την απόφαση και χαρακτηρίζουν το θέμα ήσσονος σημασίας.

 

Πηγές από την εταιρεία ισχυρίζονται πως, παρά την προσπάθεια των μαρτύρων κατηγορίας δεν ανέκυψε πουθενά στη διαδικασία παραβίαση κάποιου συγκεκριμένου περιβαλλοντικού όρου και γι' αυτό οι αδελφοί Δομαζάκη επιμένουν και στην αγωγή που έχουν καταθέσει κατά του «Αρχιπελάγους», αξιώνοντας αποζημίωση 1 εκατ. ευρώ για ηθική βλάβη.

 

Οι ίδιοι, αλλά και οι συνεργάτες τους υποστηρίζουν πως η εταιρεία διαθέτει όλες τις απαραίτητες άδειες από τον νόμο, ενώ οι τιμές ρύπων που ανιχνεύτηκαν από τα αρμόδια κλιμάκια που έκαναν αυτοψίες στην περιοχή, ήταν εντός των επιτρεπόμενων ορίων.

 

Μάλιστα, μέσω μιας ανακοίνωσης, την οποία υπογράφουν οι 500 εργαζόμενοι της Creta Farms γίνεται λόγος για «στοχοποιημένες ενέργειες από πλευράς του «Αρχιπελάγους» και κατηγορούν το Ινστιτούτο για «στημένες έρευνες και κατασκευασμένα αποτελέσματα με εντολοδόχους ιδιοτελείς οικοπεδολόγους της περιοχής».

 

Η πλευρά της εισηγμένης επιχειρηματολογεί πως σε μηνιαία βάση η εταιρεία πραγματοποιεί αναλύσεις στην περιοχή, σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι οποίες δεν έχουν δείξει πως «η θαλάσσια περιοχή έχει μολυνθεί, ούτε ότι είναι ακατάλληλη για κολύμπι». Επίσης, σημειώνεται πως ανάλογα ήταν και τα συμπεράσματα, στα οποία κατέληξαν οι επιστήμονες και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο παρελθόν.

 

Μάλιστα, αντιστρέφουν τα «πυρά» ότι «ορισμένοι καθηγητές, περιβαλλοντολόγοι και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων που «ωθούν» τις ενέργειες του «Αρχιπελάγους» συγκαλύπτουν περιβαλλοντικά εγκλήματα χρόνια για την περιοχή του Λατζιμά (Κουρουπητός Λατζιμά, 25 κυβικά τη μέρα ανεπεξέργαστα λύματα καταλήγουν στη θάλασσα από τον οικισμό Πρίνου)».

 

Οι περιπέτειες της διοίκησης της Creta Farms με το «Αρχιπέλαγος» δεν είναι οι μόνες που έχουν απασχολήσει τον επιχειρηματικό κόσμο. Τον είχε απασχολήσει πριν από έναν χρόνο περίπου και πάλι, όταν έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αμφισβητούσε τη συμβολή της σειράς αλλαντικών «Εν Ελλάδι» στην προστασία της καρδιάς, όπως διαφήμιζε ευρέως η εταιρεία, με αποτέλεσμα να «πληγωθεί» η φήμη της.

 

Στα δικαστήρια έχει φτάσει όμως, και με τον μεγάλο ανταγωνιστή της, «Υφαντή» σχετικά με την πατέντα της χρήσης ελαιόλαδου στην παρασκευή των προϊόντων τους, καθώς τέθηκε εν αμφιβόλω αν μόνο η κρητική αλλαντοβιομηχανία δικαιούται να τη χρησιμοποιεί ή νομιμοποιούνται κι εκείνοι να την αξιοποιήσουν.

 

Η επόμενη μέρα σε Ελλάδα και εξωτερικό


Η δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Ρεθύμνου ήρθε σε μια στιγμή που οι αδελφοί Δομαζάκη προσπαθούν να οδηγήσουν και πάλι την Creta Farms στην κορυφή του κλάδου των αλλαντικών, εκεί όπου βρισκόταν πριν από δύο χρόνια.

 

Αν και το έργο τους δεν είναι εύκολο, αφού οι ζημίες του ομίλου για το 2010 έφτασαν τα 877.000 ευρώ από κέρδη 295.000 ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ ο ανταγωνισμός από την «Υφαντής» (κατέχει την πρώτη θέση σε μερίδια αγοράς με 24%) και από τη ΝΙΚΑΣ (με διόλου ευκαταφρόνητα μεγέθη παρά την τρίτη θέση με μερίδιο 12%), είναι έντονος για την πίτα των 500 εκατ. ευρώ της αλλαντοβιομηχανίας, έχουν φιλόδοξα σχέδια για φέτος κυρίως στο εξωτερικό, με επικρατέστερες χώρες τη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Ρωσία. Στόχος τους είναι ο τριπλασιασμός των μεγεθών έως το 2013, αν και επιχειρηματικοί κύκλοι δηλώνουν επιφυλακτικοί, αφού λόγω της κρίσης, τουλάχιστον οι Έλληνες «κόβουν» και από τις δαπάνες των τροφίμων.

 

Φοβούνται μήπως επαναληφθεί το «σκηνικό» των ΗΠΑ, όπου οι αδελφοί Δομαζάκη είχαν βάλει στόχο τζίρο 10 εκατ. δολαρίων το 2010, ο οποίος φυσικά δεν επετεύχθη. Τώρα προσπαθούν να βάλουν εκ νέου σε ρότα την θυγατρική τους στην Αμερική μέσω του επαναλανσαρίσματος των προϊόντων τους, που ξεκίνησε από τον περασμένο Δεκέμβρη και αφού εξαγόρασαν το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας από την Clemens.


Τελευταία τροποποίηση Τρίτη, 26. 04. 2011 - 15:14

Media

Γερμανικά ΜΜΕ: Τουρκικός δάκτυλος στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ;

Γερμανικά ΜΜΕ: Τουρκικός δάκτυλος στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ;

Το νέο μέτωπο που ανοίγει η Τουρκία στον Καύκασο προκαλεί εκτενή σχόλια στον γερμανικό τύπο....

Secret Money

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

«H σελίδα μας είναι υπό κατασκευή. Σύντομα κοντά σας». Aυτό το μήνυμα έβλεπαν όσοι προσπαθούν...

Αθλητικά

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης ανακοίνωσε την μεταγραφή του σταρ της Μπαρτσελόνα Λουίς Σουάρεζ αργά την Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας ότι ο Ουρουγουανός επιθετικός πρόκειται...

Τεχνολογία

«Delete» σε Pirate Bay, Gamato και εκατοντάδες ακόμη ιστοσελίδες

«Delete» σε Pirate Bay, Gamato και εκατοντάδες ακόμη…

Η Επιτροπή για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ) αποφάσισε...

Περιβάλλον

Η βορειότερη διαμαρτυρία για το κλίμα

Η βορειότερη διαμαρτυρία για το κλίμα

Στεκούμενη σε ένα κομμάτι πάγου στη μέση του Αρκτικού Ωκεανού, η 18χρονη Βρετανίδα Mya-Rose Craig πραγματοποίησε την πιο βόρεια κλιματική διαμαρτυρία στον...

Τουρισμός

ECTAA: Webinar για τον ελληνικό τουρισμό «του Αύριο»

ECTAA: Webinar για τον ελληνικό τουρισμό «του Αύριο»

Οι προοπτικές της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας στην μετα-Covid "νέα κανονικότητα" συζητήθηκαν σε webinar πουδιοργανώθηκε από...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.