Κραυγή αγωνίας από 30 εταιρείες

Στραγγαλίζουν την μικροζυθοποιία

 

Τι θα γίνει με τα επενδυτικά τους προγράμματα

 

SOS εκπέμπουν 30 ελληνικές εταιρείες μικροζυθοποιίας η πλειονότητα των οποίων έχει στα σκαριά επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στον αναπτυσσόμενο κλάδο.

 

Εχθρός τους η φημολογούμενη αύξηση κατά 100% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Ζύθου, φόρος ο οποίος θα καταστήσει την τιμή της ελληνικής μπύρας, απαγορευτική για το μέσο Έλληνα καταναλωτή και μη ανταγωνιστική σε σχέση με τα ευρωπαϊκά μικροζυθοποιεία.

 

Σύμφωνα με ανοιχτή επιστολή την οποία απέστειλαν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, «Η φημολογούμενη αύξηση κατά 100% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Ζύθου, θα αποτελέσει την αιτία καταστροφικών εξελίξεων στον κλάδο της ελληνικής μικροζυθοποιίας, έναν από τους ελάχιστους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που κατάφερε να αναπτυχθεί τα χρόνια της κρίσης», επισημαίνεται σε ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας 15 ελληνικών μικροζυθοποιείων στον πρωθυπουργό.

 

Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι ο κλάδος «αποτελείται από αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις, το 90% των οποίων δραστηριοποιείται σε νησιά και σε απομακρυσμένες περιοχές που μαστίζονται από την ανεργία. Ο αριθμός των ελληνικών μικροζυθοποιείων τα τελευταία επτά χρόνια έχει τριπλασιαστεί, και προσεγγίζει πλέον τα 30. Οι επενδύσεις που είναι προγραμματισμένες και οι νέες παραγωγικές μονάδες που θα λειτουργήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα, αναμένεται να δώσουν μεγάλη ώθηση στον κλάδο μας. Προϊόντα της ελληνικής μικροζυθοποιίας βραβεύονται διαρκώς σε διεθνείς διαγωνισμούς, και εξάγονται σε πολύ σημαντικές αγορές».

 

Αυτή την χρονική στιγμή ο κλάδος, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, καλείται να αντιμετωπίσει το αθροιστικό αποτέλεσμα των παρακάτω μέτρων:

 

– Πρόσφατη επιβολή του νέου φόρου ζύθου 3%.

 

– Φημολογούμενη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 100%.

 

– Αύξηση του ΦΠΑ κατά μια μονάδα στην ηπειρωτική χώρα και κατά οκτώ μονάδες στα νησιά.

 

– Αύξηση του φόρου εισοδήματος από το 26% στο 29% καθώς και την αύξηση της Προκαταβολής Φόρου.

 

– Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

 

– Αύξηση στα κόστη της ενέργειας και επικοινωνιών.

 

– Αδυναμία χρηματοδότησης και περιορισμούς στις εισαγωγές πρώτων υλών, σε αντίθεση με τους πολυεθνικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

 

Όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή, αποτέλεσμα της αύξησης θα είναι η συρρίκνωση της αγοράς μας, η απώλεια θέσεων απασχόλησης, η μείωση κρατικών εσόδων από έμμεσους και άμεσους φόρους και η καταστροφή των ελληνικών μικροζυθοποιείων, σε όφελος των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων και των εισαγωγέων.

 

«Είμαστε Έλληνες επιχειρηματίες-παραγωγοί με στόχους, όνειρα και ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο. Επενδύσαμε τα κεφάλαια μας και δημιουργούμε εθνικό πλούτο στην χώρα μας. Σας απευθύνουμε ύστατο κάλεσμα να αναθεωρήσετε τις παραπάνω καταστροφικές επιλογές. Μην μας στερείτε τη δυνατότητα να παράγουμε, να απασχολούμε ανθρώπους και να δημιουργούμε. Μην μας αναγκάζετε να εγκαταλείψουμε τη χώρα μας» συνεχίζουν οι μικροζυθοποιοί.

 

Την επιστολή υπογράφουν οι: Μικροζυθοποιία ΕΛΙΞΗ, Ζυθοποιία ΗΠΕΙΡΟΥ, ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ Ζυθοποιία, Πρότυπη Μικροζυθοποιία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Μικροζυθοποιία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΗ Μικροζυθοποιία, Μικροζυθοποιία ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ, ΚΡΗΤΙΚΗ Μικροζυθοποιία, ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ Μικροζυθοποιία ΚΡΗΤΗΣ, Μικροζυθοποιία ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ΠΑΤΡΑΙΚΗ Μικροζυθοποιία, Μικροζυθοποιία SEPTEM, Μικροζυθοποιία ΣΕΡΡΩΝ & ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, Μικροζυθοποιία ΧΙΟΥ και ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΟΥΓΙΟΣ VAP.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

Secret Money

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Mπορεί οι εξελίξεις να τρέχουν γύρω από τα ναυπηγεία Eλευσίνας, αλλά το όνομα του Nίκου...

Αθλητικά

Πιτίνο: Είναι απογοητευτικό…

Πιτίνο: Είναι απογοητευτικό…

Aπογοητευμένος από την κατάσταση στο ελληνικό μπάσκετ εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ο Ρικ Πιτίνο, μετά...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.