Στο περίμενε 62.000 συνταξιούχοι για «ψαλιδισμένα» εφάπαξ

Από Σεπτέμβριο θα αρχίσουν να εισπράττουν 62.000 συνταξιούχοι το μειωμένο εφάπαξ, εκτός της τριετούς αναμονής, καθώς δεν είχε αποφασιστεί το μαθηματικό μοντέλο βάσει του οποίου θα υπολογίζονται στο εξής τα εφάπαξ.

 

Η εγκύκλιος για το νέο τρόπο υπολογισμού θα εκδοθεί αμέσως μετά την εγκύκλιο για την περικοπή του ΕΚΑΣ για 70.000-90.000 χαμηλοσυνταξιούχους η οποία μπορεί και αύριο να αποσταλεί στα ταμεία.

 

Πως θα υπολογίζεται

 

Ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ που θα εφαρμοστεί για όσους αποχώρησαν μετά την 1/9/2013 απαιτεί νέα υποβολή δικαιολογητικών επειδή λόγω της τριετούς καθυστέρησης πρέπει να αναζητηθεί η νέα 5ετία, η οποία θα αποτελέσει τη βάση υπολογισμού της παροχής.

 

Όπως επισημαίνεται από το ταμείο πρόνοιας του δημοσίου, τα νέα δικαιολογητικά θα μπουν για λίγο στο «ψυγείο» λόγω των καλοκαιρινών αδειών.

 

Από τα 34.000 εφάπαξ του στενού δημοσίου τομέα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα (το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων ανέρχεται σε 62.000) τα 29.000 απαιτούν την υποβολή νέων δικαιολογητικών, κάτι που σημαίνει ότι η καταβολή τους θα αρχίσει από το Σεπτέμβριο.

 

Τα νέα εφάπαξ θα είναι «κουτσουρεμένα» 12% έως 18% επιπλέον των μνημονιακών περικοπών (38,14% στους παλαιούς ασφαλισμένους), σε σύγκριση με όσους έφυγαν μέχρι τον Αύγουστο του 2013 με την ίδια ασφαλιστική ταυτότητα. Τα νέα εφάπαξ του δημοσίου θα κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 25.000 ευρώ.

 

Η καταβολή των εκκρεμών εφάπαξ θα καλυφθεί από το κονδύλι που έχει ήδη συγκεντρώσει το ταμείο ύψους 400 εκ ευρώ καθώς και από το κονδύλι ύψους 663 εκ ευρώ που θα προέλθει από την εκταμίευση της δόσης και προορίζεται για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Σύμφωνα με το ταμείο πρόνοιας όταν ξεμπλοκάρει το σύστημα είναι εφικτό να καταβάλλονται 3000 εφάπαξ το μήνα.

 

Οι χαμένοι

 

Αυτοί που θα πληρώσουν περισσότερο το μάρμαρο από το νέο τρόπο υπολογισμού είναι κυρίως δημόσιοι υπαλληλοι, ξενοδοχουπάλληλοι, εργαζόμενοι στα λιπάσματα, λιμενεργάτες κ.α. όσοι φεύγουν με πολλά χρόνια και με υψηλές εισφορές.

 

Σημαντικές θα είναι οι μειώσεις σε Ταμεία όπως το ΤΑΔΚΥ (δημοτικοί υπάλληλοι), όπου το εφάπαξ υπολογίζεται με βάση την επικουρική σύνταξη.

 

Για τον χρόνο ασφάλισης από 1/1/2014 και μετά καθιερώνεται νέο σύστημα ατομικών μερίδων και προκαθορισμένων εισφορών νοητής κεφαλαιοποίησης. Το εφάπαξ θα υπολογίζεται με έναν περίπλοκο μαθηματικό τύπο και θα ισούται «με τη συσσωρευμένη αξία των εισφο­ρών κατά την ημερομηνία αποχώρησης, με πλασματικό ποσοστό επιστροφής, που προκύπτει από την ετήσια ποσοστιαία μεταβολή των συντάξιμων αποδοχών των ασφαλισμένων».Με το νέο νόμο καταργείται η προκαταβολή της εφάπαξ παροχής.


protoselida

Media

Die Zeit: «Καμπανάκι» για την ψυχική υγεία προσφυγόπουλων στη Μόρια

Die Zeit: «Καμπανάκι» για την ψυχική υγεία προσφυγόπουλων…

Ρεπορτάζ για προσφυγόπουλα που ζουν στη Μόρια της Λέσβου και αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές, σύμφωνα με...

Αθλητικά

Στο ΣτΕ προσέφυγαν ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Στο ΣτΕ προσέφυγαν ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι ομάδες της Ξάνθης και του ΠΑΟΚ, ζητώντας να ακυρωθεί...

Τουρισμός

Η Ίος τράβηξε τα βλέμματα στο Μιλάνο

Η Ίος τράβηξε τα βλέμματα στο Μιλάνο

Μόνο θετικά σχόλια και βλέμματα συγκέντρωσε η αντιπροσωπεία του Δήμου Ιητών στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.