Deal News Online

undefined

Πού ξοδεύτηκαν 30 εκατ. από την ΕΒΖ;

Ερώτηση 12 βουλευτών της ΝΔ

 

 

Εξηγήσεις για το ανεδαφικό και ανεφάρμοστο επιχειρησιακό σχέδιο βιωσιμότητας της ΕΒΖ που εκπόνησε η τράπεζα Πειραιώς ζητούν από την πολιτική ηγεσία με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση 12 βουλευτές της Ν.Δ., έπειτα από πρωτοβουλία του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή Κοζάνης κ. Γ. Κασαπίδη.

 

Παράλληλα ζητούν να υπάρξει οικονομικός έλεγχος της προηγούμενης Διοίκησης για την κατασπατάληση των 30 εκ. ευρώ που εξέλαβε πέρυσι τέτοια εποχή η επιχείρηση κατά την εκκαθάριση της Α.Τ.Ε. ως κρατική επιχορήγηση.

 

Ακολουθεί το κείμενο της κοινοβουλευτικής παρέμβασης:

 

Πέρσι τέτοιον καιρό ο τότε Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Λαφαζάνης, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έδωσε στην Ε.Β.Ζ. 30 εκ. € από την ειδική εκκαθάριση της Α.Τ.Ε.

 

Για τα χρήματα αυτά η Ε.Β.Ζ. κατηγορήθηκε ότι έλαβε κρατική ενίσχυση σε αντίθεση με το κοινοτικό νομικό πλαίσιο περί κρατικών ενισχύσεων και ανταγωνισμού.

 

Τα χρήματα αυτά ξοδεύτηκαν χωρίς να υπάρξει κανείς σχεδιασμός και καμία μέριμνα για την πληρωμή των τευτλοπαραγωγών της περσινής χρονιάς.

 

Τον Ιανουάριο του 2016 από την πρώτη Διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ αποπέμφθηκε πρώτα ο Πρόεδρος και τον Μάρτιο παραιτήθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος, διαφωνώντας με βασικές πτυχές του επιχειρησιακού σχεδίου που εκπονήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς με την απόλυτη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Οικονομίας κ. Σταθάκη για το επιχειρησιακό σχέδιο.

 

Η δεύτερη Διοίκηση με Πρόεδρο τον κ. Λάντζα παρέμεινε για δύο μήνες παραιτούμενη και αυτή διαφωνώντας ριζικά με τον κεντρικό σχεδιασμό που εκπόνησε και ψήφισε το Δ.Σ. της Πειραιώς τονίζοντας ιδιαίτερα και τις νομικές πέρα από τις οικονομικές επιπτώσεις για το ελάχιστο τίμημα της πώλησης των θυγατρικών της Ε.Β.Ζ. στη Σερβία (που για φέτος θα έχουν κέρδη γύρω στα 8 εκ. € και που από τη στιγμή της απόκτησής τους το 2002 μέχρι σήμερα έχουν δώσει στη μητρική Ε.Β.Ζ. κέρδη περίπου 50 εκ. €).

 

Στις δηλώσεις της δε η απελθούσα Διοίκηση Λάντζα τόνιζε ότι και μετά την πώληση των θυγατρικών το επιχειρησιακό σχέδιο της Πειραιώς ήταν ανεδαφικό και ανεφάρμοστο.

 

Αντίθετα η πρόταση της Διοίκησης Λάντζα που απήλθε για χρηματοδότηση 17 εκ. € χωρίς πώληση των θυγατρικών είχε ελπίδες βιωσιμότητας.

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 

Αληθεύει ότι το υπηρεσιακό σχέδιο της Πειραιώς που ψηφίσθηκε από το Δ.Σ. της είναι σχεδόν ανεφάρμοστο λόγω του ότι δεν παρέχει καθόλου χρηματοδοτική ροή στην Ε.Β.Ζ.;

 

2.Γιατί απορρίφθηκε η πρόταση του πρώην Προέδρου κ. Λάντζα, ο οποίος έχαιρε και της εμπιστοσύνης του Υπουργού Οικονομίας κ. Σταθάκη;

 

Θα μπορούσε να ανακάμψει η Ε.Β.Ζ. εάν πωληθούν οι θυγατρικές στη Σερβία σε χαμηλό τίμημα αφού σύμφωνα με το σχέδιο τα χρήματα που θα λάβει η Ε.Β.Ζ. είναι ελάχιστα και δεν της παρέχουν επαρκή χρηματοδότηση για τη λειτουργία των εναπομείναντων παραγωγικών της μονάδων;

Έχει υπάρξει επαρκής οικονομικός έλεγχος από την Κυβέρνηση προς την πρώην Διοίκηση για το που και σε ποιες πραγματικά απολύτως απαραίτητες λειτουργικές δαπάνες σπαταλήθηκαν τα 30 εκ. € που έλαβε η προηγούμενη Διοίκηση από την ειδική εκκαθάριση της Α.Τ.Ε.;


protoselida

Media

Eurobank: Νέα υπηρεσία ePOS για online πωλήσεις με 1 κλικ

Eurobank: Νέα υπηρεσία ePOS για online πωλήσεις με…

Η Eurobank, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες που επιτείνουν την ανάγκη εξ' αποστάσεως πωλήσεων, θέτει...

Τεχνολογία

220% αύξηση κλήσεων Skype τον Μάρτιο 2020

220% αύξηση κλήσεων Skype τον Μάρτιο 2020

Η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε σε μια πραγματική εκτίναξη της χρήσης σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων επικοινωνίας,...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.