Στο ΣτΕ προσέφυγαν γιατροί

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ - ΠΕΔΥ και ζητεί να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η από 23 Μαρτίου 2016 υπουργική απόφαση που επιτρέπει, την απόσπαση γιατρών και οδοντιάτρων, χωρίς τη συναίνεσή τους, από οποιαδήποτε φορέα υγείας της χώρας, όπως είναι νοσοκομεία, κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία, κ.λπ., σε οποιονδήποτε άλλο φορέα υπηρεσιών υγείας.

 

Η επίμαχη απόφαση του υπουργού Υγείας και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, προβλέπει ότι δυο διοικητές φορέων υγείας (νοσοκομείων, κέντρων υγείας, κ.λπ.) μπορούν με κοινή απόφασή τους να μεταθέσουν για 6 μήνες σε κάθε σημείο της Ελληνικής επικράτειας γιατρούς και οδοντιάτρους, χωρίς προηγουμένως να τους ρωτήσουν εάν συναινούν ή όχι. Επίσης, σε περίπτωση διαφωνίας των δύο διοικητικών των μονάδων υγείας για την απόσπαση γιατρού από τον ένα φορέα υγείας στον άλλο, τότε τον τελικό λόγο έχει ο υπουργός Υγείας.

 

Επίσης, η αρχική απόσπαση μπορεί να παρατείνεται για ένα ακόμη έτος, εφ' όσον συναίνεση ο γιατρός, ενώ από τις αποσπάσεις εξαιρούνται οι μητέρες γιατροί που έχουν παιδιά κάτω των 6 ετών, οι οποίες αποσπώνται μόνο κατόπιν δική τους αίτησης.

 

Η εν λόγω Ομοσπονδία μέσω του δικηγόρου της Δημήτρη Βασιλείου, υποστηρίζει ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση καταστρατηγεί τις συνταγματικές εγγυήσεις του άρθρου 103 για τις μεταθέσεις, όπως και την αρχή του ορθολογικού προγραμματισμού και στελέχωσης των δημοσίων υπηρεσιών υγείας που κατοχυρώνει το άρθρο 21 του Συντάγματος.

 

Αναφέρει ακόμη ότι κατά παράβαση των συνταγματικών διατάξεων αποφασίζονται οι αποσπάσεις γιατρών, χωρίς προηγουμένως να ερωτηθούν εάν συναινούν ή όχι, χωρίς να προηγηθεί μια απλή γνώμη του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου και, χωρίς να υπάρχει επίκληση έκτακτης ή απρόβλεπτής ανάγκης ή οποιοδήποτε άλλου εξαιρετικού μέτρου που να επιβάλλει τις αποσπάσεις.

 

Καταλήγοντας, γιατροί και οδοντίατροι υπογραμμίζουν ότι πλήττονται άμεσα και δυσμενώς, από την εν λόγω απόφαση, καθώς «επηρεάζεται δυσμενώς η υπηρεσιακή και εργασιακή ασφάλεια, δυνάμενοι να αποσπασθούν, παρά την θέλησή τους, οποτεδήποτε από οποιονδήποτε φορέα σε οποιονδήποτε φορέα και μάλιστα, οπουδήποτε ανά τη επικράτεια, χωρίς να τηρούνται οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα εγγυήσεις».


protoselida

World Business

Ποιος πλήρωσε 1,1 εκατ. δολάρια για τον Tin Tin;

Ποιος πλήρωσε 1,1 εκατ. δολάρια για τον Tin…

Tιμή - ρεκόρ για το πρώτο εξώφυλλο του θρυλικού κόμικ του Eρζέ, από το 1930

Media

Εφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ρίζος

Εφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ρίζος

Απεβίωσε το πρωί της Παρασκευής, σε ηλικία 83 χρονών, ο πρώην εκδότης και δημοσιογράφος...

Secret Money

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

Mπορεί ο Γ. Σταματίου να διατηρήθηκε στη θέση του επικεφαλής του Iασώ, αλλά στο νέο...

Τεχνολογία

Εφαρμογές γνωστοποιούν στο Facebook την σεξουαλική ζωή χρηστών

Εφαρμογές γνωστοποιούν στο Facebook την σεξουαλική ζωή χρηστών

Ορισμένες εφαρμογές που καταγράφουν την περίοδο των γυναικών κατηγορούνται ότι μοιράστηκαν ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.