Αισιοδοξία Δραγασάκη για την μάχη κατά της ύφεσης

Σε τέσσερις άξονες στηρίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης το σχέδιο αντιμτώπισης της οικονομικής κρίσης

 

«Πλέον διαθέτουμε τα μέσα και τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις υφεσιακές συνέπειες των τελευταίων ετών».

 

Αυτό τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, σε άρθρο του στην εφημερίδα Αγορά, εμφανιζόμενος αρκετά αισιόδοξος -για πρώτη ίσως φορά από την αρχή της κρίσης στην χώρα μας.

 

Ο κ. Δραγασάκης ξεκαθαρίζει πως για την κυβέρνηση είναι ξεκάθαρος ο δρόμος που θα ακολουθήσει η χώρα «μέσα από ένα συνολικό εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και μακροχρόνιας βιωσιμότητας».

 

Η απόφαση του Eurogroup, διευκρινίζει ο αντιπρόεδρος, για την εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ σε συνδυασμό με τον δεσμευτικό οδικό χάρτη για τη βιωσιμότητα του χρέους «μας επιτρέπει να θέσουμε στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων τις επενδύσεις, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους».

 

Κοινός στόχος, προσθέτει, είναι να κερδίσουμε βαθμούς αυτονομίας και ελευθερίας γιατί, σημειώνει, «το συγκεκριμένο μείγμα πολιτικής το οποίο εφαρμόζεται, συχνά διαμορφώνεται από την πίεση της ασφυκτικής εποπτείας».

 

Κατά τον κ. Δραγασάκη, υπό τις παρούσες συνθήκες, η ύφεση θα αντιμετωπιστεί σε τέσσερις άξονες:

 

- Στις ταμειακές ροές. Μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 6,7 δισ. ευρώ και την καταβολή σημαντικού μέρους των οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες, εντός του έτους, θα κατευθυνθούν 9 - 11 δισ. ευρώ στην Οικονομία.

 

- Στις αναμενόμενες αποφάσεις της ΕΚΤ και την μείωση των επιτοκίων, που θα συμβάλουν στην εκκίνηση της συζήτησης για πρόσβαση στις αγορές το 2017.

 

- Στην θεσμοθέτηση της ενεργητικής διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, που θα ελευθερώσει πόρους για πιστωτική επέκταση.

 

- Στην εργαλειοθήκη της ανάπτυξης, που είναι μια δέσμη μέτρων την οποία έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση και θα την καταθέσει στη Βουλή.

 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογραμμίζει ότι «το θέμα δεν είναι να κατοχυρώσουμε την ανοδική πορεία της χώρας μέσα από ένα συνολικό εθνικό σχέδιο, αλλά να υπερβούμε παγιδευτικά διλήμματα και αντιπαραθέσεις. Να δούμε τις νέες προκλήσεις που αναδεικνύονται και να οικοδομηθούν νέες συναινέσεις και κοινωνικές συμμαχίες. Για παράδειγμα, αναφέρει ότι σήμερα δεν υφίσταται δίλημμα «ευρωπαϊσμός ή αντιευρωπαϊσμός», ενώ για την επιχειρηματικότητα ο κ. Δραγασάκης επιμένει ότι «η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας έχει ανάγκη - αλλά και η κοινωνία απαιτεί - μια νέα επιχειρηματικότητα, υπεύθυνη απέναντι στην κοινωνία, τους εργαζόμενους, το περιβάλλον και όχι μόνο απέναντι στους μετόχους και τα κέρδη τους».

 

Κεντρικό δίλημμα στη νέα φάση, καταλήγει, είναι αν θα προχωρήσουμε τολμηρά στη θεμελίωση ενός νέου υποδείγματος ή θα αναζητήσουμε λύσεις στη παλινόρθωση μορφών και πρακτικών του παρελθόντος.


protoselida

Media

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για ταξιδιωτικές υπηρεσίες

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για ταξιδιωτικές υπηρεσίες

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συλλογή γραπτών προσφορών με...

Αθλητικά

Στο ΣτΕ προσέφυγαν ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Στο ΣτΕ προσέφυγαν ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι ομάδες της Ξάνθης και του ΠΑΟΚ, ζητώντας να ακυρωθεί...

Τουρισμός

Η Ίος τράβηξε τα βλέμματα στο Μιλάνο

Η Ίος τράβηξε τα βλέμματα στο Μιλάνο

Μόνο θετικά σχόλια και βλέμματα συγκέντρωσε η αντιπροσωπεία του Δήμου Ιητών στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.