Εορταστικές διαδικτυακές αγορές με ασφάλεια!

Η στολισμένη πόλη, το απότομο κρύο και οι καλοστημένες βιτρίνες στα καταστήματα της πόλης υποδηλώνουν ότι βρισκόμαστε για τα καλά στην περίοδο των χριστουγεννιάτικων εορτών.

 

Όλοι μας σκεφτόμαστε τους καλύτερους δυνατούς τρόπους για να κερδίσουμε σε χρόνο και χρήμα από τις πολυδάπανες και πολλές φορές χρονοβόρες εορταστικές μας αγορές.

 

Παρόλο που εάν πραγματοποιήσουμε τις αγορές μας μέσω διαδικτύου από τον υπολογιστή μας ή το κινητό μας τηλέφωνο γλιτώνουμε πολύ χρόνο και περπάτημα, η περίοδος των Χριστουγέννων αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για τους διαδικτυακούς εισβολείς να επωφεληθούν από αδαείς χρήστες και να κερδίσουν χρήματα σε βάρος τους.

 

Κανένας τέτοιου είδους φόβος δεν θα πρέπει να μας αφήσει μακριά από το διαδίκτυο και τις ευκολίες που παρέχει. Ακλουθώντας κάποια βασικά βήματα μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τις διαδικτυακές μας αγορές με ασφάλεια:

 

Έλεγχος του URL

 

Εάν ακολουθείτε οποιοδήποτε link που έχετε δεχθεί μέσω e-mail και σας οδηγεί σε κάποιο προϊόν για αγορά, θα πρέπει να ελέγξετε εάν το URL στη γραμμή διευθύνσεων ταιριάζει με το URL στο κάτω μέρος του browser. Εάν υπάρχει ασυμφωνία τότε οι πιθανότητες να βρίσκεστε σε ιστοσελίδα phising είναι αυξημένες.

 

Χρήση ασφαλούς HTTP

 

Πριν προχωρήσετε στη συμπλήρωση φόρμας αγοράς με προσωπικά σας στοιχεία, θα πρέπει να ελέγχεται τη γραμμή διευθύνσεων στον browser που χρησιμοποιείτε και να βεβαιωθείτε ότι το URL αρχίζει με HTTPS (και όχι με HTTP). Με αυτόν τον τρόπο θα διαπιστώσετε εάν και κατά πόσο βρίσκεστε σε ασφαλή ιστοσελίδα και να κρίνετε εσείς πλέον εάν θα πρέπει να πραγματοποιήσετε την αγορά.

 

Χρήση πιστωτικής κάρτας

 

Κάτι που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι χρήστες είναι ότι δεν είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε χρεωστικές κάρτες για τις διαδικτυακές μας αγορές. Σε περίπτωση παραβίασης η χρεωστική κάρτα ενδέχεται να εμφανίσει στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού με τον οποίο συνδέεται. Είναι προτιμότερο επομένως να χρησιμοποιούμε την πιστωτική μας κάρτα σε ασφαλείς ιστοσελίδες.

 

Στοιχεία λογαριασμών

 

Θα πρέπει σε κάθε λογαριασμό που ανοίγετε για να πραγματοποιήσετε τις διαδικτυακές σας αγορές να χρησιμοποιείτε διαφορετικό κωδικό πρόσβασης και διαφορετική ερώτηση ασφάλειας. Χρησιμοποιώντας τα ίδια στοιχεία υπάρχει αρκετά μεγάλο ενδεχόμενο εάν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση έστω και σε έναν από τους λογαριασμούς σας, να αποκτήσει πρόσβαση και στους υπόλοιπους.

 

Έλεγχος λογαριασμών

 

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ελέγχετε την κίνηση τόσο των πιστωτικών καρτών σας όσο και των τραπεζικών σας λογαριασμών ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να είστε διασφαλισμένοι.

 

Καλέστε ειδικούς

 

Όταν έχετε αμφιβολία για οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση της πιστωτικής σας κάρτας ή αγορά για την οποία δεν είστε σίγουρος ότι πραγματοποιήσατε, καλέστε την τράπεζά σας ή την υπηρεσία υποστήριξης της ιστοσελίδας από την οποία εμφανίζει ότι πραγματοποιήθηκε αγορά.

 

Το να είμαστε προσεκτικοί σε οποιαδήποτε κίνηση πραγματοποιούμε στο διαδίκτυο, αποτελεί την πρώτη και σημαντικότερη γραμμή άμυνας και τη βάση στη διαδικτυακή ασφάλεια.

 

Βαβούσης Κωνσταντίνος
Trust It - Network Security Services In Greece


protoselida

World Business

Amazon σε Βρετανούς εμπόρους: Να είστε έτοιμοι για Brexit χωρίς συμφωνία

Amazon σε Βρετανούς εμπόρους: Να είστε έτοιμοι για…

Συστάσεις στους Βρετανούς εμπόρους που συνεργάζονται μαζί της να συγκεντρώσουν αποθέματα απηύθυνε η Amazon προκειμένου να...

Media

Πρωτοπορεί η Guardian: Σε βιοδιασπώμενη σακούλα η κυριακάτικη έκδοση

Πρωτοπορεί η Guardian: Σε βιοδιασπώμενη σακούλα η κυριακάτικη…

Η «Guardian» αποφάσισε να γίνει η πρώτη εφημερίδα του Ηνωμένου Βασιλείου που θα αποστέλλει την...

Αυτοκίνητο

Αύξηση πωλήσεων για την Peugeot το 2018

Αύξηση πωλήσεων για την Peugeot το 2018

Αύξηση πωλήσεων κατέγραψε η Peugeot το 2018, κατακτώντας την τρίτη θέση σε ταξινομήσεις νέων οχημάτων...

Υγεία & Διατροφή

Φυσική και με ελάχιστα φάρμακα η νέα θεραπεία υπογονιμότητας

Φυσική και με ελάχιστα φάρμακα η νέα θεραπεία…

Πληθαίνουν οι θεραπείες που απαιτούν μικρότερη φαρμακευτική επιβάρυνση, γεγονός το οποίο έχει εφαρμογή και στην...

Περιβάλλον

Γερμανία: Όρια ταχύτητας στις Autobahns βάζει η κλιματική αλλαγή

Γερμανία: Όρια ταχύτητας στις Autobahns βάζει η κλιματική…

H απουσία ορίων ταχύτητας στις φημισμένες Autobahns, τους αυτοκινητοδρόμους της Γερμανίας, ενδέχεται να αποτελέσει παρελθόν,...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.