Θα ανοίξει τη στρόφιγγα το Euroworking Group;

Με το βλέμμα στη δόση Ελλάδα και Ευρώπη μετά το χθεσινό γερμανικό nein

 

Στη συνεδρίαση των τεχνοκρατών της Ευρωζώνης (EuroWorking Group), στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, κρίνεται σήμερα η ουσιαστική ολοκλήρωση της αξιολόγηση και κατά συνέπεια η εκταμίευση της πρώτης δόση ύψους 7,5 δις. ευρώ.

 

Μετά το χθεσινό nein του γερμανικού κοινοβουλίου, το οποίοι ζητά την υλοποίηση των προαπαιτουμένων, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη συνεδρίαση του Euroworking Group. Διαβάστε επίσης: Μπλοκάρει την δόση το γερμανικό κοινοβούλιο

 

«Την Πέμπτη κλείνει και τυπικά η αξιολόγηση» έλεγαν χθες, Τετάρτη, κύκλοι του Μαξίμου, προεξοφλώντας ότι μπαίνει τέλος στο θρίλερ της επτάμηνης διαπραγμάτευσης, το οποίο σημαδεύτηκε από πολλές δεκάδες νέων μέτρων που ψηφίζονταν σε καθημερινή σχεδόν βάση, εδώ και ένα ολόκληρο μήνα.

 

Η κυβέρνηση βιάζεται όμως να ανακοινώσει τα σχέδιά της για την επόμενη μέρα:

 

(α) την είσπραξη της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ για να πληρωθούν οι δανειστές (ΕΚΤ, ΔΝΤ) και οι ιδιώτες (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) που περιμένουν εδώ και μήνες τα λεφτά τους από το δημόσιο.

 

(β) επιστροφή του waiver, που θα φέρει 150-200 εκατ. ευρώ «φθηνό χρήμα» στις τράπεζες

 

(γ) είσοδο της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση (QE) αλλά... από Αύγουστο ή Σεπτέμβριο μάλλον, όπως δήλωσε χθες πως εκτιμά ο κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνένετυξή του στο Bloomberg -και ενώ επί σχεδόν ένα χρόνο η Ελλάδα μένει αποκλεισμένη από την παροχή ρευστότητος που σκορπίζει η ΕΚΤ για να τονώσει την Ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

 

Που θα πάνε τα  λεφτά

 

Η συνεδρίαση του  Eurogroup και του ΕSM (16-17 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο) θα ανοίξει η στρόφιγγα για  την Ελλάδα, θα μπουν οι βάσεις και για τα επόμενα  προαπαιτούμενα που θα τεθούν το φθινόπωρο, για την εκταμίευση της β΄υποδόσης και την έναρξη της  β΄αξιολόγησης.

 

Με τα δεδομένα αυτά, η πρώτη υποδόση από τα 10,3 δισ. ευρώ αναμένεται να φθάσει στο ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος περί τις 20-23 Ιουνίου, ενώ τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ θα τεμαχιστούν σε μικρότερα κομμάτια και θα δοθούν έως τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

 

Τα 2,8 από τα 10,3 δισ. ευρώ θα δοθούν στην κυβέρνηση για να πληρώσει τους ιδιώτες που τους χρωστάει ήδη περί τα 6,7 δισ. ευρώ. Πριν κάθε εκταμίευση  των δόσεων αυτών, θα προηγείται έλεγχος και πάλι από την Κομισιόν και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως ρητώς αναφέρεται στην απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου, προκειμένου να μην καθυστερεί το υπουργείο Οικονομικών να πληρώνει τους οφειλέτες τους.

 

Μέχρι τότε θα ξεκαθαρίσει και ποια προαπαιτούμενα τυχόν μετατέθηκαν από Ιούνιο για Σεπτέμβριο. Σε εκκρεμότητα παρέμεναν η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και η νομική κάλυψη των εμπειρογνωμόνων του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

 

«Η εφαρμογή ενός μικρού υπολοίπου των συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση μέτρων εκκρεμεί», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU)  Έκχαρτ Ρέμπεργκ, για να δικαιολογήσει την αναβολή των αποφάσεων στην Ελλάδα.  Ωστόσο, πρόσθεσε πως δεν διακρίνονται προβλήματα στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και πως η Επιτροπή θα ξανασχοληθεί με το θέμα μόλις εφαρμοστούν και τα τελευταία προαπαιτούμενα. Και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εισηγήθηκε, πάντως, ήδη στην Bundestag να αποδεσμευτεί η δόση μόλις υλοποιηθούν όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα. Στην ίδια εισήγηση ξεκαθαρίζεται πως «αποφάσεις για μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, δεν υφίστανται τώρα».

 

Για τα επόμενα προαπαιτούμενα πάντως της β΄αξιολόγησης, κυβερνητικά στελέχη αποκλείουν κάθε συζήτηση για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και του δικαιώματος της ανταπεργίας (lockout).

 

«Ανοιχτό» παραμένει το θέμα των αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο και στην προκήρυξη των απεργιών, ενώ την Τρίτη η κυρία Γεροβασίλη δήλωσε πως δεν υπάρχει αίτημα -και πολύ περισσότερο κάποια πρόθεση από πλευράς της κυβέρνησης- για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού. Όπως είπε χαρακτηριστικά «το ζήτημα αυτό είναι εντελώς ανύπαρκτο. Από πλευράς των θεσμών δεν έχει τεθεί ποτέ. Το ζήτημα δημιουργήθηκε μόνο και μόνο για να προκαλέσει δυσαρέσκεια εναντίον της κυβέρνησης».

 

Ωστόσο άλλες πηγές στην κυβέρνηση παραδέχονται πως το ΔΝΤ θα επιστρέψει το φθινόπωρο με «βαριά» ατζέντα για αλλαγές στα εργασιακά ή και στα δώρα και επιδόματα αδείας των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, που μπορεί να φτάσουν έως την ενσωμάτωσή τους στους υπόλοιπους 12 μισθούς, ενδεχόμενο που δεν απέκλεισε προ ημερών και ο πρόεδρος του ΣΕΒ.


protoselida

Media

Πέτσας: Πως θα ανοίξει ο δρόμος για τις επενδύσεις στα ΜΜΕ

Πέτσας: Πως θα ανοίξει ο δρόμος για τις…

Το πλέγμα των παρεμβάσεων που η κυβέρνηση θεωρεί ότι «θα διευκολύνει τις επενδύσεις στον κλάδο...

Secret Money

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή…

Tι συμβαίνει με τη μετοχή της MLS Πληροφορικής η οποία έχει υποχωρήσει κατά 36% στο...

Αυτοκίνητο

Tesla: Ρεκόρ παράδοσης με 97.000 αυτοκίνητα

Tesla: Ρεκόρ παράδοσης με 97.000 αυτοκίνητα

Ρεκόρ παραγωγής και παραδόσεων αυτοκινήτων σημείωσε η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Tesla το τρίτο τρίμηνο, αν και...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.