Αβραμόπουλος:Η ανταλλαγή πληροφοριών «όπλο» κατά της τρομοκρατίας

Τα συστήματα δεδομένων που αφορούν την ασφάλεια της Ευρώπης πρέπει να είναι διασυνδεδεμένα και διαλειτουργικά, τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

 

Μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συζήτηση για την καταπολέμηση τους διεθνούς εγκλήματος και της τρομοκρατίας, ο Επίτροπος υπογράμμισε ότι υπάρχει ανάγκη να λειτουργούν από κοινού τα κράτη, βελτιώνοντας τις ανταλλαγές πληροφοριών και βάσεων δεδομένων.

 

«Η ανταλλαγή πληροφοριών είναι το μόνο αποτελεσματικό ''όπλο'' που έχουμε ενάντια σε ασύμμετρες και απρόβλεπτες απειλές... Τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα όμως σε Βρυξέλλες και Παρίσι, κατέδειξαν και πάλι τις σημαντικές μας αδυναμίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος, αναγνωρίζοντας ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η αρχιτεκτονική των συστημάτων για την ασφάλεια των συνόρων της Ευρώπης.

 

«Είναι σαφές ότι κάποια συστήματα δεν λειτουργούν τόσο καλά όσο θα έπρεπε, καθώς το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν περιέχει μόνο ονόματα και όχι δακτυλικά αποτυπώματα - έτσι άτομα με πλαστά έγγραφα μπορούν να το παρακάμψουν με αρκετή ευκολία. Είναι απαραίτητο η λειτουργία συλλογής δακτυλικών αποτυπωμάτων να αναπτυχθεί επειγόντως τους αμέσως προσεχείς μήνες», τόνισε ακόμη.

 

Ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο και για κενά πληροφόρησης, τα οποία δεν καλύπτονται από κανένα σύστημα, όπως για παράδειγμα οι περιπτώσεις υπηκόων τρίτων χωρών, που δεν χρειάζονται θεωρήσεις διαβατηρίων και όταν δεν ταξιδεύουν αεροπορικώς, δεν υπάρχει καμία πληροφορία πριν από την άφιξή τους.

 

Αλλο πρόβλημα, όπως σημείωσε είναι ο κατακερματισμός του τομέα των πληροφοριών, καθώς οι συνοριοφύλακες και οι αστυνομικοί δεν μπορούν να συμβουλεύονται πολλαπλά συστήματα της ΕΕ ταυτόχρονα. «Αυτός ο κατακερματισμός μας κάνει ευάλωτους», υπογράμμισε.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

Media

Συνεργασία Antenna Music με Πάντειο Πανεπιστήμιο

Συνεργασία Antenna Music με Πάντειο Πανεπιστήμιο

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Antenna Music (μέλος του Antenna Group) συνεργάστηκε με το Εργαστήριο...

Secret Money

OI 2 «OΨEIΣ» THΣ AMERESCO

OI 2 «OΨEIΣ» THΣ AMERESCO

Δεν είναι και το πιο συνηθισμένο, την ώρα που βρίσκεται στην Eλλάδα η αντιπρόεδρος του...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.