Αβραμόπουλος:Η ανταλλαγή πληροφοριών «όπλο» κατά της τρομοκρατίας

Τα συστήματα δεδομένων που αφορούν την ασφάλεια της Ευρώπης πρέπει να είναι διασυνδεδεμένα και διαλειτουργικά, τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

 

Μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συζήτηση για την καταπολέμηση τους διεθνούς εγκλήματος και της τρομοκρατίας, ο Επίτροπος υπογράμμισε ότι υπάρχει ανάγκη να λειτουργούν από κοινού τα κράτη, βελτιώνοντας τις ανταλλαγές πληροφοριών και βάσεων δεδομένων.

 

«Η ανταλλαγή πληροφοριών είναι το μόνο αποτελεσματικό ''όπλο'' που έχουμε ενάντια σε ασύμμετρες και απρόβλεπτες απειλές... Τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα όμως σε Βρυξέλλες και Παρίσι, κατέδειξαν και πάλι τις σημαντικές μας αδυναμίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος, αναγνωρίζοντας ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η αρχιτεκτονική των συστημάτων για την ασφάλεια των συνόρων της Ευρώπης.

 

«Είναι σαφές ότι κάποια συστήματα δεν λειτουργούν τόσο καλά όσο θα έπρεπε, καθώς το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν περιέχει μόνο ονόματα και όχι δακτυλικά αποτυπώματα - έτσι άτομα με πλαστά έγγραφα μπορούν να το παρακάμψουν με αρκετή ευκολία. Είναι απαραίτητο η λειτουργία συλλογής δακτυλικών αποτυπωμάτων να αναπτυχθεί επειγόντως τους αμέσως προσεχείς μήνες», τόνισε ακόμη.

 

Ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο και για κενά πληροφόρησης, τα οποία δεν καλύπτονται από κανένα σύστημα, όπως για παράδειγμα οι περιπτώσεις υπηκόων τρίτων χωρών, που δεν χρειάζονται θεωρήσεις διαβατηρίων και όταν δεν ταξιδεύουν αεροπορικώς, δεν υπάρχει καμία πληροφορία πριν από την άφιξή τους.

 

Αλλο πρόβλημα, όπως σημείωσε είναι ο κατακερματισμός του τομέα των πληροφοριών, καθώς οι συνοριοφύλακες και οι αστυνομικοί δεν μπορούν να συμβουλεύονται πολλαπλά συστήματα της ΕΕ ταυτόχρονα. «Αυτός ο κατακερματισμός μας κάνει ευάλωτους», υπογράμμισε.


protoselida

World Business

“Gear down”  για τον  πληθωρισμό

“Gear down” για τον πληθωρισμό

«Καμπανάκια« χτυπούν στην οικονομία της Ευρωζώνης, συνεχώς. Το τελευταίο, το ρεκόρ τριετίας που «χτύπησε» ο...

Secret Money

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Tώρα που η ΔEH από το «γκρεμό» στον οποίο βρισκόταν, βαδίζει στο δρόμο της «διάσωσης»,...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Τουρισμός

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προώθηση οινοτουρισμού στο Παρίσι

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προώθηση οινοτουρισμού στο Παρίσι

Ειδική εκδήλωση - προβολή θα πραγματοποιήσει στο βραβευμένο ελληνικό εστιατόριο "Le Mavrommatis" στο Παρίσι, τη...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.