Ψήφος εμπιστοσύνης στις 4 συστημικές τράπεζες Προτεινόμενο

Credit Positive από Moody's τα αποτελέσματα α' τριμήνου - Μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων - Παραμένει η πρόκληση

 

Ως credit positive χαρακτηρίζει η Moody's τα αποτελέσματα του α' τριμήνου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και συγκεκριμένα τους ρυθμούς μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), τα οποία ωστόσο, θα αποτελέσουν τη βασική προτεραιότητά των ιδρυμάτων και φέτος.

 

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών μειώνονται για δεύτερο συνεχές τρίμηνο ενώ πτωτική πορεία ακολουθούν και οι προβλέψεις κεφαλαίων, γεγονός που θα τις βοηθήσει να επιστρέψουν στην κερδοφορία.

 

Το σύνολο των «κόκκινων» δανείων για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες μειώθηκε στα 85,2 δισ. ευρώ από περίπου 86 δισ. ευρώ.

 

mood1

 

Αν και το 2015 ήταν η χρονιά που οι προβλέψεις των τραπεζών αυξήθηκαν δραματικά, και το 2016, τα «κόκκινα» δάνεια παραμένουν μια μεγάλη πρόκληση για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

 

Οι προβλέψεις «ανάλωσαν» περίπου το 86% των προ προβλέψεων κέρδη το Μάρτιο του 2016 και οι τράπεζες αύξησαν την κάλυψη NPLs στο 68% τον περασμένο Μάρτιο από 58% ένα χρόνο νωρίτερα για να περιορίσουν τα «πτωτικά ρίσκα» στην κεφαλαιακή τους βάση.

 

 

mood2

Το 2016 τα προβληματικά δάνεια ανέρχονται περίπου στο 37% των ισολογισμών των τραπεζών. Η Moody's εκτιμά ότι η τάση σχηματισμού κόκκινων δανείων, αλλά και προβλέψεων, φέτος, θα μειωθεί και αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στους ισολογισμούς, ωστόσο, αυτό θα πάρει τουλάχιστον 3-4 χρόνια. Αυτό, όπως σημειώνει, εξαρτάται από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

 

Αυτό θα μειώσει το ρίσκο πολιτικών και δημοσιονομικών κρίσεων, κάτι που θα έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες στην «όρεξη» ξένων funds να αγοράσουν ή να διαχειριστούν προβληματικά δάνεια στην Ελλάδα, τονίζει.

 

Παράλληλα, ο οίκος αποτιμά θετικά και στη συμφωνία των Alpha bank και Eurobank με το fund KKR για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων, καθώς εκτιμά ότι μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα έλθουν κι άλλες τέτοιες συμφωνίες.


protoselida

World Business

Procter & Gamble:  Άνοδο στις πωλήσεις το  γ΄ τρίμηνο

Procter & Gamble: Άνοδο στις πωλήσεις το…

Aύξηση των οργανικών πωλήσεων κατά 7% το γ΄ τρίμηνο, ανακοίνωσε η Procter & Gamble, συνεχίζοντας...

Secret Money

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Tώρα που η ΔEH από το «γκρεμό» στον οποίο βρισκόταν, βαδίζει στο δρόμο της «διάσωσης»,...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Τεχνολογία

Κίνα: 40% των παγκόσμιων χρηστών 5G ως το 2025

Κίνα: 40% των παγκόσμιων χρηστών 5G ως το…

Η Κίνα αναμένεται να βρίσκεται στην πρωτοπορία της ανάπτυξης εμπορικών υπηρεσιών 5G με τις εκτιμήσεις...

Περιβάλλον

Αναμένεται 50% αύξηση ΑΠΕ την επόμενη πενταετία

Αναμένεται 50% αύξηση ΑΠΕ την επόμενη πενταετία

Οι παγκόσμιες προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν και...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.