Deal News Online

undefined

«Ναυάγησαν» οι αφίξεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου

Αρνητικό ρεκόρ 20ετίας στην Λέσβο - Σε αντίθετη ρότα Κυκλάδες και Κρήτη

 

Πρωτοφανής είναι η μέχρι στιγμής μείωση στην προσέλευση τουριστών σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, εξαιτίας των αστοχιών της κυβέρνησης για έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του Προσφυγικού.

 

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του Μαΐου, όπως τα ανακοίνωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος του συνδέσμου τουριστικών επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης, κατά τον πρώτο μήνα τής τουριστικής περιόδου η πτώση στις αεροπορικές αφίξεις σε νησιά όπως η Κως, η Σάμος και η Μυτιλήνη, έφτασε έως 60%.

 

Συγκεκριμένα, στην Κω η μείωση έφτασε πάνω από το 20%, στην Σάμο το 40% και στην Μυτιλήνη το 60%.

 

Τα στοιχεία των αφίξεων επισκεπτών με πτήσεις τσάρτερ, που δόθηκαν επίσημα στη δημοσιότητα από το αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης, για τον μήνα Μάιο, δείχνουν μείωση επισκεπτών κατά 65% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό Μάιο.

 

Συγκεκριμένα, στην Λέσβο, τον Μάιο ήρθαν 4.217 επισκέπτες με πτήσεις τσάρτερ από δυτικοευρωπαϊκές χώρες, ενώ τον Μάιο του 2015 είχαν έρθει 12.043. Ο αριθμός των φετινών αφίξεων μάλιστα αποτελεί αρνητικό ρεκόρ 20ετίας!

 

Ανάλογη είναι και η μείωση στις αφίξεις αεροσκαφών. Από 85 αφίξεις πέρυσι το Μάιο, φέτος ήρθαν μόλις 38 πτήσεις και αυτές με λιγοστούς επιβάτες που αποβιβάσθηκαν στη Λέσβο, ενώ οι πτήσεις συνεχίστηκαν με τον περισσότερο κόσμο να κατευθύνεται σε άλλους δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς. Συνολικά οι φετινοί επισκέπτες της Λέσβου τον Μάιο προέρχονται από μόλις έξι χώρες, την Αγγλία, την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Δανία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία. Με παραδοσιακές αγορές για το νησί όπως αυτές της Αυστρίας και της Γερμανίας να στέλνουν μόλις 415 και 534 αντίστοιχα επισκέπτες.

 

Ανάλογη ήταν η μείωση και τον Απρίλιο του 2016, όπου φέτος γιορτάστηκε και το Πάσχα των καθολικών, αφού, αντί των 2.037 αφίξεων πέρυσι, στην Λέσβο ήρθαν μόλις 862 επισκέπτες.

 

«Η Λέσβος έχει καταρρεύσει», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου Περικλής Αντωνίου, ο οποίος μετέφρασε τη μείωση κατά 65% των επισκεπτών του νησιού κατά το μήνα Μάιο σε απώλεια πέντε περίπου εκατομμυρίων ευρώ για το νησί, κάνοντας την απλή αριθμητική πράξη του πολλαπλασιασμού των 8.000 τουριστών που δεν ήρθαν τον Μάιο με 600 ευρώ που είναι ο μέσος όρος τής κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης.

 

«Δυστυχώς, αν και προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο και μέσο, από τον περασμένο Σεπτέμβρη να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου και να αντιληφθούν όλοι την ζημιά που θα βιώναμε φέτος, δεν εισακουστήκαμε. Προτείναμε λύσεις γιατί ξέρουμε από πρώτο χέρι τα προβλήματα, αλλά λύσεις δεν δόθηκαν. Τώρα πια είναι αργά για δάκρυα, συσκέψεις και αποφάσεις γιατί, όπως αποδείχθηκε, αυτές δεν οδηγούν σε λύσεις», κατέληξε ο κ. Αντωνίου.

 

Απώλειες στον Μόλυβο, την τουριστική πρωτεύουσα της Λέσβου


Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να κάνει κανείς για την κατάσταση που επικρατεί στο Μόλυβο, που αποτελεί την τουριστική πρωτεύουσα της Λέσβου. Εκεί σύμφωνα με τους ασχολούμενους με τον τουρισμό η κατάσταση είναι τραγική. Ξενοδοχεία υπολειτουργούν με μειωμένο προσωπικό, αφού η πληρότητά τους είναι μόλις στο 10%. Ιδιαίτερα στο Μόλυβο δεν λειτούργησαν τουριστικές επιχειρήσεις εν όψει της διαφαινόμενης κακής περιόδου, ενώ οι ιδιοκτήτες τους έφυγαν για δουλειά σε ευρωπαϊκές χώρες.

 

«Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και θέλει χρόνια συστηματικής και επίπονης δουλειάς για να ανατραπεί είναι ότι φέτος στο Μόλυβο δεν ήρθαν οι λεγόμενοι repeaters δηλαδή παραδοσιακοί επισκέπτες του νησιού που το ξέρουν το αγαπούν και έρχονται κάθε χρόνο. Αυτός ο μεγάλος αριθμός παραδοσιακών καλών επισκεπτών χάθηκε ως αποτέλεσμα της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί πέρυσι και δεν ελέγχθηκε», λέει ο πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Μήθυμνας Νίκος Μόλβαλης.

 

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε τον περσινό Αύγουστο


Όπως υποστηρίζουν παράγοντες του τουριστικού χώρου στην Λέσβο, «η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε πέρυσι τον Αύγουστο, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικρατούσε στο νησί από την έκρηξη των προσφυγικών ροών.

 

Η κατάσταση αυτή είχε ως συνέπεια 'να γυρίσουν την πλάτη στο νησί' οι μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες και τα ταξιδιωτικά γραφεία. Σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα, οι προβλέψεις για το φετινό καλοκαίρι ήταν δυσοίωνες.

 

Διάφορες Ευρωπαϊκές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και μέσα ενημέρωσης μιλούσαν για τραγικές καταστάσεις στις ακτές της Λέσβου με στόχο τις χορηγίες και τις πωλήσεις ενώ δημοσίευαν παλιές φωτογραφίες από ναυάγια και αφίξεις λέμβων που μήνες τώρα είναι παρελθόν».

 

Αν η σημερινή κατακόρυφη πτώση στον τουρισμό της Λέσβου συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, η Λέσβος θα χάσει πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που δίνουν κάθε χρόνο δουλειά σε εκατοντάδες επιχειρήσεις και οικογένειες.

 

Ούτε οι Τούρκοι δεν έρχονται πια

 

Και από την Τουρκία διαπιστώνονται σοβαρά προβλήματα στον τουρισμό της Λέσβου, λόγω του τρόπου διαχείρισης των προσφυγικών ροών. Τα στοιχεία του Μαΐου δείχνουν πως οι αφίξεις των Τούρκων κατέγραψαν απώλειες της τάξης του 50%. Ως το τέλος του Μαΐου, επισκέφθηκαν τη Λέσβο για εκδρομή ή διακοπές 2.116 Τούρκοι έναντι 4.155 τον αντίστοιχο μήνα του 2015.

 

Το γεγονός, σύμφωνα με την Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων, οφείλεται κατά ένα σημαντικό μέρος στη μη έναρξη του πιλοτικού προγράμματος για την επί τόπου έκδοση βίζας στους Τούρκους που έρχονται στη Μυτιλήνη.

 

Αποθαρρυντικά επίσης φαίνεται ότι λειτούργησε η πληρότητα των ξενοδοχείων και των άλλων καταλυμάτων της Μυτιλήνης το προηγούμενο διάστημα καθώς αυτά χρησιμοποιούνταν από εκατοντάδες στελεχών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της Frontex που βρισκόταν ιδιαίτερα στην πόλη της Μυτιλήνης.

 

Παρ΄ ότι τα στελέχη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και οι μετανάστες με τη διαμονή τους κίνησαν την οικονομία των καταλυμάτων, η δυσκολία εξεύρεσης κλινών από τους Τούρκους είχε ως συνέπεια να αποθαρρυνθούν, τουλάχιστον όσοι συνηθίζουν να επιλέγουν ως βάση τους τη Μυτιλήνη, καθώς όλες οι άλλες τουριστικές περιοχές του νησιού μας διαθέτουν κρεβάτια.

 

«Είχα προειδοποιήσει από πέρυσι για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζαμε φέτος στον τουρισμό και δυστυχώς επιβεβαιώνομαι», σχολίασε ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Πρακτόρων Αντώνης Πίκουλος.

 

Αύξηση αφίξεων σε Κυκλάδες και Κρήτη


Σε αντίθετη κατεύθυνση κινούνται Κυκλάδες και Κρήτη, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση αφίξεων κατά 54% και 18% αντίστοιχα.

 

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι αφίξεις εξωτερικού, στο πρώτο τετράμηνο, φανέρωσε το μέγεθος της πτώσης της ζήτησης για την Κω, τη Σάμο και τη Λέσβο, όπου η σεζόν άνοιξε με διψήφια μείωση.

 

Πιο συγκεκριμένα, για το νησί της Κω, η μείωση φτάνει το 23,1% (τον Μάρτιο οι αφίξεις στο αεροδρόμιο κατέγραφαν πτώση 70,9% και τον Απρίλιο 20,6% σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2015), ενώ αντίστοιχα στη Σάμο η τουριστική περίοδος άνοιξε με μείωση 41,9% και για τη Μυτιλήνη με 30,2%.

 

Η κατάσταση αυτή σαφώς διαψεύδει παταγωδώς τις όποιες ελπίδες έτρεφαν οι τοπικοί επιχειρηματίες, που αρχικά εκτιμούσαν ότι θα εμφανιζόταν κάποια -στοιχειώδης έστω- ανάκαμψη, ιδίως μετά από την απόφασή τους να προχωρήσουν σε μεγάλες προσφορές, σε μια προσπάθεια να τονωθεί το ενδιαφέρον των ξένων tour operators.

 

Ωστόσο, τα στατιστικά των αεροπορικών εταιρειών είναι θλιβερά –και σε ανάλογο κλίμα κινούνται κα οι ξενοδοχειακές κρατήσεις.

 

Ξενοδόχοι και επιχειρηματίες του Τουρισμού βλέπουν ότι η εικόνα των προορισμών θα αργήσει να επανέλθει, εκτιμώντας πως παρά την πτώση των τιμών, η μείωση στις κρατήσεις θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Αν και υπάρχουν προοπτικές να αυξηθούν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, εντούτοις η όποια άνοδος προκύψει δεν θεωρείται πως θα είναι ικανή να αντισταθμίσει τις μεγάλες απώλειες σε έσοδα φέτος, την ώρα μάλιστα που και πέρσι οι εισπράξεις ήταν μειωμένες.

 

Το μέγεθος της "ψαλίδας" ανάμεσα στα παραπάνω νησιά και στα υπόλοιπα αεροδρόμια είναι σημαντική. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Απρίλιο καταγράφεται συνολική αύξηση 6,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 (1.620 χιλιάδες αφίξεις έναντι 1.524 χιλιάδων αντίστοιχα), με αύξηση 6,5% στα περιφερειακά αεροδρόμια, έναντι σε 6,1% στην Αθήνα.

 

Ειδικότερα, άνοδο καταγράφουν οι Κυκλάδες (54,3% Ιαν. – Απρ.), η Κρήτη (18,5%) και το Ιόνιο (14,7%). Αντίθετα στα Δωδεκάνησα η αύξηση είναι οριακή, αγγίζοντας μόλις το 0,2%). Σε αυτό συνέβαλε το αεροδρόμιο της Ρόδου, όπου παρατηρείται αύξηση 7,7%. Τέλος, σημαντική μείωση καταγράφεται στους λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς (Πελοπόννησος -18,2%).

 

Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που οδήγησε το Υπουργείο Τουρισμού να επεκτείνει το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για τα καταλύματα σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω και να αυξηθεί η επιδότηση των τουριστικών μονάδων των νησιών αυτών στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι του προγράμματος θα μπορούν χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση να κάνουν διακοπές έως και δέκα διανυκτερεύσεων, αντί για πέντε που ισχύει για τους δικαιούχους που θα επιλέξουν άλλους προορισμούς.

 

Ωστόσο, με δεδομένο πως ο εσωτερικός τουρισμός καταγράφει δραματική πτώση την τελευταία τριετία, οι προσδοκίες των επιχειρηματιών δεν είναι μεγάλες, προσθέτοντας πως το βασικό είναι να ενισχυθεί η εικόνα των νησιών στις αγορές του εξωτερικού και παράλληλα να αυξηθούν οι πτήσεις τσάρτερ.


Media

Διαδικτυακά θα διεξαχθεί η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου

Διαδικτυακά θα διεξαχθεί η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου…

Το Βρετανικό Συμβούλιο Μόδας επιβεβαίωσε ότι η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου τον Φεβρουάριο θα διεξαχθεί,...

Secret Money

H Eλλάκτωρ, η Γ.Σ., τα... «σχέδια» και η παράταση

H Eλλάκτωρ, η Γ.Σ., τα... «σχέδια» και η…

Eξελίξεις στο μέτωπο EΛΛAKTΩP, με την αναβολή της έκτακτης γ.σ. της Reds (προγραμματισμένη για την...

Τουρισμός

Celestyal Cruises: Επανέναρξη κρουαζιέρων στις 24 Απριλίου

Celestyal Cruises: Επανέναρξη κρουαζιέρων στις 24 Απριλίου

Την έναρξη της τουριστικής περιόδου στις 24 Απριλίου με την κρουαζιέρα 7 διανυκτερεύσεων «Ειδυλλιακό Αιγαίο»...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.