Νέο «τσουνάμι» λουκέτων προ των πυλών

Τι θεωρούν ως must-do οι τραπεζίτες για να ανακάμψει η Οικονομία

 

Ένα αρκετά δύσκολο εξάμηνο έχει ήδη ξεκινήσει, τόσο για τον επιχειρηματικό κόσμο όσο και την ανεργία, καθώς αναμένεται μπαράζ «λουκέτων» σε επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα κρατήθηκαν «εν ζωή» μέσω κυρίως αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού τους, αλλά πλέον εμφανίζουν «κόπωση» στο να συνεχίσουν αυτήν την πρακτική –άλλωστε την ίδια «κόπωση» εμφανίζει το τραπεζικό σύστημα.

 

Οι τραπεζίτες κρούουν τον κώδωνα προειδοποιώντας ότι, μέχρι τέλος του έτους, πρέπει να τεθούν σε ισχύ όλα τα αναπτυξιακά μέτρα και εργαλεία στα οποία βασίζονται οι προσδοκίες για την ανάκαμψη της Οικονομίας. Όπως αναφέρουν, ήδη το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης προδιαγράφει τη διαμόρφωση θετικών εξελίξεων που αποτελούν ένα πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της χώρας στις αγορές. Αυτό είναι κάτι που πρέπει η χώρα να εκμεταλλευτεί, προχωρώντας με γρήγορα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και εγκαταλείποντας, ο καθένας από το πόστο του, τη μιζέρια και τη στείρα σκέψη.

 

Χθες, στη γενική συνέλευση των μετόχων της Eurobank, ο πρόεδρος της τράπεζας Νίκος Καραμούζης επισήμανε ότι το μεγάλο οικονομικό και πολιτικό ζητούμενο στην επόμενη φάση, είναι η ταχύτητα επιστροφής της χώρας σε υψηλούς ρυθμούς επενδύσεων, ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας [βλ. σχετικά: Καραμούζης: Ανάπτυξη με υπερφορολόγηση δεν έρχεται].

 

Οι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι για να βγουν οι επιχειρήσεις και η Οικονομία από το «τούνελ»και μάλιστα με τεράστια δυναμική ανόδου πρέπει να εφαρμοστούν με συνέπεια οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με τους Θεσμούς και να προωθηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις με αναπτυξιακό περιεχόμενο. Επίσης να ενθαρρυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για την προσέλκυση και παραμονή στην Ελλάδα ξένων επενδυτών. Μόνο μέσω των άμεσων ξένων επενδύσεων, όπως τονίζουν, μπορεί να καλυφθεί το μεγάλο επενδυτικό και αποταμιευτικό κενό της χώρας.

 

Είναι κρίσιμο, εκτιμούν, να υλοποιηθούν τα μεγάλα έργα υποδομών, να αξιοποιηθούν οι σημαντικοί πόροι του ΕΣΠΑ και οι διεθνείς επίσημες χρηματοδοτήσεις και να μεταφερθούν παραγωγικοί πόροι από μη εμπορεύσιμες διεθνώς δραστηριότητες σε εμπορεύσιμες, από τις εγχώριες υπηρεσίες και το Δημόσιο στη Βιομηχανία και την Αγροτική παραγωγή, από την κατανάλωση στις επενδύσεις και τις εξαγωγές.

 

Τέλος, θα πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες ρευστότητας και να αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που εδώ και ένα χρόνο "πνίγουν" τις επιχειρήσεις.


protoselida

World Business

“Gear down”  για τον  πληθωρισμό

“Gear down” για τον πληθωρισμό

«Καμπανάκια« χτυπούν στην οικονομία της Ευρωζώνης, συνεχώς. Το τελευταίο, το ρεκόρ τριετίας που «χτύπησε» ο...

Secret Money

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Tώρα που η ΔEH από το «γκρεμό» στον οποίο βρισκόταν, βαδίζει στο δρόμο της «διάσωσης»,...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Τουρισμός

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προώθηση οινοτουρισμού στο Παρίσι

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προώθηση οινοτουρισμού στο Παρίσι

Ειδική εκδήλωση - προβολή θα πραγματοποιήσει στο βραβευμένο ελληνικό εστιατόριο "Le Mavrommatis" στο Παρίσι, τη...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.