Νέο «τσουνάμι» λουκέτων προ των πυλών

Τι θεωρούν ως must-do οι τραπεζίτες για να ανακάμψει η Οικονομία

 

Ένα αρκετά δύσκολο εξάμηνο έχει ήδη ξεκινήσει, τόσο για τον επιχειρηματικό κόσμο όσο και την ανεργία, καθώς αναμένεται μπαράζ «λουκέτων» σε επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα κρατήθηκαν «εν ζωή» μέσω κυρίως αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού τους, αλλά πλέον εμφανίζουν «κόπωση» στο να συνεχίσουν αυτήν την πρακτική –άλλωστε την ίδια «κόπωση» εμφανίζει το τραπεζικό σύστημα.

 

Οι τραπεζίτες κρούουν τον κώδωνα προειδοποιώντας ότι, μέχρι τέλος του έτους, πρέπει να τεθούν σε ισχύ όλα τα αναπτυξιακά μέτρα και εργαλεία στα οποία βασίζονται οι προσδοκίες για την ανάκαμψη της Οικονομίας. Όπως αναφέρουν, ήδη το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης προδιαγράφει τη διαμόρφωση θετικών εξελίξεων που αποτελούν ένα πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της χώρας στις αγορές. Αυτό είναι κάτι που πρέπει η χώρα να εκμεταλλευτεί, προχωρώντας με γρήγορα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και εγκαταλείποντας, ο καθένας από το πόστο του, τη μιζέρια και τη στείρα σκέψη.

 

Χθες, στη γενική συνέλευση των μετόχων της Eurobank, ο πρόεδρος της τράπεζας Νίκος Καραμούζης επισήμανε ότι το μεγάλο οικονομικό και πολιτικό ζητούμενο στην επόμενη φάση, είναι η ταχύτητα επιστροφής της χώρας σε υψηλούς ρυθμούς επενδύσεων, ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας [βλ. σχετικά: Καραμούζης: Ανάπτυξη με υπερφορολόγηση δεν έρχεται].

 

Οι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι για να βγουν οι επιχειρήσεις και η Οικονομία από το «τούνελ»και μάλιστα με τεράστια δυναμική ανόδου πρέπει να εφαρμοστούν με συνέπεια οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με τους Θεσμούς και να προωθηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις με αναπτυξιακό περιεχόμενο. Επίσης να ενθαρρυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για την προσέλκυση και παραμονή στην Ελλάδα ξένων επενδυτών. Μόνο μέσω των άμεσων ξένων επενδύσεων, όπως τονίζουν, μπορεί να καλυφθεί το μεγάλο επενδυτικό και αποταμιευτικό κενό της χώρας.

 

Είναι κρίσιμο, εκτιμούν, να υλοποιηθούν τα μεγάλα έργα υποδομών, να αξιοποιηθούν οι σημαντικοί πόροι του ΕΣΠΑ και οι διεθνείς επίσημες χρηματοδοτήσεις και να μεταφερθούν παραγωγικοί πόροι από μη εμπορεύσιμες διεθνώς δραστηριότητες σε εμπορεύσιμες, από τις εγχώριες υπηρεσίες και το Δημόσιο στη Βιομηχανία και την Αγροτική παραγωγή, από την κατανάλωση στις επενδύσεις και τις εξαγωγές.

 

Τέλος, θα πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες ρευστότητας και να αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που εδώ και ένα χρόνο "πνίγουν" τις επιχειρήσεις.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Εξετάζεται η επαύξηση της παραγωγικής ικανότητας του αγωγού TAP

Εξετάζεται η επαύξηση της παραγωγικής ικανότητας του αγωγού…

Η προοπτική επαύξησης της μεταφορικής ικανότητας του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ εξετάζεται στο πλαίσιο market...

Media

Ενημέρωση για ΕΡΤ-ΑΠΕ ζητά η ΕΣΗΕΑ

Ενημέρωση για ΕΡΤ-ΑΠΕ ζητά η ΕΣΗΕΑ

Σε ανακοίνωση της η ΕΣΗΕΑ αναφέρει ότι “βρίσκεται σε ετοιμότητα και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις...

Secret Money

 H ΔEΠA KAI O POSEIDON

H ΔEΠA KAI O POSEIDON

Ένας (ακόμη) λόγος που «επείγουν» οι αποφάσεις για την «επόμενη μέρα» της ΔEΠA είναι οι...

Αθλητικά

Παρελθόν από τον Ολυμπιακό ο Μάντζαρης

Παρελθόν από τον Ολυμπιακό ο Μάντζαρης

Παρελθόν από τον Ολυμπιακό αποτελεί ο Βαγγέλης Μάντζαρης. Ο Έλληνας γκαρντ είχε συμβόλαιο μέχρι τη σεζόν 2019-20, αλλά...

Τουρισμός

Άμεσες ενέργειες για την στήριξη της Χαλκιδικής ως τουριστικού προορισμού

Άμεσες ενέργειες για την στήριξη της Χαλκιδικής ως…

Άμεσες ενέργειες για την στήριξη της Χαλκιδικής ως τουριστικού προορισμού αποφασίστηκαν σε ευρεία σύσκεψη που...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.