Γιατί το Brexit ανησυχεί την ΕΚΤ

Τρόπους αντιμετώπισης ενδεχόμενου Brexit θα αναζητήσουν οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε σημερινή τους συνάντηση.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους Financial Times, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα συζητήσουν με ποιον τρόπο θα διασφαλίσουν ότι μία έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ δεν θα καταπνίξει την περιορισμένη οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΚΤ εκτιμά ότι έχει τα διαθέσιμα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τις άμεσες συνέπειες που θα είχε ένα Brexit και την αναταραχή που θα προκαλούνταν από αυτό στις αγορές. H ανησυχία της ΕΚΤ είναι πιο μακροπρόθεσμη, καθώς θεωρεί ότι μία έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ δεν θα παρέλυε μόνο τη διάθεση για περαιτέρω ενοποίηση της Ευρωζώνης, αλλά θα μπορούσε να απελευθερώσει πολιτικές δυνάμεις που θα οδηγούσαν στην αποδιάρθρωση της ΕΕ, σημειώνουν οι Financial Times.

 

Η μεγαλύτερη ανησυχία για τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος θα εξηγήσει το απόγευμα τις θέσεις του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι ότι ένα Brexit θα προκαλούσε ένα ρεύμα ευρωσκεπτικισμού στην Ευρώπη, κάνοντας δυσκολότερη την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής ενοποίησης της Ευρωζώνης, η οποία είναι αναγκαία για να γίνει το ευρώ πιο βιώσιμο. Η ΕΚΤ έχει κάνει μία συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων με την Τράπεζα της Αγγλίας, επιτρέποντας στις βρετανικές τράπεζες να έχουν πρόσβαση σε ευρώ, ενώ δεσμεύεται στην παροχή απεριόριστων ποσών ευρώ σε τράπεζες της Ευρωζώνης, εφόσον αυτές έχουν επαρκή ενέχυρα για τη χρηματοδότηση που θα λάβουν.


protoselida

Secret Money

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή…

Tι συμβαίνει με τη μετοχή της MLS Πληροφορικής η οποία έχει υποχωρήσει κατά 36% στο...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Τουρισμός

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προώθηση οινοτουρισμού στο Παρίσι

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προώθηση οινοτουρισμού στο Παρίσι

Ειδική εκδήλωση - προβολή θα πραγματοποιήσει στο βραβευμένο ελληνικό εστιατόριο "Le Mavrommatis" στο Παρίσι, τη...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.