Χουλιαράκης: 3-4 δισ. ευρώ έσοδα από την χαλάρωση των Capital Controls

Ένεση ρευστότητας, ύψους 3 ή 4 δισ. ευρώ, προς στις τράπεζες χάρη στο νέο κύμα χαλάρωσης των capital controls αναμένει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος κατά τον απολογισμό της εκτέλεσης του προϋπολογισμού (Ιανουάριος-Ιούνιος) χθες στη Βουλή μίλησε για υπέρβαση στόχου 2% στο πρωτογενές πλεόνασμα και διαβεβαίωσε ότι το 2016 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%.

 

Σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο κ. Χουλιαράκης μίλησε για «δημοσιονομική ένεση» 3,5 δισ. ευρώ, που θα αποπληρωθεί από τον Ιούνιο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2016.

 

«Η εκταμίευση έχει ξεκινήσει» είπε και σημείωσε ότι τo υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη εκταμιεύσει το ποσό του 1,6 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών στους ΟΤΑ, τον ΕΟΠΥΥ, στο υπουργείο Υγείας και τα νοσοκομεία. Ανέφερε, μάλιστα, ότι το ποσό που προορίζεται για τα νοσοκομεία είναι της τάξης των 587 εκατ. ευρώ και έχει ήδη εγκριθεί. Ο κ. Χουλιαράκης παραδέχτηκε, όμως, ότι αυτά τα τρία εργαλεία θα έχουν βραχυμεσοπρόθεσμη απόδοση με χρονικό ορίζοντα 1 ή 1,5 έτους.

 

Σημείωσε, παράλληλα, ότι αν δεν υπάρξουν μεγάλες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις «δεν θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τους ρυθμούς αυτούς για πολλά έτη στο μέλλον». Δήλωσε, πάντως, απόλυτα ικανοποιημένος από την εκτέλεση του α' εξαμήνου του προϋπολογισμού, μιλώντας για «εντυπωσιακή βελτίωση των μεγεθών».

 

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 2,478 δισ. ή 1,4% του ΑΕΠ έναντι στόχου για έλλειμμα. «Η υπέρβαση του στόχου είναι της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ» είπε και διαβεβαίωσε ότι το έτος θα κλείσει με την ελληνική οικονομία να «προσγειώνεται» σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

Media

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Οι βασικοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών εφημερίδων είναι οι ακόλουθοι:

Secret Money

OI 2 «OΨEIΣ» THΣ AMERESCO

OI 2 «OΨEIΣ» THΣ AMERESCO

Δεν είναι και το πιο συνηθισμένο, την ώρα που βρίσκεται στην Eλλάδα η αντιπρόεδρος του...

Αθλητικά

Αλλάζει πόλη το Grand Prix της Βραζιλίας

Αλλάζει πόλη το Grand Prix της Βραζιλίας

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο «μετακομίζει» το Grand Prix της Βραζιλίας από το 2021.

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.