Χουλιαράκης: 3-4 δισ. ευρώ έσοδα από την χαλάρωση των Capital Controls

Ένεση ρευστότητας, ύψους 3 ή 4 δισ. ευρώ, προς στις τράπεζες χάρη στο νέο κύμα χαλάρωσης των capital controls αναμένει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος κατά τον απολογισμό της εκτέλεσης του προϋπολογισμού (Ιανουάριος-Ιούνιος) χθες στη Βουλή μίλησε για υπέρβαση στόχου 2% στο πρωτογενές πλεόνασμα και διαβεβαίωσε ότι το 2016 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%.

 

Σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο κ. Χουλιαράκης μίλησε για «δημοσιονομική ένεση» 3,5 δισ. ευρώ, που θα αποπληρωθεί από τον Ιούνιο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2016.

 

«Η εκταμίευση έχει ξεκινήσει» είπε και σημείωσε ότι τo υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη εκταμιεύσει το ποσό του 1,6 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών στους ΟΤΑ, τον ΕΟΠΥΥ, στο υπουργείο Υγείας και τα νοσοκομεία. Ανέφερε, μάλιστα, ότι το ποσό που προορίζεται για τα νοσοκομεία είναι της τάξης των 587 εκατ. ευρώ και έχει ήδη εγκριθεί. Ο κ. Χουλιαράκης παραδέχτηκε, όμως, ότι αυτά τα τρία εργαλεία θα έχουν βραχυμεσοπρόθεσμη απόδοση με χρονικό ορίζοντα 1 ή 1,5 έτους.

 

Σημείωσε, παράλληλα, ότι αν δεν υπάρξουν μεγάλες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις «δεν θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τους ρυθμούς αυτούς για πολλά έτη στο μέλλον». Δήλωσε, πάντως, απόλυτα ικανοποιημένος από την εκτέλεση του α' εξαμήνου του προϋπολογισμού, μιλώντας για «εντυπωσιακή βελτίωση των μεγεθών».

 

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 2,478 δισ. ή 1,4% του ΑΕΠ έναντι στόχου για έλλειμμα. «Η υπέρβαση του στόχου είναι της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ» είπε και διαβεβαίωσε ότι το έτος θα κλείσει με την ελληνική οικονομία να «προσγειώνεται» σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%.


protoselida

Secret Money

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή…

Tι συμβαίνει με τη μετοχή της MLS Πληροφορικής η οποία έχει υποχωρήσει κατά 36% στο...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Τουρισμός

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προώθηση οινοτουρισμού στο Παρίσι

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προώθηση οινοτουρισμού στο Παρίσι

Ειδική εκδήλωση - προβολή θα πραγματοποιήσει στο βραβευμένο ελληνικό εστιατόριο "Le Mavrommatis" στο Παρίσι, τη...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.