Deal News Online

undefined

Μοσκοβισί: Ανθεκτικότερη των προβλέψεων η ελληνική οικονομία

Σταδιακή χαλάρωση ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και στήριξη επενδύσεων στο προσεχές μέλλον

 

Ικανοποιημένος από την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι η οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική από τις αρχικές προβλέψεις.

 

Σε ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, ο Ευρωπαίος επίτροπος σημειώνει ότι η βελτίωση της εμπιστοσύνης, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), αναμένεται να διευκολύνει τη σταδιακή χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και να στηρίξει τις επενδύσεις.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει το δεύτερο εξάμηνο του 2016, θα ενισχυθεί περαιτέρω το 2017 και θα εξακολουθήσει να βελτιώνεται το 2018. «Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης, συμφωνήθηκε η εκταμίευση 10,3 δισ. ευρώ, από τα οποία εκταμιεύθηκε ήδη ποσό 7,5 δισ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να βελτιώσει τη συνολική ρευστότητα μέσω της τακτοποίησης καθυστερούμενων οφειλών της κυβέρνησης» τονίζει στη συνέχεια.

 

Παράλληλα, ο κ. Μοσκοβισί παραπέμπει στη δέσμευση της Κομισιόν για παροχή τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα, προκειμένου να προετοιμάσει και να εφαρμόσει τις διοικητικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη.

 

Σχετικά με το ζήτημα του χρέους, ο επίτροπος υπενθυμίζει ότι υπάρχει συμφωνία για μία «δέσμη μέτρων», η οποία θα εφαρμοστεί σταδιακά.

 

Η ερώτηση Παπαδημούλη


Στην Έκθεση της Επιτροπής με τις Ευρωπαϊκές Οικονομικές Προβλέψεις (European Economic Forecast-Winter 2016), σημειώνεται πως, κατά τα 3 πρώτα τρίμηνα του 2015, η ελληνική οικονομία αποδείχτηκε ανθεκτική, παρά τις οικονομικές πιέσεις που δέχτηκε, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση παρέμεινε πιο ισχυρή από το αναμενόμενο. Ταυτόχρονα ο τουριστικός τομέας συνεχίζει τις εξαιρετικά θετικές επιδόσεις του.

 

Επίσης, η Έκθεση αναφέρει πως αναμένεται χαλάρωση των capital controls καθώς και ανάκτηση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας, γεγονός που σταδιακά θα ισχυροποιήσει την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας.

 

Με βάση τα παραπάνω, και για να επιστρέψει το ταχύτερο η ελληνική οικονομία σε σταθερή, ισχυρή και βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά, ερωτάται η Επιτροπή:

 

- Ποιες είναι οι προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας για το Β' Εξάμηνο του 2016 και για τα έτη 2017 και 2018;

 

- Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης;

 

- Τι προτείνει η Επιτροπή για ισχυρή προσέλκυση επενδύσεων και ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας;»

 

Η απάντηση Μοσκοβισί


«Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις 2016 της Επιτροπής, το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας αναμένεται να μειωθεί κατά 0,3% το 2016, καθώς η οικονομία αποδείχτηκε πιο ανθεκτική σε σχέση με τις προβλέψεις του Αυγούστου 2015. Η βελτίωση της εμπιστοσύνης μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) αναμένεται να διευκολύνει τη σταδιακή χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και να στηρίξει τις επενδύσεις. Αναμένεται ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει το δεύτερο εξάμηνο του 2016, θα ενισχυθεί περαιτέρω το 2017 και θα εξακολουθήσει να βελτιώνεται το 2018. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης, συμφωνήθηκε η εκταμίευση 10,3 δισ. EUR, από τα οποία εκταμιεύθηκε ήδη ποσό 7,5 δισ. EUR, το οποίο αναμένεται να βελτιώσει τη συνολική ρευστότητα μέσω της τακτοποίησης καθυστερούμενων οφειλών της κυβέρνησης.

 

Στις 24 Μαΐου 2016, η Ευρωομάδα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επίτευξη πλήρους συμφωνίας υπηρεσιακού επιπέδου μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, και τα μέλη της συμφώνησαν σε μια δέσμη μέτρων για το χρέος τα οποία θα εφαρμοστούν σταδιακά.

 

Τον Ιούλιο του 2015, η Επιτροπή υπέβαλε σχέδιο για την απασχόληση και την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Στις 14 Οκτωβρίου 2015, τέθηκαν σε ισχύ έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων ρευστότητας στο πλαίσιο προγραμμάτων που στηρίζονται από κονδύλια της ΕΕ, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την καταβολή 2,3 δισ. EUR στην Ελλάδα - σε χωριστό και αποκλειστικό λογαριασμό - για να διασφαλιστεί ότι τα ποσά αυτά θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνον για πληρωμές προς τους δικαιούχους και τις δράσεις των επιχειρησιακών προγραμμάτων.

 

Η Επιτροπή παρέχει τεχνική βοήθεια για να βοηθήσει την Ελλάδα να προετοιμάσει και να εφαρμόσει τις διοικητικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη, μεταξύ άλλων με την παροχή συνδρομής για την καλύτερη αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων. Σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί και υπογραφεί τα δύο πρώτα έργα (το πρώτο τον Μάιο του 2016).


World Business

 O Banksy μας δείχνει  τον... Monet

O Banksy μας δείχνει τον... Monet…

Δημοπρατείται, μετά από παγκόσμιο τουρ η ερμηνεία του street artist επί του ιμπρεσιονιστικού αριστουργήματος...

Secret Money

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

«H σελίδα μας είναι υπό κατασκευή. Σύντομα κοντά σας». Aυτό το μήνυμα έβλεπαν όσοι προσπαθούν...

Αθλητικά

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης ανακοίνωσε την μεταγραφή του σταρ της Μπαρτσελόνα Λουίς Σουάρεζ αργά την Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας ότι ο Ουρουγουανός επιθετικός πρόκειται...

Τεχνολογία

«Delete» σε Pirate Bay, Gamato και εκατοντάδες ακόμη ιστοσελίδες

«Delete» σε Pirate Bay, Gamato και εκατοντάδες ακόμη…

Η Επιτροπή για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ) αποφάσισε...

Περιβάλλον

Αρκτική: Σε επίπεδα ρεκόρ η μείωση του πάγου

Αρκτική: Σε επίπεδα ρεκόρ η μείωση του πάγου

Αμερικάνοι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα δορυφορικά δεδομένα δείχνουν ότι η κάλυψη του πάγου της Αρκτικής...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.