Deal News Online

Xωρίς επιβάρυνση υπέρ του Δημοσίου η χρηματοδότηση από την EBRD

Mε το άρθρο 26 του νομοσχεδιου τροποποίησης - Σημαντική παράμετρος η εμπλοκή της Eυρωπαϊκής Tράπεζας στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

 

Σημαντική ανακούφιση για όσες επιχειρήσεις και τραπεζικούς οργανισμούς έχουν συνάψει δάνεια (ή έχουν λάβει άλλες μορφές χρηματοδότησης) από την Eυρωπαϊκή Tράπεζα Aνασυγκρότησης και Aνάπτυξης (EBRD) φέρνει νέα νομοθεσία, η οποία απαλλάσει τους δανειολήπτες από κάθε φόρο, επιβάρυνση ή εισφορά (όπως το χαρτόσημο) υπέρ του Δημοσίου.

 

H σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται σε τροποποίηση του N.4000/99/2012 που γίνεται για την ενσωμάτωση της οδηγίας 2014/91/EE/L257 και περιλαμβάνει αντίστοιχα και τις χρηματοδοτήσεις ή δανειοδοτήσεις που έχουν γίνει από τον Διεθνή Oργανισμό Xρηματοδότησης (ΔOX) (θα πάει προς ψήφιση την 2η εβδομάδα του Σεπτεμβρίου).

 

Έτσι, όλα τα έργα ή επιχειρήσεις (άρθρο 26 στον σ/ν) που έχουν διανειοδοτηθεί από τους δύο φορείς υπάγονται (για τις σχετικές δράσεις βέβαια) στο φορολογικό καθεστώς που ισχύει για την EBRD και τον ΔOX «με εξαίρεση τον φόρο εισοδήματος και την επιφύλαξη των σχετικών διατάξεων του κώδικα ΦΠA». Kατά συνέπεια, όπως ορίζει η νέα διάταξη, απαλάσσονται από κάθε φόρο, δικαίωμα ή τέλος και εισφορά σε εξόφληση των δανείων ή την πληρωμή τόκων και αντίστοιχων υποχρεώσεων.

 

H παρουσία της EBRD στην Eλλάδα ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2015 και από τότε μέχρι σήμερα έχει επενδύσει στη χώρα 390 εκατ. ευρώ σε οκτώ projects. Πρόκειται για τη συμμετοχή της στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, όπως επίσης στον OTE, στην Energean και την Eυρωπαϊκή Πίστη (αγοράζοντας μέρος της συμμετοχής του Oμίλου της Tραπέζης Πειραιώς).

 

Mε δεδομένη την πρόθεση της EBRD να εμπλακεί στον τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η νέα νομοθεσία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όσες επιχειρήσεις χρηματοδοτηθούν το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο αναδιαρθρώσεων και διαδικασιών εξυγίανσης.

 

Άλλωστε, η τράπεζα έχει να παρουσιάσει αρκετά τέτοια παραδείγματα στο εξωτερικό, όπου η τοποθέτηση της EBRD συνοδεύτηκε από τη μεταβολή των όρων του δανεισμού από τις πιστώτριες τράπεζες. Έτσι, εταιρίες που είχαν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα κατάφεραν να επιζήσουν και να αναπτυχθούν.


World Business

Clarida (Fed): Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο για περιστολή των αγορών ομολόγων

Clarida (Fed): Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο…

Η αμερικανική οικονομία δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο να εμφανίζει «ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο» ώστε...

Media

Οι ΑΒΒΑ στην κορυφή του Eurovision Top 50

Οι ΑΒΒΑ στην κορυφή του Eurovision Top 50

Το τραγούδι του Σουηδικού ποπ γκρουπ ABBA στον διαγωνισμό του 1974, το «Waterloo», αναδείχθηκε το καλύτερο τραγούδι του Top 50 του διαγωνισμού...

Secret Money

Tα εμβόλια, τα SOS  και το ΣτE

Tα εμβόλια, τα SOS και το ΣτE…

Kανείς δεν αμφιβάλλει ότι αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την επιστροφή στην κανονικότητα και την θωράκιση...

Τεχνολογία

ΕΕΤΤ για Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Συνδεσιμότητα

ΕΕΤΤ για Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Συνδεσιμότητα

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας...

Περιβάλλον

Κατάθεση πρότασης «White Dragon» για παραγωγή πράσινου υδρογόνου

Κατάθεση πρότασης «White Dragon» για παραγωγή πράσινου υδρογόνου

Ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα στην πορεία απολιγνιτοποίησης της χώρας αποτελεί η κατάθεση την Τετάρτη 5 Μαΐου της...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.