«Κόπωση» σε επενδύσεις, εξαγωγές, τουρισμό, ναυτιλία

Τι δείχνουν τα οριστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ

 

Η άτακτη υποχώρηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), όπως αυτή εμφανίζεται στα οριστικά στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, δεν αντανακλά μόνον την άθλια κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική Οικονομία, αλλά δίνει έναυσμα σε περαιτέρω ανησυχίες σχετικά με το μέλλον των επενδύσεων, των εξαγωγών, του τουρισμού και άλλων σημαντικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ως «πυλώνες» της ανάπτυξης.

 

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε σύγκριση με το 2008, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 26,4%, φέρνοντας εισοδήματα και περιουσίες σε δεινή κατάσταση. Ανάλογα πτωτική πορεία διαγράφουν οι επενδύσεις που, από το β' τρίμηνο του 2013 μέχρι το β' τρίμηνο του 2016, έχουν σταθεροποιηθεί στα περίπου 5,5 δισ. ευρώ. Το 2008 η επενδυτική δαπάνη ήταν περίπου14,4 δισ. ευρώ, επομένως οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 60% -κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί σε καμμία χρονιά από το 1995 και εντεύθεν (ενδεικτικά, στο β' τρίμηνο του 1995, η αξία των επενδύσεων ήταν 6,6 δισ. ευρώ).

 

Σε «κόπωση» και οι εξαγωγές


Τα capital controls δημιούργησαν προβλήματα και στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, παρά την σθεναρή άμυνα που αυτά κράτησαν κατά την τελευταία 6ετία παρουσιάζοντας αύξηση. Τώρα, στο β' τρίμηνο του 2016, εμφανίζουν μείωση που, ακριβώς επειδή οι προσδοκίες ήταν αντίστροφες, προκαλείται έντονη ανησυχία.

 

Την ίδια εικόνα παρουσιάζουν και οι τομείς των υπηρεσιών που ενσωματώνουν τον τουρισμό, την ναυτιλία, τις αεροπορικές και τις οδικές μεταφορές, με τις συνολικές εισπράξεις να κινούνται στα επίπεδα του 2005, δηλαδή στα 12,2 δισ. ευρώ.

 

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η ελληνική Οικονομία χρειάζεται άμεσα ένα ισχυρό επενδυτικό σοκ -κάτι που απαιτεί χρόνο και συντονισμένη δράση αρμόδιων φορέων, επιχειρηματιών και κυβέρνησης.

 

Για να συμβεί απαιτείται σταθερότητα, αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, διευθέτηση του δημόσιου χρέους, που άλλωστε έχουν υποσχεθεί οι εταίροι, και ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο, ώστε να προσελκύσει η χώρα μας το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.

 

Χρειάζεται επίσης στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν καταφέρει να επιβιώσουν μέσα από τη δίνη της κρίσης, με μείωση του φορολογικού βάρους και διευκόλυνση στην καταβολή οφειλών προς Δημόσιο και ασφαλιστικά Ταμεία.


protoselida

Media

Απεβίωσε ο αρχικός κιθαρίστας των Motorhead, Larry Wallis

Απεβίωσε ο αρχικός κιθαρίστας των Motorhead, Larry Wallis

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 70 ετών άφησε ο πρώτος κιθαρίστας των Motorhead,...

Secret Money

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

Mπορεί ο Γ. Σταματίου να διατηρήθηκε στη θέση του επικεφαλής του Iασώ, αλλά στο νέο...

Αυτοκίνητο

Fiat: Επενδύει σε νέες υπηρεσίες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Fiat: Επενδύει σε νέες υπηρεσίες για τα ηλεκτρικά…

Μνημόνιο συνεργασίας στην έρευνα των υπηρεσιών που αφορούν στα δίκτυα V2G υπεγράφη μεταξύ της Terna,...

Περιβάλλον

ΚΑΠΕ: Ανέλαβε το πρόγραμμα EMOBICITY για την ηλεκτροκίνηση

ΚΑΠΕ: Ανέλαβε το πρόγραμμα EMOBICITY για την ηλεκτροκίνηση

Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (KAΠE) ανέλαβε πρόσφατα τον συντονισμό του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος EMOBICITY...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.