Deal News Online

undefined

Η υπερφορολόγηση δεν λύγισε τον τουρισμό

Σε «στυλοβάτη» της ελληνικής οικονομίας αναδεικνύεται ο τομέας του τουρισμού, στον οποίο απασχολούνται 8 στους 10 νέους εργαζόμενους, τη στιγμή που άλλοι κλάδοι παρουσίασαν σημάδια κόπωσης και υποχώρησης.

 

Σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα βασικότερα αεροδρόμια της χώρας για το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου αυξήθηκαν κατά 6,5% ή κατά περίπου 753.000.

 

Το αποτέλεσμα των αφίξεων συνολικά για το οκτάμηνο κλείνει με θετικό πρόσημο, παρότι οι οδικές αφίξεις στις βασικότερες πύλες εισόδου της χώρας παρουσίασαν πτώση κατά 3,8% ή κατά περίπου 322.000 σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2015.

 

Σε ό,τι αφορά τον Αύγουστο, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 6,4%, ενώ οι οδικές μειώθηκαν κατά 0,7%. Κερδισμένοι προορισμοί για τον Αύγουστο ήταν η Κρήτη, το Ιόνιο και οι Κυκλάδες, καθώς οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 10,7%, 11% και 10,6% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, το προσφυγικό ζήτημα συνέχισε να επηρεάζει προορισμούς όπως η Κως, η Σάμος και η Λέσβος, όπου οι αφίξεις παρουσίασαν πτώση κατά 15,1%, 26,1% και 59,5% αντίστοιχα.

 

Εξάλλου, στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας που περιλαμβάνονται στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ καταδεικνύουν τη σημασία του τουρισμού και στην απασχόληση. Σύμφωνα με αυτά, το 82,8% της αύξησης της μισθωτής απασχόλησης για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου στο σύνολο της οικονομίας (253.945) οφείλεται στον τουριστικό τομέα (210.226).

 

Για τον Ιούλιο η αύξηση στην εστίαση και στα καταλύματα υπερέβη την αύξηση της απασχόλησης στο σύνολο της οικονομίας κατά 52%.

 

Παράλληλα, τα μηνιαία στοιχεία απασχόλησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δείχνουν ότι η απασχόληση στον τουρισμό αυξήθηκε και το 2015 κατά 14,8%, ενώ οι αμοιβές κατά 13,3%. Σημειώνεται ότι ο ελληνικός τουρισμός από το 2010 –και υπό συνθήκες πρωτόγνωρης ύφεσης– αύξησε κατά 40% τα έσοδα που έφερε στη χώρα έναντι πτώσης του ΑΕΠ κατά 25%, αναφέρει η Καθημερινή. Η άμεση συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ είναι πλέον 10% και η συνολική 25%. Επιπλέον, είναι ο κατεξοχήν εξαγωγικός τομέας, αφού τα έσοδά του προέρχονται κατά 90% από το εξωτερικό, καλύπτοντας τουλάχιστον το 90% του ελλείμματος ισοζυγίου αγαθών της χώρας.

 

Σχολιάζοντας τα τελευταία στοιχεία των βασικών τουριστικών μεγεθών, ο ΣΕΤΕ επισημαίνει ότι η ισχυροποίηση του ρεύματος κρατήσεων τελευταίας στιγμής κατά τον μήνα Αύγουστο ενισχύει τις πιθανότητες επίτευξης του στόχου των αφίξεων που έχει θέσει ο Σύνδεσμος από την αρχή του χρόνου για αύξηση σε ποσοστό 6%. Ομως, συνεχίζει, είναι εξαιρετικά δύσκολη η επίτευξη του στόχου αντίστοιχης αύξησης των τουριστικών εσόδων. Πάντως, ο ΣΕΤΕ υπογραμμίζει ότι η όποια θετική ή αρνητική διακύμανση στα έσοδα του τομέα δεν θα αντικατοπτρίζει την εικόνα στα αποτελέσματα των τουριστικών επιχειρήσεων, αφού με την ισχύουσα υπερφορολόγηση είναι δεδομένο ότι η πλειονότητα θα καταγράψει ζημίες.

 

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Συνδέσμου, οι επιχειρήσεις του τομέα επιβαρύνθηκαν σε ετήσια βάση με πρόσθετη φορολογία ύψους 800 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, προκειμένου να ενισχύσουν τις κρατήσεις τους, αναγκάστηκαν εις βάρος των εσόδων τους να προχωρήσουν σε εκπτώσεις και προσφορές.

 

Ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι η συνεχιζόμενη καθυστέρηση από την πλευρά της πολιτείας στην επίλυση σημαντικών ζητημάτων του ελληνικού τουρισμού, όπως η οριστική και συστηματική διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος, καθώς και η ολοκλήρωση του ειδικού χωροταξικού σχεδίου συμβάλλουν ανασταλτικά στην εικόνα της χώρας στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και άρα στην περαιτέρω άνοδο των βασικών και επιμέρους μεγεθών του ελληνικού τουρισμού.


World Business

AS Company: Πτώση για τον κύκλο εργασιών στο α' εξάμηνο

AS Company: Πτώση για τον κύκλο εργασιών στο…

Μειωμένος κατά 26,33% εμφανίστηκε ο κύκλος εργασιών της AS Company, τους πρώτους μήνες του έτους, το...

Media

Κυριαρχεί πιο μεταδοτικό στέλεχος κορωνοϊού

Κυριαρχεί πιο μεταδοτικό στέλεχος κορωνοϊού

Η πρώτη μελέτη για την ανάλυση της δομής του κορωνοϊού από δύο κύματα μόλυνσης σε...

Secret Money

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

Mε «σπριντ» παρομοιάζουν αρκετοί, -κοντά στις διεργασίες-, την προσπάθεια να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να...

Αθλητικά

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης ανακοίνωσε την μεταγραφή του σταρ της Μπαρτσελόνα Λουίς Σουάρεζ αργά την Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας ότι ο Ουρουγουανός επιθετικός πρόκειται...

Τεχνολογία

Cisco: Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων

Cisco: Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων

Την έναρξη λειτουργίας του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων (www.cisco.com/go/dts) στην πόλη της...

Τουρισμός

CLIA: Επανεκκίνηση κρουαζιέρων με υποχρεωτικά τεστ

CLIA: Επανεκκίνηση κρουαζιέρων με υποχρεωτικά τεστ

Τα τεστ θα είναι υποχρεωτικά για τους επιβάτες κρουαζιέρας πριν από την επιβίβαση, καθώς οι μεγαλύτερες εταιρίες κρουαζιέρας θέλουν...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.