Deal News Online

Μελίτη ΙΙ: Ο «οδικός χάρτης» της ελληνοκινεζικής σύμπραξης

Περισσότερα στοιχεία για τα επόμενα βήματα σχετικά με την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας «Μελίτη ΙΙ» στη Φλώρινα ήρθαν στο φως χθες, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας(MoU) ανάμεσα στην ΔΕΗ, την κινεζική CMEC και τις δύο ιδιωτικές εταιρείες (ΤΕΡΝΑ, Άκτωρ) που κατέχουν λιγνιτωρυχεία στην περιοχή.

 

Ενδεικτικό είναι πως διασαφήθηκε τι θα μπορούσε να συνεισφέρει κάθε μία από τις παραπάνω επιχειρήσεις, ώστε να πάρει μέρος στη θυγατρική εταιρεία που θα συσταθεί και η οποία θα αναλάβει την υλοποίηση του πρότζεκτ. Έτσι, όσον αφορά τη ΔΕΗ, τα σχέδιό της είναι να εκχωρήσει στη θυγατρική την ήδη υπάρχουσα μονάδα «Μελίτη Ι», ισχύος 330 MW, τον χώρο κατασκευής της καινούρια μονάδας, την άδεια κατασκευής της, το λιγνιτωρυχείο στην περιοχή «Κλειδί», όπως επίσης και το 40% που κατέχει από το λιγνιτωρυχείο της Βεύης.

 

Κατασκευή με κινεζικά κεφάλαια

 

Από την πλευρά της, η CMEC θα αναλάβει τη σχεδίαση και τη χρηματοδότηση κατασκευής της μονάδας, η οποία θα έχει ισχύ 450 MW. Με βάση τις μελέτες που είχε πραγματοποιήσει η Δημόσια Επιχείρηση στο παρελθόν, όταν διερευνούσε το ενδεχόμενο να κατασκευάσει μόνη της τη «Μελίτη ΙΙ», η εκτίμηση για το κόστος υπολογιζόταν στα 750 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, για την κινεζική εταιρεία, ενδεχομένως να αποδειχθεί μικρότερο το ποσό που θα χρειασθεί να δαπανήσει.

 

Τέλος, οι Άκτωρ και ΤΕΡΝΑ θα συνεισφέρουν στη θυγατρική το 60% από το λιγνιτικό πεδίο της Βεύης, το οποίο βρίσκεται στην κυριότητά τους, όπως επίσης και το λιγνιτωρυχείο της Αχλάδας.

 

Από τα περιουσιακά στοιχεία και τα κεφάλαια που θα εκχωρήσει κάθε εταίρος, θα προσδιορισθεί και ο αριθμός των μετοχών που θα λάβει από το κοινοπρακτικό σχήμα. Μάλιστα, για την κατανομή των ποσοστών, θα προσληφθεί ανεξάρτητος εκτιμητής, ο οποίος θα αναλάβει να αποτιμήσει οικονομικά τη συνεισφορά τους και επομένως το μετοχικό «πακέτο» που αναλογεί σε κάθε συμμετέχοντα.

 

Ολοκλήρωση μέχρι το 2023

 

Με την υπογραφή του MoU, άνοιξε ο δρόμος για να δημιουργηθεί μία ομάδα εργασίας, η οποία θα εξετάσει κάθε οικονομική πτυχή του πρότζεκτ. Στην περίπτωση που προκύψει πως το πρότζεκτ είναι βιώσιμο, τότε η θυγατρική θα συσταθεί μέσα στο 2017.

 

Η κατασκευή της μονάδας θα μπορούσε να ξεκινήσει έναν χρόνο αργότερα, την οποία δεν είναι απίθανο να αναλάβουν ελληνικές εταιρείες, αφού η CMEC δεν έχει κανενός είδους απαίτηση ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται πως δεν θα χρειασθούν περισσότερο από 4-5 χρόνια για να ολοκληρωθεί η «Μελίτη ΙΙ», κάτι που σημαίνει πως το αργότερο το 2023 θα είναι έτοιμη να τεθεί σε λειτουργία.

 

Έμμεση αναβάθμιση και της «Μελίτη Ι»


Η μονάδα θα είναι υπερσύγχρονη και θα εκπέμπει πολύ λιγότερους ρύπους από τα υπάρχοντα λιγνιτικά εργοστάσια παλιότερης «γενιάς» της ΔΕΗ, αφού θα έχει υψηλή απόδοση (έως και 41,5%). Παράλληλα με την κατασκευή, θα πραγματοποιηθούν οι προπαρασκευαστικές εργασίες στα λιγνιτωρυχεία, ώστε με την έναρξη της λειτουργίας της να είναι έτοιμα να την τροφοδοτήσουν με καύσιμο.

 

Ο λιγνίτης της περιοχής είναι από τους πιο πλούσιους στην Ελλάδα σε θερμογόνο δύναμη, κάτι που σημαίνει πως ωφελημένη από το πρότζεκτ θα είναι και η επίσης υπερσύγχρονη «Μελίτη Ι». Κι αυτό γιατί με την τροφοδοσία της με ποιοτικότερο καύσιμο, από αυτό που χρησιμοποιείται σήμερα, θα μπορέσει να αυξηθεί η πραγματική της απόδοση, φθάνοντας στο ποσοστό που προβλέπουν οι τεχνικές της προδιαγραφές.

 

Στόχος ο λιγνίτης στο 35% της ηλεκτροπαραγωγής


Αν υλοποιηθεί, η «Μελίτη ΙΙ» θα πάρει τη θέση παλιών και ρυπογόνων λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ, που θα χρειασθεί να αποσυρθούν μέσα στα επόμενα χρόνια. Επομένως, θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στη συμμετοχή κατά 35% του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, ένα ποσοστό που σύμφωνα με τη διοίκηση της Δημόσιας Επιχείρησης είναι απαραίτητο για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας.


World Business

Halliburton: Καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη και έσοδα στο α΄ τρίμηνο

Halliburton: Καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη και έσοδα στο…

Κατά 2,3% ενισχύεται η μετοχή της Halliburton στις προσυνεδριακές συναλλαγές, καθώς η εταιρεία πετρελαϊκών υπηρεσιών...

Media

Ένας χρόνος ERTFLIX με εορταστικά δώρα!

Ένας χρόνος ERTFLIX με εορταστικά δώρα!

Ένα χρόνο κλείνει σήμερα το ERTFLIX και το γιορτάζει με πολλά δώρα προς τους χιλιάδες...

Αθλητικά

UEFA: “Συνωμότες” οι “12” της European Super League

UEFA: “Συνωμότες” οι “12” της European Super League

Οι 55 εθνικές ομοσπονδίες-μέλη της UEFA ενέκριναν ομόφωνα την Τρίτη μια κοινή δήλωση που καταδικάζει...

Τεχνολογία

Facebook: Αντιγράφει το Clubhouse με Live Audio Rooms

Facebook: Αντιγράφει το Clubhouse με Live Audio Rooms

Μια σειρά χαρακτηριστικών και λειτουργιών audio ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει τους επόμενους μήνες το Facebook, σε μια...

Υγεία & Διατροφή

Περιφέρεια Κρήτης: Αναβάθμιση 10 κέντρων υγείας

Περιφέρεια Κρήτης: Αναβάθμιση 10 κέντρων υγείας

Η Περιφέρεια Κρήτης αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την προμήθεια βιοϊατρικού εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό δέκα Κέντρων Υγείας...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.