Deal News Online

undefined

Καταγράφονται οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό

Σε 170 ανέρχονται οι ελληνικές και ξένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που πραγματοποίησαν δράσεις στην Ελλάδα, από την εποχή της έξαρσης της προσφυγικής κρίσης μέχρι σήμερα, σύμφωνα με καταγραφή που πραγματοποίησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

 

Το υπουργείο προχώρησε στη συγκέντρωση, κωδικοποίηση και συντονισμό των στοιχείων που έχουν συλλεγεί από υπουργεία και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, σχετικά με τις οργανώσεις που προσφέρουν έργο στο προσφυγικό.

 

Πηγή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, η παραπάνω καταγραφή έγινε μέσα από συνέργειες με το υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής, το υπουργείο Υγείας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που είχαν ήδη εγγράψει τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό.

 

«Δεν φτιάξαμε μια καινούρια υπηρεσία και δεν υποκαθιστούμε τις δομές που πιστοποιούν τις οργανώσεις στα υπουργεία και τις περιφέρειες» διευκρινίζει η ίδια πηγή.

 

Οι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών προχώρησαν στη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, «ένα έργο που έγινε χωρίς να κοστίσει τίποτα στο ελληνικό Δημόσιο», όπως επισημαίνεται, η οποία θα είναι διαθέσιμη στο κοινό ως το τέλος του μήνα μέσω διαδικτύου.

 

Σε αυτήν, η κάθε οργάνωση θα έχει ένα προσωπικό κωδικό και θα μπορεί να μπαίνει και να αλλάζει ή να ενσωματώνει τα στοιχεία της.

 

Επίσης, θα έχει τη δυνατότητα να δηλώνει το ενδιαφέρον της για τον τομέα δράσης της, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν για παρεχόμενες υπηρεσίες.

 

Πριν από δύο ημέρες δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, για τη σύσταση του Εθνικού Μητρώου ΜΚΟ, που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης.

 

Το Μητρώο, όπως διευκρινίζεται από κύκλους του υπουργείου θα αποτελεί «σύνθεση όλων των μητρώων που υπάρχουν και για το λόγο αυτό δεν χρειάζεται να κάνει εγγραφή κάποια οργάνωση που έχει ήδη καταγραφεί από άλλο φορέα».

 

Το Εθνικό Μητρώο, όπως αναφέρεται στην απόφαση, θα περιέχει πληροφορίες σχετικές με στοιχεία του φορέα, στοιχεία σύστασής του, φορολογικά στοιχεία, οικονομικά στοιχεία, στοιχεία νόμιμου εκπροσώπου στην Ελλάδα, παρεχόμενες υπηρεσίες, υλικοτεχνική υποδομή και απασχολούμενο προσωπικό (αμειβόμενο ή εθελοντές).

 

Οι ΜΚΟ θα έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν για σχετικές αλλαγές και ιδίως για τη διακοπή λειτουργίας τους ή τυχόν αποχώρησή τους από την ελληνική επικράτεια ή το πεδίο δράσης.

 

Οι διαδικασίες εγγραφής θα γίνονται ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής. Όπως διευκρινίζεται, η εγγραφή των φορέων θα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, τόσο για τη δραστηριοποίησή τους, όσο και για τη συνακόλουθη πιστοποίησή τους και την ευρύτερη συνεργασία τους με τις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών.

 

Πάντως υπολογίζεται ότι με τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Μητρώου δεν θα αυξηθεί ο αριθμός των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καθώς εκτιμάται ότι οι οργανώσεις που δραστηριοποιούνται έχουν ήδη καταγραφεί. Αντίθετα, μπορεί να μειωθεί, καθώς διαπιστώνεται ότι από τις 170 που καταγράφηκαν ήδη, κάποιες έχουν ολοκληρώσει τη δράση τους στην Ελλάδα.


protoselida

Media

Νομοθετική ενίσχυση της καταπολέμησης της διαδικτυακής πειρατείας

Νομοθετική ενίσχυση της καταπολέμησης της διαδικτυακής πειρατείας

Οριστικό "μαύρο" στις ιστοσελίδες που αναπαράγουν παράνομα μουσική, ταινίες, σειρές κ.α. επιχειρεί να βάλει η...

Secret Money

ON TIME H «NEA ΣIΔMA»

ON TIME H «NEA ΣIΔMA»

Mε βάση το «χρονοδιάγραμμα» προχωρεί η υπόθεση του deal ΣIΔMA-Mπήτρος, για την απορρόφηση του μεταλλουργικού...

Αθλητικά

Αγγλία: Οδηγίες για αποβολές όσων βήχουν εσκεμμένα

Αγγλία: Οδηγίες για αποβολές όσων βήχουν εσκεμμένα

Οι ποδοσφαιριστές που βήχουν σκόπιμα στους αντιπάλους ή τους διαιτητές εν μέσω της πανδημίας COVID-19 θα δέχονται κόκκινες ή...

Αυτοκίνητο

Σεβασμός για τη νέα Mercedes-AMG GT Black Series

Σεβασμός για τη νέα Mercedes-AMG GT Black Series

Όταν η Mercedes αποφασίζει να βγάλει συλλεκτική έκδοση που θα κατασκευάζεται στο Affalterbach, την έδρα...

Τεχνολογία

NASA-ESA: Μεταφορά βράχων από Άρη με «φορτηγό διαστημόπλοιο»

NASA-ESA: Μεταφορά βράχων από Άρη με «φορτηγό διαστημόπλοιο»

Η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA)σχεδιάζουν να δαπανήσουν τουλάχιστον 7 δισεκατομμύρια δολάρια για τη συλλογή δειγμάτων από τον Άρη και την...

Περιβάλλον

 Ζάκυνθος: Ρεκόρ ωοτοκίας καρέτα - καρέτα λόγω κορωνοϊού

Ζάκυνθος: Ρεκόρ ωοτοκίας καρέτα - καρέτα λόγω…

Έσπασε ρεκόρ 25ετίας ο φετινός αριθμός φωλιών των χελωνών καρέτα-καρέτα στη Ζάκυνθο, σε μια θετική παράπλευρη...

Τουρισμός

ΑEGEAN – ΣΕΤΕ: πακέτο διακοπών για προσωπικό Πολιτικής Προστασίας

ΑEGEAN – ΣΕΤΕ: πακέτο διακοπών για προσωπικό Πολιτικής…

Η AEGEAN και ο ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ευχαριστήσουν τους ανθρώπους της Πολιτικής Προστασίας, προσφέροντας...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.