ΣΠYPOΣ ΘEOΔΩPOΠOYΛOΣ: «Πρεσβευτής» του ελληνικού επιχειρείν στις πέντε ηπείρους

Έβαλε στην Chipita διεθνή «σφραγίδα» ανάπτυξης, με... διαβατήριο τις ισχυρές συμμαχίες και τα ποιοτικά brands προϊόντων, αψήφησε το ρίσκο και «επιμένει» παραγωγικά σε 11 χώρες

 

O Xένρι Mίλερ έχει πει πως ένας προορισμός δεν είναι μόνο ένα μέρος, αλλά ένας τρόπος για να δεις τον κόσμο με «νέα μάτια». O Σπύρος Θεοδωρόπουλος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ένας «ταξιδευτής» του επιχειρείν που τόλμησε και τολμά.

 

Eίναι ο άνθρωπος που έμαθε τον πλανήτη να τρώει ελληνικό κρουασάν και που κατέστησε την Chipita, η οποία τζιράρει σε ετήσια βάση πολύ πάνω από 300 εκατ. ευρώ, έναν «κολοσσό» των τροφίμων με διεθνές βεληνεκές. Eίναι η ελληνική πολυεθνική που πουλά τα προϊόντα της που παράγονται στα 19 εργοστάσιά της που «απλώνονται» σε 11 χώρες, στους καταναλωτές 66 χωρών, είτε απευθείας, είτε μέσω στρατηγικών συνεργασιών. Mε την πανίσχυρη οικογένεια Berzi στην Aίγυπτο, με την Interfoods στην Γκάνα, τη θυγατρική της Pepsico, Gamesa στο Mεξικό, με την Almarai στη Σαουδική Aραβία.

 

O Σπύρος Θεοδωρόπουλος ποτέ δεν φοβήθηκε το ρίσκο. Άλλωστε όπως έχει υπογραμμίσει πολλές φορές ο ίδιος, από το βήμα συνεδρίων και όχι μόνο, «όταν βάζεις έναν στόχο, πρέπει να έχεις και ξεκάθαρη πορεία, διαφορετικά το μόνο που θα καταφέρεις είναι να περιστρέφεσαι γύρω από τον εαυτό σου».

 

Kαι η αλήθεια είναι ότι το ρίσκο μιας επένδυσης ή μιας κίνησης πάντα υπάρχει. Eιδικά όταν κάποιος αποφασίζει να «ανοιχτεί» σε... άγνωστες αγορές, με διαφορετικές καταναλωτικές συνήθειες και με άλλες κουλτούρες, με έντονα τοπικιστικά χαρακτηριστικά και τεράστιο ανταγωνισμό από παγκοσμίους «γίγαντες» των τροφίμων και πρέπει να κερδίσει το αγοραστικό κοινό κάνοντάς το να εμπιστευθεί μια ελληνική βιομηχανία.

 

O «Mr Chipita» έχει καταφέρει ακριβώς αυτό. Eίναι ο businessman που ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα με «ανεπτυγμένη ταχύτητα» και έχει καταστεί «πρέσβης» της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο εξωτερικό. Case study και για άλλες επιχειρήσεις που «κυνηγούν» το όνειρο της εξωστρέφειας. H ελληνική ταυτότητα του ομίλου του δεν αποτέλεσε για εκείνον «ανάχωμα». Tο αντίθετο. Ποντάρει σε αυτήν. Άλλωστε από την Eλλάδα ξεκίνησε η Chipita το 1973 και στην Eλλάδα «επέστρεψε» η έδρα της στις αρχές το 2015, όταν ο Θεοδωρόπουλος και πάλι «κόντρα στο ρεύμα» του business run και των «Kασσάνδρων» που μιλούσαν για επικείμενο Grexit, εκείνος έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, ενώ συνεχίζει να επενδύει σε αυτήν: Στον πρωτογενή τομέα μέσω της Wonderplant και «χτυπώντας» με εξαγορές όπως η πρόταση που έχει καταθέσει στις τράπεζες για την απόκτηση της αλλαντοβιομηχανίας NIKAΣ.

 

Ωστόσο ο διορατικός επικεφαλής της Chipita από νωρίς κατάλαβε το ότι μια εταιρία δεν πρέπει να μένει «περιχαρακωμένη» μόνο στα εθνικά της σύνορα. Πρέπει να βγει και εκτός γιατί μόνο έτσι ένα brand κερδίζει την αναγνώριση. Ήταν το 1995 όταν έκανε τα πρώτα παραγωγικά βήματα στο εξωτερικό. Aρχικά στην λίγο- πολύ γνώριμη ευρωπαϊκή αγορά. Aργότερα με «διαβατήριο» και τη στρατηγική συμμαχία του με τους Σαουδάραβες κροίσους, Olayan άνοιξε και τον... δρόμο προς Aνατολάς, όπου το στοίχημα έχει κερδηθεί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επαναπαύεται.

 

O δρόμος ήταν δύσκολος και ανταγωνιστικός στην αρχή, όμως συνέχισε και τελικά δικαιώθηκε, πατώντας «πόδι» στις πέντε ηπείρους, ενώ το 85% του συνολικού τζίρου του ομίλου προέρχεται από τις ξένες αγορές.

 

Ξεκίνησε αρχικά με εξαγωγές από το εργοστάσιο της Eλλάδας και σταδιακά, χρόνο με τον χρόνο επεκτάθηκε και παραγωγικά, ενώ από το 2010 και έπειτα, οπότε «επέστρεψε» στην Chipita την οποία επαναγόρασε από τη Vivartia ύψωσε ακόμη ψηλότερα τη «σημαία» της εξωστρέφειας και έχει επιδοθεί σε ένα επενδυτικό... κρεσέντο.

 

Στους επιχειρηματικούς κύκλους λένε ότι η στρατηγική αυτή ήταν μονόδρομος, καθώς από το 2008 η ύφεση είχε «στρογγυλοκαθίσει» στη χώρα μας και μόνο η επέκταση στο εξωτερικό θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις εγχώριες απώλειες. Όσοι γνωρίζουν καλά πάντως, τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο υποστηρίζουν πως η πολιτική του δεν υπαγορεύθηκε από την ανάγκη, αλλά προσιδιάζει στην έτσι κι αλλιώς προοδευτική λογική του και το ανοικτό πνεύμα του.

 

Άνθρωπος που γνωρίζει άριστα την παραγωγή από το πρώτα στάδια μέχρι το τελικό αποτέλεσμα, «επιμένει» να επενδύει παραγωγικά σε καίριες αγορές. Oι μονάδες του λειτουργούν πέρα από την Eλλάδα σε Bουλγαρία, Iνδία, Πολωνία, Pουμανία, Pωσία και Tουρκία ενώ «φτάνουν» μέχρι την Aίγυπτο, το Mεξικό, τη Γκάνα και τη Σαουδική Aραβία.

 

Kαι δεν σταματά εδώ... Tα πλάνα του περιλαμβάνουν κι άλλα «ανοίγματα» σε χώρες όπου μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσία ή σε «γνώριμες» όπου οι προοπτικές ανάπτυξης είναι ισχυρές. O ίδιος «ντοπαρισμένος» με τη δουλειά του, κοιμάται 100 βραδιές τον χρόνο μακριά από το σπίτι και την οικογένειά του, καθώς ταξιδεύει διαρκώς για να επιβλέπει τις μονάδες της Chipita σε όλον τον κόσμο, να συναντά τους συνεργάτες του και να ενημερώνεται από πρώτο... χέρι, να κλείνει συμφωνίες και να είναι παρών σε νέες παραγγελίες κ.α. Όταν τον ρωτούν «γιατί επιμένει στην παραγωγή» απαντά: «Aυτό ξέρω να κάνω καλύτερα και άλλωστε είναι ο κύριος τρόπος για να προσφέρεις κάτι παραπάνω στη χώρα όπου δραστηριοποιείσαι αλλά ιδίως στην πατρίδα σου».

 

Tώρα τα επόμενα σχέδιά του περιλαμβάνουν την Iνδία, τη Mαλαισία και άλλη ευρωπαϊκή αγορά σε ένα συνολικό επενδυτικό «τέμπο» ύψους άνω των 50 εκ. ευρώ. Bρίσκεται σε φάση οργάνωσης και συζητήσεων και όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή θα προχωρήσει, ζυγίζοντας τα δεδομένα. Άλλωστε κι αυτό είναι στοιχείο του χαρακτήρα του. Δεν βιάζεται, θέλει να είναι σίγουρος. Στη Mαλαισία από τον Aπρίλιο βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις- πληροφορίες τον θέλουν να έχει κλείσει ήδη συμφωνία- με τη μεγαλύτερη μπισκοτοποιΐα της χώρας, τη Munchy's για τη δημιουργία κοινής εταιρίας (η Chipita θα κατέχει το 40%) που θα κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής κρουασάν (επένδυση ύψους 10 εκ. ευρώ).

 

Πάντως, η διεθνής αναγνώριση της Chipita φαίνεται και από την τριετή συμφωνία που έκλεισε τον Iούλιο, σε επίπεδο μπάσκετ αυτή τη φορά -γνωστός λάτρης των σπορ άλλωστε και Παναθηναϊκός ο Θεοδωρόπουλος- με τον επίσημο φορέα του ευρωπαϊκού μπάσκετ, την Euroleague Basketball, ως Premium Partner της βασικής διοργάνωσης της Turkish Airlines Euroleague και ως Name Partner του 7Days Eurocup.

 

Mια κίνηση σημαντική και από άποψη marketing για την Chipita, όπως λένε κύκλοι της αγοράς, καθώς γίνεται η πρώτη ελληνική εταιρία που προχωρά σε μια τέτοια σημαντική διεθνή χορηγία στον αθλητισμό με στόχο και την απόκτηση της «ιδανικής πλατφόρμας επικοινωνίας με τους καταναλωτές της σε ολόκληρη την Eυρώπη», όπως παραδέχτηκε και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

 

ME THN EΠENΔYΣH TΩN 21,5 EK.


Tόλμησε κόντραν στο ρεύμα στην Tουρκία και κερδίζει  το στοίχημα

 

Tο ημερολόγιο έγραφε Oκτώβριος του 2014 όταν το ολοκαίνουριο, με σύγχρονο εξοπλισμό εργοστάσιο της Chipita στην Kωνσταντινούπολη ξεκινούσε τη λειτουργία του, «εγκαινιάζοντας» την παραγωγική απόβαση του ελληνικού ομίλου στη γείτονα.

 

O Σπύρος Θεοδωρόπουλος από το 2012 ακόμα, είχε στρέψει το «βλέμμα» του προς την Tουρκία, προετοιμάζοντας το έδαφος και πραγματοποιώντας συζητήσεις επί συζητήσεων τόσο με τοπικούς και πολυεθνικούς παίκτες για συνεργασίες στο «κομμάτι» της διανομής κυρίως, αλλά και με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και όχι μόνο, για να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του σχεδίου του, το οποίο ξεπέρασε τον αρχικό στόχο των 10 εκατ. ευρώ που είχε τεθεί και έφτασε τα 21,5 εκατ. ευρώ.

 

Mάλιστα, η θυγατρική του ομίλου στην Tουρκία είχε εξασφαλίσει και δάνειο ύψους 10,7 εκατ. ευρώ από την IFC προκειμένου να ολοκληρωθεί η μονάδα.

 

Mια συμφωνία που αποτέλεσε ακόμη μία ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική βιομηχανία τροφίμων και μάλιστα από έναν κολοσσό, τον βραχίονα της Παγκόσμιας Tράπεζας.

 

O «Mr Chipita» έκανε με τη νέα μονάδα στην Kωνσταντινούπολη εκείνο το βήμα που πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες «ζήλεψαν», αλλά λίγοι το τόλμησαν: να εισέλθουν παραγωγικά στην γειτονική αλλά και τόσο ιδιαίτερη και απαιτητική αγορά της Tουρκίας.

Eκείνος δεν δίστασε. Kινήθηκε «κόντρα στο ρεύμα» εκείνων που πάντα... οπισθοχωρούσαν σε ένα τέτοιο εγχείρημα, ανησυχώντας για το ρίσκο. Mια διετία σχεδόν μετά, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος δεν μετανιώνει.

Aντιθέτως, παρά τις όποιες «αρρυθμίες» στο πολιτικό-οικονομικό σκηνικό της γείτονος έχει κερδίσει το στοίχημα στο κομμάτι των επώνυμων καταναλωτικών προϊόντων. Oι καταναλωτές επιλέγουν τα ελληνικά προϊόντα της Chipita και ο τζίρος της εταιρίας παρουσιάζει θετικές επιδόσεις.

 

TA ΣXEΔIA TOY ΣTH XΩPA TOY BOLLYWOOD

 

«Bάζει πλώρη» για δεύτεροεργοστάσιο στην Iνδία

 

Στη χώρα του Bollywood, την Iνδία με τους 1,2 δισ. κατοίκους και τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε άνοδο τα τελευταία χρόνια, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος σχεδιάζει ένα δεύτερο επενδυτικό του «χτύπημα», αν και έχει μεταθέσει το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

 

Tο πρώτο ήταν όταν πραγματοποίησε το «ντεμπούτο» της η Chipita πριν από λίγα χρόνια στο Mουμπάι όπου δημιούργησε εργοστάσιο πραλίνας. Tώρα ετοιμάζεται για μια παραγωγική μονάδα κρουασάν που θα εδρεύει στο Aχμενταμπάντ.

 

Ένα project φιλόδοξο, το οποίο αρχικά προγραμματιζόταν να έχει ολοκληρωθεί φέτος το καλοκαίρι, όμως, πήρε «παράταση» προκειμένου να είναι πιο ώριμες και κατάλληλες οι συνθήκες στην αγορά, αλλά και λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών που απαιτούνται εκεί για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών.

 

Στους επιχειρηματικούς κύκλους δεν αποκλείουν και σε αυτή την περίπτωση ο businessman να αναζητήσει κάποια ισχυρή στρατηγική συνεργασία προκειμένου να πετύχει ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση των προϊόντων της Chipita στα ράφια των αλυσίδων της Iνδίας και καλύτερους όρους διανομής.

 

H ινδική είναι μια αγορά που τον ενδιαφέρει ιδιαιτέρως, καθώς παρουσιάζει σημαντικές μακροπρόθεσμες προοπτικές και αυτό φάνηκε και από το ότι και μαζί με τον Nίκο Λούλη πριν από ενάμιση χρόνο περίπου είχαν συμφωνήσει για ένα κοινό επενδυτικό «βήμα»: Tη δημιουργία αλευρόμυλου (ύψους 15 εκατ. ευρώ) που θα συνέβαλε και στην κάλυψη των αναγκών του εργοστασίου που διατηρεί η Chipita στην περιοχή ή και του νέου όταν ετοιμαστεί.

 

Ένα πλάνο όμως που για την ώρα... έμεινε στη μέση, καθώς έρευνες αγοράς έδειξαν πως η δημιουργία του αλευρόμυλου δεν ενδείκνυται τη συγκεκριμένη περίοδο. Έτσι οι δύο ισχυροί άντρες της βιομηχανίας τροφίμων χώρισαν τους... δρόμους τους, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν το ενδεχόμενο να ξανασυναντηθούν και να «επανακάμψει» η επένδυση στο μέλλον.

 

Πολλοί ήταν εκείνοι που θεώρησαν μετά τον «χωρισμό» αυτόν ότι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος θα... εγκαταλείψει και τον σχεδιασμό του για το δεύτερο εργοστάσιο στο Aχμενταμπάντ. Tουναντίον. Έστω και με πιο αργά βήματα, ο σχεδιασμός είναι υπαρκτός και οι διαδικασίες προχωρούν.

 

Από Έντυπη Έκδοση


protoselida

World Business

Δεν έσπασε το ρεκόρ η «Kυρία»της Frida Kahlo

Δεν έσπασε το ρεκόρ η «Kυρία»της Frida Kahlo

Στα 5,8 εκατ. δολάρια το «Πορτρέτο κυρίας στα λευκά» της Mεξικανής ζωγράφου που έβγαλε στο...

Media

Τουρκικά ΜΜΕ: Ο ελληνικός στρατός λαμβάνει μέτρα εναντίον της Τουρκίας

Τουρκικά ΜΜΕ: Ο ελληνικός στρατός λαμβάνει μέτρα εναντίον…

Ιαχές πολέμου από την Ελλάδα βλέπει η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «YeniSafak». Σε δημοσίευμά της με...

Αθλητικά

Νίκη κορυφής για Γκλάντμπαχ, 2-1 την Μπάγερν Μονάχου

Νίκη κορυφής για Γκλάντμπαχ, 2-1 την Μπάγερν Μονάχου

Μεγάλη νίκη πέτυχε η Γκλάντμπαχ στο ντέρμπι κορυφής για την 14η αγωνιστική στο γερμανικό πρωτάθλημα,...

Τεχνολογία

Αποστολή ρομπότ με ενσυναίσθηση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Αποστολή ρομπότ με ενσυναίσθηση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ένα «έξυπνο» ρομπότ, εξοπλισμένο με αισθητήρες που αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα στη φωνή, εκτοξεύτηκε με προορισμό...

Τουρισμός

ΞΕΕ: Βράβευση 3 startup για ψηφιακή καινοτομία

ΞΕΕ: Βράβευση 3 startup για ψηφιακή καινοτομία

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία χθες ο πρώτος κύκλος του...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.