Deal News Online

undefined

Δεν αναμένεται αύξηση επιτοκίων απο ΕΚΤ

Η θετική πορεία του ευρώ μπορεί να βοήθησε τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ να αποφασίσει κατά της εκ νέου ανόδου των επιτοκίων τον Ιούνιο, σύμφωνα με οικονομολόγους.

 

Ο ίδιος, σύμφωνα με την WSJ, επεσήμανε μια προσωρινή παύση στην πορεία της ΕΚΤ προς την αύξηση των επιτοκίων, ένα σημάδι προφύλαξης, καθώς η τράπεζα αντιμετωπίζει αυξανόμενα προβλήματα κατά μήκος της περιφέρειας της Ευρώπης.

 

Ο Τρισέ απέρριψε τις εικασίες των χρηματοπιστωτικών αγορών ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το δημόσιο χρέος της, λέγοντας ότι το σενάριο «δεν είναι στα χαρτιά» και ότι η Αθήνα οφείλει να διατηρήσει τη μείωση του ελλείμματός της.

 

Το ευρώ υποχώρησε και τα γερμανικά ομόλογα ενίσχυσαν τον πληθωρισμό και απ' ότι φαίνεται η επόμενη αύξηση των επιτοκίων δεν θα συμβεί πριν από τον Ιούλιο.

 

Τα υψηλότερα επιτόκια προσέλκυσαν κεφάλαια από διεθνείς επενδυτές που επιδιώκουν ασφαλή επιστροφή.

 

Ωστόσο, παρά τις προειδοποιήσεις του πληθωρισμού, ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν έκανε αναφορά σε μια «ισχυρή επαγρύπνηση», μια φράση που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για να επισημάνει τις τότε επικείμενες αυξήσεις των επιτοκίων.

 

Ο Τρισέ απογοήτευσε χτες στο Ελσίνκι ορισμένους επενδυτές που στοιχημάτιζαν σε μια δεύτερη αύξηση επιτοκίων τον επόμενο μήνα και ενίσχυσε τις ανησυχίες των πολιτικών της ευρωζώνης σχετικά με τη δύναμη του ευρώ.

 

Και ενώ ένα ισχυρότερο ευρώ βοηθά την ΕΚΤ στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, η άνοδος απειλεί παράλληλα να επιβραδύνει την επέκταση, και βοηθάει στην ανάπτυξη της κρίσης που μαστίζει τις χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, που εξαρτώνται από τις εξαγωγές, δεδομένου ότι επιβάλλουν μέτρα λιτότητας στις οικονομίες τους.

 

Το ευρώ υποχώρησε τα μέγιστα έναντι του δολαρίου μέσα σε δύο εβδομάδες μετά τις δηλώσεις του Τρισέ και 'διαπραγματεύθηκε' στα 1,4567 δολάρια χθες στη Φρανκφούρτη.

 

«Ο Τρισέ βγήκε από το δρόμο του για να τονίσει τη σχέση του δολαρίου και του ευρώ», είπε ο Τζούλιαν Κάλοου, επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays Capital στο Λονδίνο.

 

«Με την αύξηση των μισθών και τη χαμηλή άνοδο της νομισματικής και πιστωτικής ανάπτυξης, δεν υπήρχε ανάγκη για την ΕΚΤ να αναλάβει τον κίνδυνο», δήλωσε ο Wattret.

 

Οι οικονομολόγοι της Societe Generale SA και Royal Bank of Scotland Group Plc ήταν μεταξύ εκείνων που προέβλεπαν μια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο, δύο μήνες μετά την απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε αύξηση 1,25% από το επίπεδο ρεκόρ του 1%.

 

Οι εταιρείες εκφράζονται διαφορετικά απέναντι στα κέρδη του ευρώ. Η Software AG, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία της Γερμανίας στον τομέα του επιχειρηματικού λογισμικού, είπε στις 27 Απριλίου ότι το νόμισμα έχει «αντίθετο άνεμο». Την ίδια στιγμή, επέτρεψε στην αεροπορική εταιρεία Deutsche Lufthansa AG να μειώσει το κόστος καυσίμων κατά 200 εκατ. ευρώ στα 6,6 δισ. ευρώ φέτος.

 

Προβλέψεις για νέα αύξηση


Οι φορείς χάραξης πολιτικής μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσουν την ευρωστία της οικονομίας τους, πριν την προσθήκη της αυστηρότερης νομισματικής του Απριλίου.

 

Ενώ ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 2,8% τον περασμένο μήνα και η οικονομική ανάπτυξη έχει επιδείξει ευελιξία, η αύξηση του κόστους δανεισμού και το ευρώ μπορεί να επιδεινώσουν την κρίση του χρέους της Ευρώπης, η οποία έχει αναγκάσει ήδη την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να ζητήσουν εξωτερική βοήθεια.

 

Απ' ό,τι φαίνεται, η ανάπαυλα δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ. Οι οικονομολόγοι της Nomura Holdings Inc, Morgan Stanley και της Citigroup Inc, είναι μεταξύ εκείνων που προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα δράσει και πάλι τον Ιούλιο.

 

Εκπρόσωπος της Citigroup δήλωσε πως Η ΕΚΤ είναι πιθανό να γίνει πιο αυστηρή. «Η ΕΚΤ τόνισε ότι τα τρέχοντα επιτόκια είναι πολύ χαλαρά, γεγονός που υποδηλώνει ότι περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων θα ακολουθήσουν», είπε χαρακτηριστικά.

 

Διαβάστε επίσης: Αμετάβλητο το επιτόκιο της ΕΚΤ


protoselida

Secret Money

ON TIME H «NEA ΣIΔMA»

ON TIME H «NEA ΣIΔMA»

Mε βάση το «χρονοδιάγραμμα» προχωρεί η υπόθεση του deal ΣIΔMA-Mπήτρος, για την απορρόφηση του μεταλλουργικού...

Αθλητικά

«Κρέμασε τα παπούτσια του» ο Ίκερ Κασίγιας

«Κρέμασε τα παπούτσια του» ο Ίκερ Κασίγιας

Ο πρώην τερματοφύλακας της Ρεάλ Μαδρίτης και Ισπανίας Iker Casillas αποχώρησε από την ποδοσφαιρική δράση σε ηλικία...

Αυτοκίνητο

Ακόμα πιο προσιτά τα αυτοκίνητα MAZDA

Ακόμα πιο προσιτά τα αυτοκίνητα MAZDA

Πολύ καλά τα νέα για τα αυτοκίνητα της Mazda μετά την εφαρμογή του νέου φορολογικού...

Τεχνολογία

Facebook και Microsoft vs Apple

Facebook και Microsoft vs Apple

Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους τεχνολογικούς κολοσσούς της Wall Street, με τη Microsoft και το...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.